• امروز : یکشنبه - ۳۱ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : 22 - شوال - 1446
  • برابر با : Sunday - 20 April - 2025

ترویج کشاورزی ارگانیک در آذربایجان غربی ضرورتی اجتناب ناپذیر

  • کد خبر : 128136
  • ۲۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۰:۰۰

با نمود پیدا کردن تاثیرات جبران ناپذیر سموم و کودهای شیمیایی برای سلامت انسانها، جوامع جهانی به دنبال روشی جایگزین برای مرتفع شدن این مشکل اساسی بودند، که یکی از بهترین و مهمترین راهکارها، ترویج کشاورزی ارگانیک اعلام شد که این موضوع مهم باید در استان آذربایجان غربی نیز پیگیری شود. به گزارش اروم نیوز؛ […]

با نمود پیدا کردن تاثیرات جبران ناپذیر سموم و کودهای شیمیایی برای سلامت انسانها، جوامع جهانی به دنبال روشی جایگزین برای مرتفع شدن این مشکل اساسی بودند، که یکی از بهترین و مهمترین راهکارها، ترویج کشاورزی ارگانیک اعلام شد که این موضوع مهم باید در استان آذربایجان غربی نیز پیگیری شود.


به گزارش اروم نیوز؛ اگر چه تولید محصولات کشاورزی با استفاده از منابع آلی و بدون کاربرد مواد شیمیایی از سابقه‌ی بسیار طولانی برخوردار است، ولی جنبش کشاورزی زیستی که بر اساس تولید محصولات غذایی بدون استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی استوار است و به‌علاوه، مقررات و استانداردهای خاص خود را دارد، از سابقه‌ چندانی برخوردار نیست.

این استانداردها توسط سازمان‌های بین‌المللی چون سازمان بین‌المللی استاندارد، فدراسیون بین‌المللی جنبش کشاورزی زیستی و کدکس آلیمنتاریوس تدوین شده که علاوه بر جنبه‌های فناوری آن، به مسائل اجتماعی- اقتصادی و اخلاقی تولیدات غذایی نیز توجه می‌شود.

شواهد زیادی حاکی از برتری کشاورزی زیستی بر کشاورزی رایج از جنبه‌های مختلف زیست محیطی، مقاومت در برابر آفات و بیماریها و افرایش تنوع زیستی، کاهش گرمای زمین و غیره بوده که مشکلاتی چون آلودگی میکروبی مواد غذایی و کاهش عملکرد این نوع محصولات نیز ذکر شده است.

کشاورزی زیستی در شرایط خشکسالی از نظر عملکرد بر کشاورزی رایج برتری دارد،با وجودی که کشور ما از نظر کشاورزی سابقه‌ بسیار طولانی داشته و برخی محصولات مهم زراعی فعلی در دنیا از قبیل غلات و حبوبات در این قسمت از جهان اهلی شده‌اند، متاسفانه هنوز در چارچوب کشاورزی زیستی نوین، عملکرد قابل قبولی ارائه نشده است.

اتحادیه اروپا بهترین بازار مصرفی محصولات زیستی و ارگانیک صادراتی ایران

امروزه بازارهای خارجی و به‌خصوص اتحادیه اروپا تمایل خود را نسبت به خرید محصولات زیستی ایران پسته، گردو، خرما، کشمش، میوه‌های تازه، زعفران و …اعلام داشته‌اند، ولی هنوز با وجود پتانسیلهای فراوان در این زمینه شرایط را نمی توان مطلوب دانست.

در این میان آذربایجان غربی یکی از قطبهای کشاورزی کشور که تولید ۶ درصد محصولات کشاورزی در ایران را بر عهده دارد نیز با وجود داشتن مرز مشترک با سه کشور،‌نتوانسته عملکرد مطلوبی در حوزه کشت و تولید محصولات ارگانیک کشاورزی داشته باشد.

