• امروز : پنج شنبه - ۲۰ شهریور - ۱۴۰۴
  • برابر با : 19 - ربيع أول - 1447
  • برابر با : Thursday - 11 September - 2025

گیاه درمانی در کوهستان های سردشت

  • کد خبر : 209363
  • ۰۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۰:۰۰

کوزه له یا شاهی آبی گیاهی است که رویش آن در کوهستان های سردشت نیز می باشد و به خاطر خواص طبی از جمله (پایین آورنده قند خون، رفع سرفه‏ هاى حادث از ناراحتى ریه و تورم، انعقاد خون، تب بر و غیره) که دارد این روزها طرفداران خاص طبیعت را به این نقطه کشانده […]

کوزه له یا شاهی آبی گیاهی است که رویش آن در کوهستان های سردشت نیز می باشد و به خاطر خواص طبی از جمله (پایین آورنده قند خون، رفع سرفه‏ هاى حادث از ناراحتى ریه و تورم، انعقاد خون، تب بر و غیره) که دارد این روزها طرفداران خاص طبیعت را به این نقطه کشانده است.

شیرکو احمدپوری از متخصصان جوان و صاحب قریحه رشته گیاهپزشکی در سردشت است و در گفت و گویی که با خبرنگار بلفت در محل کارش در رابطه با گیاه (کوزه له) داشت توانسته اطلاعات خوبی را که در ذیل آمده در اختیار سایت بلفت قرار دهد تا به خوانندگان عرضه دارد.

شهرستان سردشت با توجه به نوع اقلیم، پوشش گیاهی و محیط جغرافیایی که دارد سرشار از نعمتهای بی شمار گیاهی و سبزی است که بسیاری از این نعمتها بصورت طبیعی و در فصل بهار می رویند. یکی از این نعمتها و سبزی ها گیاه کوزه له است که با انواع نام هایی مثل کلشک، بولاغ اوتی، علف چشمه، شاهی آبی، ترتیزک آبی و .. شناخته می شود. نام علمی این گیاه Nasturtium nasturtium-aquaticum, N. Microphyllumاست.

 

طبق بررسى‏هاى شیمیایى در هریک صد گرم برگ و ساقه تازه کلشک در حدود ۷۹ میلى‏گرم ویتامین‏C ، ۴۹۰۰واحد بین المللى ویتامین‏A ، ۲۸۲میلى‏گرم پتاسیم، ۵۲ میلى‏گرم سدیم، ۷/ ۱ میلى‏گرم آهن، ۵۴ میلى‏گرم فسفر، ۱۵۱ میلى‏گرم کلسیم و ۲/ ۲ میلى‏گرم پروتئین وجود دارد. بنابراین از نظر ویتامین‏Cو کلسیم قوى‏تر از تره‏ تیزک و در ردیف سبزیجات غنى از ویتامین‏Cو کلسیم است، ضمن اینکه مقدار آهن آن نیز قابل توجه است.

کوزه له گیاهى است پایا و آبزى و معمولا در چشمه‏سارها و مجارى آب باریک و گاهى در باتلاقها مى‏روید. کلشک داراى ساقه‏اى خزنده است که از نقاط مختلفه آن ریشه‏هاى کوچک و سفید خارج مى‏شود. گلهاى کلشک سفید خوشه‏اى است تکثیر گیاه کاشک از طریق بذر یا کاشت قطعات ریشه‏دار ساقه آن انجام مى‏شود، ولى در محل کاشت باید مرتبا آب جارى و زلال بگذرد.

 

براى پرورش باید کرتهاى کمى گودى به طول ۵۰- ۴۰ متر وعرض ۴- ۳ متر آماده نمود و در آن کاشت. براى اینکه طعم گیاه کلشک مطبوع و رشد آن کافى باشد در این گودالها به‏طور متوسط در هر ثانیه باید حدود ۵۰- ۴۰ لیتر آب جارى داخل و خارج شود و بسته به نوع و جنس خاک باید براى تقویت آن با دادن کود کافى کمک شود.

گیاه کوزه له، در مجموعه فارماکوپه اغلب کشورهاى دنیا یک نبات طبى منظور مى‏باشد. در کشورهاى چین و هندوچین و اندونزى از سوپ آن که با گوشت تهیه مى‏کنند براى رفع سرفه‏هاى حادث از ناراحتى ریه و تورم و جراحتهاى گلو مصرف مى‏شود و به عنوان مدر و ضد اسکوربوت یعنى براى رفع عوارض کمى ویتامین‏Cاستعمال مى‏شود. اسانس گوگردى ازت‏دار کلشک (سولفو نایتروجى‏ناس) محرک خوبى است و براى کمک به هاضمه عامل مؤثرى مى‏باشد.

