ناصر عتباتی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز»؛ با اشاره به جایگاه حساس قضات اظهار کرد: دادسرا به عنوان مرجع نخستین در فرآیند رسیدگی قضایی، نقش خطیری در تحقق عدالت ایفا میکند که قضات دادسرا در واقع خط مقدم دادگستری هستند و بار سنگین احقاق حقوق عامه و دفاع از حقوق جامعه بر دوش آنهاست. این مسئولیت مهم، ایجاب میکند که قضات با تمام توان، روحیهای متعهد و برخورداری از احساس مسئولیت مضاعف، وظایف قانونی خود را پیگیری کنند.
وی با تأکید بر لزوم حرکت برنامهمحور در مجموعه دادسرا، تصریح کرد: برای رسیدن به یک نظام قضایی کارآمد و پاسخگو، داشتن رویکردی هدفمند و مبتنی بر برنامه از اهمیت بالایی برخوردار است.
رئیسکل دادگستری آذربایجانغربی خاطرنشان کرد: تحول در فرآیند دادرسی، مستلزم تعیین دقیق اهداف، زمانبندی مناسب و پایش مداوم عملکردهاست که در این راستا، دادسرا باید بهعنوان پیشانی نظام عدالت، از بیبرنامگی و اقدامات مقطعی پرهیز کرده و با انسجام، نظم و اولویتبندی امور، فرآیند رسیدگی به پروندهها را تسریع کند.
وی با اشاره به یکی از چالشهای مهم دستگاه قضا، یعنی انباشت پروندههای قدیمی و معوق، بر لزوم تعیین تکلیف این پروندهها در کوتاهترین زمان ممکن تأکید کرد و افزود: باقی ماندن طولانیمدت پروندهها در مرحله تحقیقات یا بازپرسی، ضمن افزایش فشار روانی بر طرفین دعوا، موجب کاهش اعتماد عمومی به نظام عدالت خواهد شد.
عتباتی همچنین اتقان آراء و کیفیت احکام قضایی را از مهمترین اصول دستگاه قضا برشمرد و گفت: صدور رأی متقن، مستند و متکی به قانون، ضامن اعتبار نظام قضایی و عامل اصلی در کاهش اعتراضها و تجدیدنظرخواهیهاست.
وی افزود: قضات باید در عین پایبندی به قانون، با حفظ کرامت انسانی و رفتار شایسته با مراجعان، زمینه رضایتمندی مردم را فراهم کنند چراکه نگاه انسانی، دلسوزانه و متواضعانه به ارباب رجوع، از جمله عواملی است که در تقویت سرمایه اجتماعی قوه قضائیه مؤثر خواهد بود.
عتباتی یکی دیگر از شاخصهای بهبود عملکرد دادسرا را «کاهش موجودی پروندهها» عنوان کرد و افزود: مدیریت مؤثر زمان، تقسیم کار کارشناسی، نظم اداری و بهرهگیری از ظرفیت نیروی انسانی کارآمد، میتواند به روند کاهش موجودی کمک شایانی کند.
رئیسکل دادگستری استان در ادامه سخنان خود، اقدامات صیانتی از حقوق بیتالمال و منابع طبیعی را یکی از مسئولیتهای راهبردی دادستانها و قضات دانست و گفت: دفاع از منابع ملی، مقابله با زمینخواری، تخریب اراضی کشاورزی و تجاوز به منابع طبیعی، تنها با جدیت و پیگیری مستمر قضات میسر است که این اقدامات نهتنها جنبه قضایی بلکه جنبه ملی و اقتصادی دارد و بیتوجهی به آنها، موجب خسارتهای جبرانناپذیر به نسلهای آینده خواهد شد.
عتباتی در بخش پایانی سخنان خود با قدردانی از تلاشهای قضات و کارکنان دادسرا افزود: با وجود ورود گسترده پروندهها به دستگاه قضایی، همکاران قضایی و اداری با تعهد، روحیه جهادی و انگیزه بالا، بهطور مستمر در حال رسیدگی و تعیین تکلیف آنها هستند.
انتهای خبر/ م