• امروز : یکشنبه - ۳۱ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : 22 - شوال - 1446
  • برابر با : Sunday - 20 April - 2025

سودجویان و قصه تمام نشدنی تخریب جنگلهای آذربایجان غربی

  • کد خبر : 129138
  • ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۰:۰۰

۱۲۰ هزار هکتار جنگل های آذربایجان غربی هم اکنون به دلیل کمبود اعتبار طرح های صیانتی، آتش‌سوزی و قطع غیرمجاز درختان با خطر تخریب جدی مواجه بوده و کارشناسان آمار و ارقام موجود از وضعیت جنگل های منطقه را نگران کننده می دانند. به گزارش اروم نیوز؛ آذربایجان غربی با داشتن موقعیت کوهستانی، جنگل های […]

۱۲۰ هزار هکتار جنگل های آذربایجان غربی هم اکنون به دلیل کمبود اعتبار طرح های صیانتی، آتش‌سوزی و قطع غیرمجاز درختان با خطر تخریب جدی مواجه بوده و کارشناسان آمار و ارقام موجود از وضعیت جنگل های منطقه را نگران کننده می دانند.


به گزارش اروم نیوز؛ آذربایجان غربی با داشتن موقعیت کوهستانی، جنگل های انبوه، دره های سرسبز، رودخانه های پرآب و  طبیعت بسیار زیبایی دارد، که به دلیل کمبود محیط بان، قرار گرفتن در نوار مرزی، قطع غیر مجاز درختان توسط جنگل نشینان، بروز آتش سوزی به دلیل کم توجهی اهالی و گردشگران و کمبود اعتبارات صیانت از جنگلهای در معرض تهدید و تخریب قرار گرفته اند.

اگر در دوران جنگ، سردشت بمباران نمی شد، جنگل های اطراف آن و مناطق جنگلی پیرانشهر بسیار گسترده تر و این منطقه به یکی از زیباترین و دیدنی ترین مناطق کشور تبدیل می شد، با این وصف می توان گفت این منطقه بکرترین مناظر را دارد، به طوری که سردشت و شهرهای اطراف آن را باید شمال بدون رطوبت ایران نامید که نیازمند صیانت و توجه جدی مردم و مسئولان است.

از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار جنگل های موجود در آذربایجان غربی ۸۰ هزار هکتار در محدوده شهرستان سردشت واقع شده، جنگلهای سردشت با وجود تمام زیبای هایی که به شهرستان بخشیده اند در دامان خود محصول ارزشمندی را می پرورانند که از روزگاران کهن مورد توجه بومیان بوده، از جمله این محصولات مازو است، جنگلهای سردشت در تیرماه مملو از این محصول است.

سرانه جنگل در آذربایجان غربی چهار دهم درصد بوده که این سرانه بسیار پایین بوده و باید با تشویق و ترغیب مردم، بهره برداران و روستاییان ضمن افزایش سرانه فضای سبز، فرهنگ درختکاری و کشت نهال گیاهان دارویی در الویت برنامه های در ختکاری قرار گیرد.

 

پیگیر موضوع قطع درختان با هدف اجرای طرحهای توسعه شهری هستیم

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص انتشار برخی اخبار مبنی بر قطع در ختان جنگلی در سردشت با بیان اینکه این موضوع هیچ گونه پایه استنادی ندارد و انتشار خبرهایی مبنی بر قطع در ختان جنگلی توسط افراد سود جو بی اساس است، افزود:‌ریگان حفاظت اداره کل و نیروهای حفاظت بر این موضوع اشرافیت داشته و چنانچه در حوزه اراضی جنگلی مواردی از قبیل تصرف و تجاوز انجام شود، نیروهای منابع طبیعی به سرعت وارد عمل شده و با متخلفین در سریعترین زمان ممکن برخورد می کنند.

علی پیرمرادی با بیان اینکه  ایت در حالی است که در برخی موارد در حوزه استحفاظی شهر سردشت در قالب طرح توسعه شهری شاید برخی نهادها از طریق مراجع قانونی در این راستا اقداماتی احتمالا انجام داده باشند، اظهار داشت: در این راستا داره کل منابع طبیعی موضوع را از طریق مراجع قضایی و قانونی پیگیر بوده و در این زمینه پرونده قضایی نیز تشکیل شده ولی در مجموع آنچه که به محدوده منابع طبیعی مربوط می شود؛ با قطع درختان جنگلی برخورد لازم و قانونی انجام و هیچ اغماضی برای آن متصور نیست.

وی با اعلام اینکه از ابتدای سالجاری تا کنون بالغ بر ۱۰ هکتار از اراضی تصرف شده در شهرستان سردشت از متصرفین خلع ید شده و پرونده های این افراد درمحاکم قضایی مراحل خود را طی می کند، ادامه داد: از این رو از عموم دلسوزان و مردم عزیز در خواست می کنیم در صورت مشاهده موارد اینچنینی در اراضی ملی و جنگلی ؛ مراتب را سریعا از طریق تلفن ۱۵۰۴ یگان حفاظت اطلاع داده تا در اسرع وقت رسیدگی شود.