هر چند تا کنون دو محصول آلو و انگور آذربایجان غربی موفق به کسب نشان استاندارد ارگانیک شده و سیب تولیدی استان نیز در مسیر اخذ این مجوز است،‌ ولی سایر محصولات تولیدی از این قافله عقب مانده که نیازمند توجه ویژه و برنامه ریزی های مدت دار در این راستا هستیم.

اجرای ۳ الگوی کشت افزایش کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی آذربایجان غربی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، از اجرای ۳ طرح الگوی کشت در سطح استان برای افزایش کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی تولیدی استان خبر داد.

سید علی مختاری این طرحها در باغات سیب و انگور آذربایجان غربی بعنوان ۲ محصول استراتژیک استان اجرایی می شود،‌ ادامه داد:‌تولید محصولات ارگانیک و افزایش کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی استان با اجرای طرحهای الگویی کشت و … در حال پیگیری است.

وی حمایت از احداث پایانه صادرات و توسعه صادرات محصولات کشاورزی آذربایجان غربی، توسعه بیمه پوشش کشاورزی، توسعه ضریب پوشش برنامه‌های ترویجی، انتقال یافته‌های تحقیقاتی به عرصه‌های تولید و توانمندسازی بهره‌برداران را از جمله اولویت‌های توسعه کشاورزی آذربایجان غربی دانست.

صدور پروانه استاندارد ۲ محصول ارگانیک کشاورزی آذربایجان غربی

مدیر کل استاندارد و تحقیقات صنعتی آذربایجان غربی در گفتگو با مهر، از صدور پروانه استاندارد برای ۲ محصول ارگانیک کشاورزی استان خبر داد و اظهار داشت: آلو و انگور تولیدی آذربایجان غربی بر اساس آزمایشات و بررسی انجام شده مبنی بر باقی مانده سموم کشاورزی و تطابق محصول با استاندارهای تدوین شده، موفق به کسب پروانه کاربرد علامت استاندارد شدند.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون در مرحله بررسی سیب تولید شده در آذربایجان غربی بر اساس استاندارهای تدوین شده محصولات ارگانیک کشاورزی هستیم، اعلام کرد، با توجه به نتیجه برخی آزمایشات و بررسی های انجام شده امیدواریم پروانه کاربرد عالامت استاندارد سیب نیز بزودی صادر شود.

مدیر کل استاندارد و تحقیقات صنعتی آذربایجان غربی از عدم توجه برخی کشاورزان نسبت به استفاده اصولی از سموم کشاورزی در سطح استان انتقاد کرد و گفت: محصولات کشاورزی باید بر اساس شاخص ها و استانداردهای لازم از بعد سموم باقی مانده تولید شوند.

لزوم راه اندازی قرنطینه های محصولات کشاورزی در مبادی مرزی

جلایر با بیان اینکه متاسفانه برخی کشاورزان بدون توجه به این امر و خودسرانه اقدام به استفاده از برخی هورمونها و سموم با هدف داشتن محصولاتی با زیبایی ظاهری می کنند، ادامه داد: در این راستا کمیته مشترک تعیین و ارزیابی استاندارد محصولات کشاورزی با توجه به شرایط خاص آذربایجان غربی تشکیل شده است.

وی افزایش صادرات محصولات کشاورزی ارگانیک به خارج از کشور و ارتقای سطح سلامت جامعه را از جمله مزایای تولید محصولات ارگانیک کشاورزی دانست و عنوان کرد: باید قرنطینه های محصولات کشاورزی در مبادی ورودی مرزی استان راه اندازی و بعد از بررسی و تشخیص سالم بودن گواهی انطباق وارداتی صادر شود.

پرداخت کمکهای بلاعوض به متقاضیان تولید محصولات کشاورزی ارگانیک

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی آذربایجان غربی نیز در گفتگو با مهر، از پرداخت کمکهای بلاعوض به متقاضیان تولید محصولات کشاورزی ارگانیک در استان خبر داد و  گفت: برای توسعه این نوع کشت و تولید محصولات سالم همچنین کارگاههای آموزشی آشنایی با روند تولید و عرضه محصولات سالم ارگانیک برگزار می شود.