 

از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى کوزه له، گرم و خشک مى‏باشد و مصرف آن گرم‏کننده بدن و اشتهاآور است و نفخ و باد را تحلیل مى‏برد و خون‏روى از هر عضوى را متوقف مى‏کند. مدر بول و حیض است و ترشح ادرار را زیاد مى‏کند و قاعده‏آور است و براى خرد کردن سنگ کلیه خیلى مؤثر است.

اگر تازه یا پخته کلشک خورده شود براى تحلیل نفخ و بادهاى غلیظ معده و روده‏ها و باز کردن گرفتگى‏ها و انسداد و گرم کردن معده و کمک به هضم غذا و خرد کردن سنگ کلیه و ازدیاد ادرار و سرخ نمودن رنگ رخسار و کاهش درد پهلو و کاهش دردهاى طحال و دل‏پیچه و زخم روده نافع است.

مصرف کوزه له، (علف چشمه) تب‏بر و ضد کرم است و در بیمارى قند تأثیر مثبت وشفابخش دارد. این گیاه خلط آور است و در بیماریهاى مزمن ریه و برونشیتهاى مزمن و بیمارى‏هاى مجارى ادرار و استسقا مفید است. در موارد روماتیسم و نقرس نتایج شفابخشى مى‏دهد. مقدار قند را در ادرار مبتلایان به قند کاهش مى‏دهد. در استعمال خارج له ‏شده گیاه براى زخمهاى اسکوربوتى‏ نتیجه التیام‏دهنده دارد. کوزه له، حتى الامکان اگر به صورت خام و تازه مصرف شود حد اکثر خواص آن منعکس مى‏گردد.

 

استفاده از آن به صورت خام، پایین آورنده قند خون است. جوشانده آن در تسکین ناراحتی‌های قلبی و ورم قوزک پا موثر است.
کوزه له، اشتهاآور خوبی محسوب می‌شود و در مادران شیرده، خاصیت شیر افزایی دارد و استفاده از آن به خانم‌هایی که دچار سرطان سینه هستند، توصیه می‌شود.

مصرف کوزه له، باعث درمان ناراحتی‌هایی چون آسم، سل ریوی، برونشیت، اختلالات هاضمه، گواتر، اسهال خونی، زخم‌های واریسی، راشیتیسم، یرقان، اسکوربوت، رماتیسم، نقرس و انواع ناراحتی‌های کلیه و کبد است.

مصرف آن با عناب، درمان تب بوده و در رفع این بیماری خصوصا در زمستان (به صورت لوسیون) موثر است.

مخلوط‌ 3 قسمت‌ شیره‌ آب‌ تره‌ با یک‌ قسمت‌ عسل‌ را به‌صورت‌ لوسیون‌ با پنبه‌به‌ پوست‌ دست‌ یا صورت‌ می‌مالند و پس‌ از خشک‌ شدن‌ با آب‌ می‌شویند.

این‌عمل‌ باعث‌ رفع‌ لکه‌های‌ پشت‌ دست‌، صورت‌ و ناحیه‌ گردن‌ (کک‌ مک‌) می‌شود.
به‌ علت‌ مدر بودن‌ در بیماریهای‌ مجاری‌ ادرار و عدم‌ امکان‌ دفع‌ ادرار مورداستفاده‌ قرار می‌گیرد

البته به سبب ترکیبات گوگردى که دارد مصرف آن در بعضى اشخاص ایجاد تشنجهاى دردناک مثانه و در برخى موارد عدم دفع ادرار مى‏نماید. در زنان باردار نیز مصرف آن ممکن است موجب تشنج در رحم و در نتیجه سقط جنین شود.

انشالله در گشایش سال جدید با مصرف سبزیجات و روی آوردن به زندگی سالم و ارگانیک، و با کاهش مصرف مواد شیمیایی که متاسفانه آمار بیماریها را زیاد می کنند، بتوانیم در سالم زیستن پیش قدم باشیم و زندگی سالم و طبیعی با مصرف حداکثری محصولات سالم داشته باشیم.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=209363

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.