• امروز : شنبه - ۲۳ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : 14 - شوال - 1446
  • برابر با : Saturday - 12 April - 2025

زیرساخت های گردشگری در چالدران هنوز فراهم نشده است

  • کد خبر : 123835
  • ۲۵ دی ۱۳۹۲ - ۰:۰۰

تیشه بی توجهی مسئولان میراث فرهنگی به ریشه تاریخ و تمدن کهن نهمین اثر ثبت شده جهانی به همراه ۹۳ اثر باستانی ثبت شده ملی در چالدران صنعت گردشگری در این منطقه را با رکود مواجه کرده است. به گزارش اروم نیوز؛ شهرستان چالدران یکی از مرتفع ترین شهرهای کشور در شمال آذربایجان غربی واقع […]

تیشه بی توجهی مسئولان میراث فرهنگی به ریشه تاریخ و تمدن کهن نهمین اثر ثبت شده جهانی به همراه ۹۳ اثر باستانی ثبت شده ملی در چالدران صنعت گردشگری در این منطقه را با رکود مواجه کرده است.


به گزارش اروم نیوز؛ شهرستان چالدران یکی از مرتفع ترین شهرهای کشور در شمال آذربایجان غربی واقع شده و به دلیل دارا بودن آثار تاریخی کهن از جمله مجموعه جهانی قره کلیسا، مقبره سیدصدرالدین، وقوع جنگ تاریخی چالدران و ۹۳ اثر ثبت شده یکی از شهرهای پرقدمت و تمدن به شمار می رود.

شهرستان چالدرانبیشتر به خاطر جنگ چالدران شهرت دارد. در این جنگ که بین نیروهای شاه اسماعیل اول صفوی و سلطان سلیم اول عثمانی در سال ۱۵۱۴میلادی رخ داد، غرب ایران که شامل آذربایجان، کردستان، و عراق بود از ایران جدا شد. بقایای این جنگ در شهرستان، به صورت مزار شهدای جنگ و چندین مجسمه در محل جنگ و داخل شهر موجود می‌باشد.

چالدران به دلیل داشتن هوای خنک در فصل گرما، یکی از مناطق گردشگری استان می‌باشد. این شهر با وجود دارا بودن آثار و جاذبه های متعدد طبیعی در کنار آثار تاریخی یکی از قطب های مهم صنعت گردشگری نه تنها در آذربایجان غربی بلکه کشور به شمار می رود ولی سالیان متمادی است مورد بی توجهی و غفلت قرار گرفته است.

دخمه سنگی دلیک داش مربوط به هزاره های اول قبل از میلاد، کلیسای صخره ای «سعدل» در روستایی به همین نام، چشمه های آب گرم، آبشار «شور شور» واقع در روستای «عرب دیزج» و روستای «قرنقو» از جمله دیگر مکان های گردشگری چالدران هستند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند ولی اقدامی برای معرفی آنها صورت نگرفته است.

تالاب “ناور” در مرزی‌ترین منطقه قرار گرفته است. مرداب‌ها و تالاب‌های متنوع، از جلوه‌های طبیعی این شهرستان است.از مناظر طبیعی و بناهای تاریخی دیگر این شهر به کلیسای طاطاووس (قره کلیسا)، مقبره صید صدرالدین ، روستای قاشقا بلاغ، گیخ بلاغ و ایستی سو (آبگرم) می‌توان اشاره نمود.

این شهرستان با در بر گیری این چنین آثار فاخر و ارزشمندی همچنان فاقد اداره مستقل میراث فرهنگی است، و در حال حاضر میراث فرهنگی چالدران به صورت نمایندگی و پاره وقت از طریق شهرستان ماکو اداره می‌شود.

عدم آشنایی مسافران با آثار تاریخی چالدران از مهم‌ترین مشکلات این شهرستان می باشد و  در حال حاضر به دلیل کم توجهی‌های میراث فرهنگی آذربایجان غربی با مشکل شناساندن میراث با ارزش شهرستان در استان و کشور روبه رو هستیم.سال گذشته میراث فرهنگی با چاپ نقشه‌های گردشگری شهرستان‌های استان و در اختیار قرار دادن آن‌ها برای گردشگران آن شهرها اقدام کرد  لیکن با نادیده قرار دادن شهرستان چالدران هیچ‌گونه نقشه گردشگری را در اختیار گردشگران نوروزی این شهرستان در سال گذشته قرار داده نشد.

 نقشه آثار گردشگری این شهرستان یا چاپ نمی شوند و یا در صورت چاپ با نام شهرهای همجوار ارائه می شوند که این امر موجب گمنام ماندن نام شهرستان در بین شهرهای دیگر استان شده است.

قره کلیسا از بناهای مذهبی متعلق به ارامنه بوده که در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران و هفت کیلومتری جاده چالدران _ قره ضیاء الدین در کنار روستایی به همین نام واقع شده است قره کلیسا که در بین ارامنه به تاده مقدس معروف است،در قرون چهارم تا ششم میلادی بر روی آرامگاه طاطاوس مقدس، از حواریون حضرت مسیح که در سال ۴۸ میلادی به خاطر تبلیغ مسیحیت به شهادت رسیده، بنا شده است.

ارامنه مدعی هستند که کلیسای طاطاوس اولین کلیسایی است که به دستور مبشرین و حواریون مسیح در دنیا ساخته شده است وچون از نظر مذهبی شهادت را بزرگترین سعادت برای بشر میدانند، هر سال در روزهای آخر تیرماه و هفته اول مرداد ماه که مصادف با قتل تادی مقدس و پیروان مسیحی او است در قره کلیسا مراسم خاصی بر پا می‌دارند.

برگزاری مراسم جهانی و سالیانه قره کلیسا در این شهرستان علاوه بر اینکه می تواند  فرصتی برای رشد و توسعه اقتصادی چالدران باشد حتی توجه به آن  می تواند موجب پیشرفت شهرهای اطراف این بنای تاریخی نیز باشد.ولی متاسفانه تاکنون توجهی چندانی به این طرح و ایجاد زیرساخت های گردشگری در این منطقه برای جذب گردشگر صورت نگرفته است

مقبره سیدصدرالدین یکی دیگر از اماکن تاریخی مذهبی این شهرستان است که متاسفانه میراث فرهنگی بعد از احداث بنای مقبره از سال۷۱ تا کنون هیچ توجهی را به این مکان مذهبی ، تاریخی و حماسی نداشته است

مقبره سید صدرالدین به عنوان نماد رشادت و میهن دوستی ایرانیان برای پاسداشت یاد و خاطره ۲۷ هزار شهید جنگ چالدران  با الهام از معماری اصیل و غنی اسلامی با استفاده از آجر قرمز و سنگ در چهار کیلومتری چالدران بین روستاهای گل اشاقی و سعدل در دوران صفویه بنا شد.

این اثر زیبا از جمله مقبره های منحصر به فرد اسلامی است که به صورت بنای شش ضلعی احداث شده و در دشت وسیعی قرار گرفته، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی در سال ۱۳۷۰ مطالعات باستان شناسی را به سرپرستی بهمن کارگر عضو هیات علمی سازمان در محل مقبره آغاز کرد.

ولی متاسفانه زیرساختهای لازم برای بازدید گردشگران از مقبره سید صدر الدین از جمله نبود راه مناسب و اماکن اقامتی و رفاهی، فراهم نشده است

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=123835

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.