• امروز : یکشنبه - ۳۱ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : 22 - شوال - 1446
  • برابر با : Sunday - 20 April - 2025

علامه زین العابدین سلماسی

  • کد خبر : 128670
  • ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۰:۰۰

زین‏العابدین بن العلامه میرزا محمد سلماسى از خواص اصحاب آیت‏اللَّه العظمى سید مهدى بحرالعلوم رحمه‏اللَّه و وکیل علامه قزوینى سید ابراهیم صاحب (ضوابط) در عماره سور سامرا و داراى کرامات و مکاشفات بسیاریست.   تاریخ تولد وی معلوم نیست ولی می دانیم که در سلماس زاده شده و پس از چندی همراه بیت پدرش عازم […]


زین‏العابدین بن العلامه میرزا محمد سلماسى از خواص اصحاب آیت‏اللَّه العظمى سید مهدى بحرالعلوم رحمه‏اللَّه و وکیل علامه قزوینى سید ابراهیم صاحب (ضوابط) در عماره سور سامرا و داراى کرامات و مکاشفات بسیاریست.

 

تاریخ تولد وی معلوم نیست ولی می دانیم که در سلماس زاده شده و پس از چندی همراه بیت پدرش عازم سامرا شد. وی به استناد کتب مختلف علم رجال جزو شاگردان برجسته عالم دینی آن زمان سید بحرالعلوم و محرم اسرار او بوده و بسیاری از کرامات سید بحرالعلوم را وی حکایت و روایت نموده است. زهد و تقوای ایشان به حدی بود که علیرغم کرامات و معلومات فراوان توجهی به اشتهار و معروفیت نداشته اند. وی بعدها به شهر نجف مهاجرت نمودند.

زین‏العابدین بن العلامه میرزا محمد سلماسى دارای مکاشفات بسیاریست که علامه‏ى نورى کمى از آن را در کتاب (دارالسلام) خود نقل نموده است و ما قسمتى از آن را در اینجا مى‏آوریم:

 

آن بزرگوار در شب یازدهم ذى‏الحجه ۱۲۶۶ ق در کاظمین (ع) وفات نموده و در صفه مقابل شیخ مفید علیه‏الرحمه مدفون گردیده است.

محدث نورى در ص ۲۶۵ کتاب دارالسلام گوید که مرحوم شیخ زین‏العابدین سلماسى هیچ وقت در نزدش ذکر آغا محمدخان قاجار نمى‏شد مگر اینکه او را لعن کرده و بد مى‏گفت براى آن اعمال شنیعه از کشتار و غارتها و اسارتهاى او پس شبى در عالم خواب دید که از طرف در طوسى وارد صحن شریف علوى مى‏شود و خواست که کفش خود را کنده و داخل ایوان مقدس گردد ناگاه مردى را دید که بى‏مو و دندان‏هاى درازى داشت و او را مانع شد از وارد شدن و دست او را گرفت و آورد در مقابل بعضى از حجرات نزدیک باب خضراء و دید در حجره جماعتى در لباس و فرم سلاطین هستند و در آخر مجلس مردى کوتاه‏قد با ریش گرد فراوان نشسته است.

 

پس به وى گفت اى شیخ زین العابدین خداوند آمرزید کسى که از من کشنده‏ تر و بدتر بود و اشاره به آن شخص کوتاه نمود و گفت این نادرشاه است.

پس براى چه مرا لعن مى‏کنى و فحش مى‏دهى.

 

پس نادرشاه سر خود را از حجره بیرون کرده و گفت آغا محمد خان تا کى دست از شوخى خود برنمى‏دارى واگذار شیخ را برود عقب کارش او شقاوت و درندگى ما را دیده و اعمال شنیعه ما را شنیده ولى رحمت واسعه خدا و وسعت میدان عطوفت و مهر امیرالمؤمنین (ع) را ندیده.

پس شیخ از خواب بیدار شده و بعد از این نمى‏گذاشت از در مقبره آغا محمد مگر اینکه فاتحه خوانده و طلب رحمت براى او مى‏کرد.

 

تشرف سلماسى بلقاء الحجه (ع)

محدث نورى در کتاب دارالسلام ص ۲۶۴ گوید:

 

براى من حکایت کرد آقا محمد مجاور مشهد عسکریین از مادرش و او از صالحات عابدات بود گفت من در سرداب شریف بودم با خانواده مرحوم شیخ زین‏العابدین در روز جمعه و او دعاء ندبه مى‏خواند و ما با او مى‏خواندیم و او گریه مى‏کرد گریه شخص محزون و ناله مى‏کرد ناله شخص مبتلا و بیچاره و ما با گریه او گریه مى‏کردیم و کس دیگرى با ما نبود که ناگاه بوى خوشى در سرداب منتشر شد و فضا را پر نمود و ما دعاء خود را به پایان رسانیدیم و چون به خانه برگشتیم از مرحوم سلماسى از آن عطر و بوى خوش پرسیدیم.

فرمود تو را به این سؤال چه و جواب مرا نداد و کتمان نمود.

 

نگارنده گوید هیچ بعید نیست که مرحوم شیخ زین‏العابدین سلماسى هم مانند استادش علامه بحرالعلوم به این فیض رسیده باشد چون ناقل تشرفهاى مرحوم بحرالعلوم خود آن بزرگوار مى‏باشد و مرحوم سلماسى با آن زهد و تقوا و علم و عمل از مرحوم شیخ زاهد عابد صالح حاج شیخ محمد شوشترى کوفى معاصر ما کمتر نبوده

پاره ای از آثار وی عبارتند از:

۱- رساله در جواب آقا میرزا محمد اسماعیل سلماسی: این رساله در پاسخ به سئوالات فقهی نامبرده در ۲۲۵۰ بیت عربی در ۲۳ رمضان ۱۳۲۶هجری قمری نوشته شده است.

 

۲- شرح حدیث فقه نبوی

۳-رساله در جواب آقا محمد اسمعیل سلماسی: این رساله در جواب سوال نامبرده از علامه زین العابدین سلماسی در ۴۰۰۰ بیت عربی در تاریخ ۱۰ ذی القعده سال ۱۳۲۸ هجری قمری نوشته شده است.

 

۴- هفتاد مسئله : این کتاب در جواب سئوال آقای شیخ محمد حسن ثقه العلماء سلماسی در قالب هفتاد سوال نوشته شده است.این کتاب در تاریخ ۴ صفر ۱۳۳۱ هجری قمری در قالب هشت هزارودویست بیت نوشته شده است.

دوتن از فرزندان وی میرزا محمدباقر و میرزا اسماعیل سلماسی از معاریف عصر خود بوده اند. علامه زین العابدین سلماسی در شب یازدهم سال ۱۲۶۶ هجری قمری در کاظمین وفات نموده و در صفه مقابل شیخ مفید دفن گردیدند.

 

منبع:آذرپیام

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=128670

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.