به گزارش اروم نیوز شیر یک نوشیدنی بسیار مغذی است که سرشار از کلسیم، پروتئین، ویتامینهای گروه B، خصوصا ویتامین B2 بوده و برای سلامت بدن لازم و ضروری است.
علاوه براین متخصصان و پزشکان حوزه سلامت معتقدند مصرف روزانه شیر می تواند تاثیرات مستقیمی بر جلوگیری از ابتلا به بیماری هایی مانند پوکی استخوان، سرطان، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های عضلانی و حتی کاهش استرس داشته باشد.
مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه براین باور است که برای تامین مواد ضروری بدن افراد در سنین مختلف و به صورت روزانه حتما باید شیر مصرف کنند.
وی می افزاید: کودکان زیر ۷ سال باید روزانه ۵/۱ لیوان شیر استفاده کنند. نوجوانان در سن رشد و بازه سنی ۷ تا ۱۲ سال باید دو لیوان شیر بنوشند. پسرها در سن بلوغ به ۳ لیوان شیر در روز و دختران در این سن به ۵/۲ لیوان شیر در روز احتیاج دارند. خانمهای شیرده و باردار باید روزی ۵/۳ لیوان شیر در رژیم غذایی خود داشته باشند و افراد بزرگسال روزانه ۲ لیوان شیر نیاز دارند.
ایران جزء کم مصرف ترین کشورهای جهان از لحاظ مصرف شیر
از آنجا که مصرف شیر یکی از ملزومات اساسی جهت تامین سلامت افراد جامعه است، کشورهای جهان همواره از طرق مختلف تلاش می کنند مردم را به مصرف لبنیات و از آن جمله مصرف شیر تحریک کنند.
در رابطه با میزان مصرف شیر کشور آمارها نشان میدهد ایرانیان کمترین میزان مصرف شیر را بین ملل جهان دارند.
حسین چمنی، مشاور صنایع شیر ایران در خصوص میزان مصرف شیر در کشور می گوید: میزان مصرف سرانه شیر در کشورهای توسعه یافته بیش از ۳۰۰ کیلوگرم و در برخی کشورها مانند هلند، نروژ، سوئد، دانمارک، نیوزیلند و غیره بیش از ۵۰۰ کیلوگرم است که البته این کشورها برای افزایش مصرف خود همچنان در تلاشند، این در حالی است که در خوشبینانهترین حالت میزان مصرف سرانه شیر در ایران حدود ۸۵ کیلوگرم اعلام شده است که البته محاسبات نشان میدهد که این میزان کمتر از ۷۰ کیلوگرم شده است.
مردم آذربایجان غربی سالیانه ۴۲ کیلو گرم شیر مصرف می کنند
از آنجا که آذربایجان غربی به دلیل شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی، جنگلی و کوهستانی شرایط مستعدی برای توسعه دامداری و نهایتاً تولید انواع شیر دارد، این استان به عنوان یکی از قطب های مهم تولید شیر در کشور تلقی می شود.
مسئولین جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه ۸۰ درصد شیر مورد نیاز استان در مناطق روستائی و عشایری و مابقی در واحدهای صنعتی تولید می گردد می گویند سالیانه ۵۶۰ هزار تن شیر در آذربایجان غربی تولید می شود.
با این وجود در واکاوی میزان مصرف شیر در آذربایجان غربی مشخص می شود که مردم این استان حدود ۴۳ کیلو گرم کمتر از سرانه کشوری شیر مصرف می کنند.
فاطمه اسفرجانی دانشجوی رشته صنایع غذایی با همکاری تعدادی از دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی تهران و مرکز تحقیقات سلامت غذایی و آشامیدنی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در اواخر سال ۹۲ در پژوهشی میدانی و مقاله ای علمی پژوهشی به این نتیجه رسیده اند که مردم آذربایجان غربی ۱۱۸ گرم در روز شیر می دوشند.
با احتساب مصرف روزانه ۱۱۸ گرم در روز مشخص می شود که مردم آذربایجان غربی سالیانه ۴۲٫۴۸کیلوگرم شیر مصرف می کنند که در مقایسه با سرانه ۸۶ کیلوگرمی کشور رقم بسیار ناچیزی است.
رابطه معنادار افزایش قیمت و کاهش مصرف شیر
کارشناسان اقتصادی با اشاره به تحولات اقتصادی و افت وخیزهای قیمت شیر در چند ساله گذشته معتقدند که هر زمان قیمت لبنیات و از آن جمله شیر کاهش پیدا می کند آهنگ مصرف آن قوت گرفته و در مقابل افزایش قیمت آن موجب کاهش مصرف شده است.
مشاور صنایع شیر ایران در این رابطه می گوید: گزارشها و آمارها نشان میدهد که بعد از حذف یارانه شیر طی دو سال گذشته که موجب افزایش قیمت شد، مصرف این ماده حیاتی بین مردم تا ۲۲ درصد کاهش یافته است این در حالی است که براساس قانون برنامه پنجم توسعه سرانه مصرف این ماده حیاتی باید به دو برابر یعنی ۱۶۰ کیلوگرم در سال برسد.
وی می افزاید: از سوی دیگر محققان اعلام میکنند ۹۰ درصد مردم ایران با کمبود کلسیم و ۸۰ درصد آنها با کمبود ویتامین D به عنوان عامل جذب حداکثری کلسیم مواجه شدهاند.
پیام صدیقی پور
انتهای پیام/