• امروز : شنبه - ۳ خرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : 27 - ذو القعدة - 1446
  • برابر با : Saturday - 24 May - 2025
رئیس سازمان بهزیستی کشور:

جمعیت سالمندان ایران به‌سرعت در حال افزایش است

  • کد خبر : 284065
  • ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۰
جمعیت سالمندان ایران به‌سرعت در حال افزایش است
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: جمعیت سالمند جهان تا سال ۱۴۱۵ تنها ۴/۵ درصد رشد می‌کند، اما ایران با سرعتی چند برابر وارد سالمندی شدید می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز»؛ جواد حسینی، عصر امروز در جلسه شورای سالمندان که در استانداری آذربایجان‌غربی برگزار شد با اشاره به حساسیت بالای موضوع سالمندی در کشور، اظهار داشت: لازم است زنگ خطر جمعیتی را به درستی درک کنیم که در همین راستا، سازمان بهزیستی با رویکردی جامع‌نگر، در استان‌های مختلف از جمله آذربایجان‌غربی، اقدامات مهمی را برای مقابله با پیامدهای این پدیده آغاز کرده است.

وی با ارائه یک تحلیل جامعه‌شناختی، جمعیت ایران را در قالب چهار موج مورد بررسی قرار داد و افزود: در موج نخست، یعنی دوران کودکی، ما با پدیده‌ای به نام «کودکی تنها» روبه‌رو هستیم و متأسفانه بسیاری از کودکان ما کودکی نمی‌کنند و از همان سنین پایین وارد دنیای بزرگ‌سالی می‌شوند‌ و مهم‌ترین نهادی که می‌توانست هویت کودکی را حفظ کند، آموزش و پرورش بود، اما در دوره ابتدایی، این نهاد بیشتر به محو این هویت پرداخته است

رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به موج دوم، یعنی نوجوانی، اظهار داشت: موج نوجوانی با یک گسل شناختی در کشور مواجه است؛ بسیاری از مسئولان هنوز باور ندارند که نوجوانی یک مرحله مستقل از زندگی است و به‌عنوان نمونه، در قانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، حتی یک کتاب اختصاصی برای نوجوانان وجود ندارد و برنامه‌ریزی خاصی برای این قشر دیده نمی‌شود.

حسینی با اشاره به موج سوم، یعنی دوران جوانی، تصریح کرد: بر خلاف دوران کودکی که در آن، کودکی به معنای واقعی وجود ندارد، در جامعه ما، دوره جوانی بسیار طولانی شده است و جوانان ما بیش از نسل‌های گذشته در وضعیت بلاتکلیفی به‌سر می‌برند و متأسفانه برای هیچ‌یک از این مراحل رشد جمعیتی، برنامه‌ریزی‌های هدفمند و متناسب با نیازهای آنان انجام نگرفته است.

وی در ادامه عنوان کرد: دوره میانسالی نیز با عنوان «دوره پرمسئله‌گی و پرمشغله‌گی» شناخته می‌شود و نسلی که تجربه انقلاب دفاع مقدس و بحران‌های متعدد را پشت سر گذاشته، اکنون در وضعیت پیچیده‌ای قرار دارد و متأسفانه با کم‌توجهی نسبت به مسائل خاص این دوره روبه‌روست.

رئیس سازمان بهزیستی با هشدار نسبت به موج چهارم، یعنی سالمندی، گفت: ما با یکی از سریع‌ترین رشدهای سالمندی در جهان مواجه هستیم؛ ایران در حال ورود به دوره سالمندی است و طبق آمارها، آذربایجان‌غربی نیز اکنون در رتبه هجدهم استان‌های سالمند کشور قرار دارد در حالی که در سال ۱۳۵۹ فقط ۵/۸ درصد جمعیت این استان سالمند بود، این میزان تا سال ۱۴۲۰ به بیش از ۱۴ درصد خواهد رسید.

وی تأکید کرد: متأسفانه زیرساخت‌های استراتژیک و آمادگی کافی برای ورود به این مرحله از زندگی در کشور وجود ندارد و سالمندی پدیده‌ای پیچیده، چندبعدی و چندوجهی است که نیازمند نگاه چندرشته‌ای در حوزه‌های بهداشت، رفاه، آموزش و تعاملات اجتماعی است.

حسینی با اشاره به یکی از وجوه مهم سالمندی در ایران، گفت: اکنون نزدیک به ۶۰ درصد از سالمندان کشور را زنان تشکیل می‌دهند. این در حالی است که زنان سالمند بیش از دیگران نیازمند تعاملات گرم، حمایت‌های روانی و اجتماعی هستند و این موضوع به‌ویژه در ۱۹ استان کشور به‌شکل ویژه‌ای خود را نشان داده و نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و متناسب است.

سرعت رشد سالمندی در ایران بی‌سابقه است

وی با بیان مقایسه‌ای از وضعیت سالمندی در جهان، خاطرنشان کرد: در حالی که جمعیت سالمند جهان از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۱۵ فقط ۴/۵ درصد رشد خواهد داشت، ایران با سرعتی چند برابر بیشتر در همین بازه، وارد وضعیت سالمندی شدید می‌شود و کشورهایی مانند سوئد و ژاپن با آمادگی کامل وارد این مرحله شده‌اند، اما ما هنوز در مرحله آسیب‌پذیری هستیم.در حالی که جمعیت سالمند جهان از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۱۵ فقط ۴/۵ درصد رشد خواهد داشت، ایران با سرعتی چند برابر بیشتر در همین بازه، وارد وضعیت سالمندی شدید می‌شود و کشورهایی مانند سوئد و ژاپن با آمادگی کامل وارد این مرحله شده‌اند، اما ما هنوز در مرحله آسیب‌پذیری هستیم.

رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: کشورهای جهان از نظر مواجهه با سالمندی به چهار دسته تقسیم می‌شوند دسته اول، مانند سوئیس و سوئد، «سالمندی سعادتمند» دارند؛ دسته دوم، مانند دانمارک، در آستانه سالمندی‌اند؛ دسته سوم، مانند برزیل، در مرحله سردرگمی‌اند و دسته چهارم، کشورهایی مانند ایران، با «سالمندی مخاطره‌آمیز» مواجه‌اند و ما باید با درک این شرایط و نگاه مسئولانه، سهم خود را در مدیریت این بحران به‌درستی ایفا کنیم.

انتهای خبر/ م

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=284065

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.