وی اضافه کرد: متاسفانه در مواردی برخی از دستگاههای دولتی در راستای طرح توسعه محدوده شهری سردشت آنهم در محدوده استحفاظی که به منابع طبیعی ارتباط پیدا نمی کند اقداماتی را انجام داده اند که ما بعنوان حافظان منابع طبیعی در این خصوص نیز اقدامات خود را انجام داده ایم ولی محدوده منابع طبیعی و عرصه های ملی طبق قانون مشخص شده و ما در حیطه وظایف خود و در چار چوب قانون اقدامات لازم را انجام می دهیم.

عدم بهره مندی تعاونیهای منابع طبیعی آذربایجان غربی از اعتبارات صندوق توسعه

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی از ناکارآمدی تعاونیهای منابع طبیعی در توسعه این بخش در استان انتقاد کرد و با تاکید بر اینکه  لازمه احیا و مشارکت در حفاظت از عرصه های ملی تشکیل تعاونیهای منابع طبیعی است، گفت: متاسفانه با وجود تشکیل بیش از ۱۵ تعاونی در آذربایجان غربی به دلیل عدم فرهنگ سازی و آگاهی کامل اعضا در توسعه بخش منابع طبیعی نقش موثری نداشته اند.

پیرمرادی ضمن اظهار تاسف از اینکه متاسفانه با وجود تمهیدات انجام شده سهم تعاونیهای منابع طبیعی در استفاده و بهره برداری از تسهیلات صندوق توسعه بخش کشاورزی و منابع طبیعی بسیار ناچیز است، ادامه داد:متاسفانه به دلیل نداشتن بنیه مالی قوی هنوز تعاونیها موفق به عضویت در صندوق بخش کشاورزی و منابع طبیعی نشده اند.

وی با اعلام اینکه این امر منجر شده تعاونی های بخش منابع طبیعی استان از امکانات این صندوق سهم بسیار اندکی را داشته و یا اصلا سهمی نداشته باشند، عنوان کرد: این در حالی است که هم اکنون صندوق توسعه بخش کشاورزی و منابع طبیعی در استان دارای اعتبارات بسیار خوبی است.

پیرمرادی ضمن تاکید بر اینکه با هدایت تعاونیهای منابع طبیعی و با سهامدار کردن آنها در این صندوق بسیاری از مشکلات در بخش عرصه های منابع طبیعی مرتفع می شود، ادامه داد: در این راستا تیم کارشناسی برای بررسی موانع و چالشهای موجود در جال تشکیل است.

توزیع تنور گازی در بین جنگل نشینان سردشت برای جلوگیری از آتش سوزی

این طرح با هدف تغییر الگوی مصرف سوخت و به منظور کاهش و از بین بردن وابستگی جنگل نشینان به چوب و هیزم و بوته برای مصارف پخت و پز در چهار چوب حفاظت بهینه از منابع طبیعی و تامین بخشی از هزینه های زندگی و اشتغالزایی جنگل نشینان اجرا می شود.

رئیس اداره منابع طبیعی سردشت با بیان اینکه در مرحله نخست این طرح ۲۵۰ عدد تنور گازی ، ۱۸۵ عدد ساج همراه سیلندر ۱۱ کیلوگرمی گاز مایع به ۹۳۵ خانوار جنگل نشین تحویل داده می شود، ادامه داد: برای تهیه و خرید این تجهیزات ۶۰۰ میلیون ریال اعتبار از محل اعتبارات طرح صیانت از جنگلها هزینه شده و در صورت تامین اعتبار تمام روستاهای جنگل نشین ازاین لوازم برخوردار می شوند.

شهرستان سردشت دارای ۲۷۰ روستا با جمعیت بیش از ۶۰ هزار نفر است که از این تعداد بیش از ۵۰ هزار نفر در ۲۰۰ روستای جنگلی منطقه زندگی می کنند، که به دلیل نا آگاهی و نداشتن اطلاعات کافی بهره‌برداری غیر اصولی از پوشش گیاهی و محصولات فرعی ذخیره گاههای جنگلی ضربه مهلکی به اکوسیستم طبیعی آذربایجان غربی وارد می‌کند و هم اکنون انسان عامل اصلی تهدید کننده در این زمینه به شمار می‌رود.

ذخیره‌گاههای جنگلی استان آذربایجان غربی از اهمیت ویژه‌ای در زمینه تغذیه سفره آب‌های زیر زمینی و ذخیره نزولات آسمانی، حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش آن، جذب گازهای آلاینده محیط زیست، پناهگاه حیات وحش و غنی بودن از لحاظ محصولات فرعی جنگلی و گیاهان دارویی برخوردار بوده ولی تخریب این عرصه‌ها، بهره‌برداری غیر اصولی، چرای بی رویه دام و عدم آگاهی عموم مردم از اهمیت آنها موضوعی قابل تامل است.

آذربایجان غربی ۱۲۰ هزار هکتار جنگل دارد که عمدتا در شهرستانهای سردشت و پیرانشهر قرار دارد و درختان این جنگلها ازانواع گونه های نادر تشکیل شده که این جنگلها آغاز ناحیه رویشی جنگلهای زاگرس نیز محسوب می شود.

 

منبع:مهر

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=129138

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.