مقصود قربانی از هماهنگی با اداره کل استاندارد، معاونت غذا و دارو و شهرداری ارومیه به منظور ایجاد هماهنگی و همکاری تولید و عرضه محصولات سالم و ارگانیک کشاورزی در غرفه های میادین میوه و تره بار ، اظهار داشت: آذربایجان غربی به دلیل موقعیت مناسب جغرافیایی و آب و هوایی، پتانسیل خوبی برای تولید محصولات سالم و ارگانیک کشاورزی دارد.

وی با اشاره به وجود مناطق ایزوله به منظور تولید محصولات ارگانیک کشاورزی در سطح استان، اعلام کرد: این مناطق باید با مدیریت صحیح در جهت تولید محصولات ارگانیک مورد بهره برداری قرار گیرند.

وی انگور دیم سردشت با ۵ هزار هکتار سطح زیر کشت بدون استفاده از سموم شیمیایی را از جمله محصولات ارگانیک کشاورزی آذربایجان غربی برشمرد و گفت: محصولات کشاورزی از جمله آلبالو ، انجیر، سماق، توت درختی، سنجد، زالزالک و انار در سطح استان با توجه به ظرفیتهای موجود با مدیریت صحیح قابلیت تبدیل شدن به محصولات ارگانیک را دارند.

جایگزینی سموم بیولوژیک کشاورزی با سموم شیمیایی پرخطر در آذربایجان غربی

وی استفاده منطقی و کارشناسی از سموم با بهره گیری از توان متخصیص فعال در بخشهای دولتی و خصوصی باید انجام شود، اظهار داشت: استفاده از سموم نباتی آخرین روش در کنترل عوامل آسیب زا محصولات گیاهی بوده که هم اکنون با کنترل تلفیقی و استفاده از روشهای غیر شیمیایی بر مبنای اطلاعیه های پیش آگاهی صادره توسط کمیته های پیش آگاهی و شبکه های مراقبت انجام می شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه برای تولید محصول سالم وارگانیک و درطول برنامه پنجم توسعه باید در ۲۵ درصد اراضی زراعی وباغی استان مبارزه تلفیقی با آفات وبیماریهای گیاهی انجام شود، گفت: در این راستا باهمکاری بخش خصوصی تاکنون درحدود ۶۸ هزار هکتارازارضی زراعی و باغی درسطح استان این اقدامات عملیاتی شده است.

قربانی از برنامه ریزی برای جایگزینی سموم بیولوژیک با سموم شیمیایی پرخطر خبر داد و گفت: یکی ازمهمترین موضوعاتی که درکنارسایر فعالیتهای بخش کشاورزی دغدغه مسئولان ومصرف کنندگان محصولات کشاورزی است،اقتصادی کردن تولید ،حفظ منابع پایه تولید وپایداری تولید درکنارتولید محصولات سالم وارگانیک دربخش کشاورزی است.

تولید عسل ارگانیک در آذربایجان غربی

معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی آذربایجان غربی نیز در گفتگو با مهر،‌از برنامه ریزی برای تولید عسل ارگانیک در استان بعنوان یکی از قطبهای اصلی تولید عسل کشور خبر داد و گفت:‌ آذربایجان غربی به ویژه خوی یکی از قطب های مهم تولید عسل در کشور محسوب می شوند.

سید فضل الله قریشی با بیان اینکه آذربایجان غربی دارای هشت میلیون و ۸۲۰ هزار کندوی عسل مدرن و سنتی است، افزود: در این راستا برنامه ریزی و هدف گذاری آینده در تولید این محصول دامی تولید عسل ارگانیک در سطح استان و بهبود کیفیت محصولات تولید شده با توجه به وجود مراتع غنی و باغات و مزارع در مناطق مختلف استان است.

به هر روی افزایش نیاز جوامع بشری به امنیت غذایی، رشد روزافزون جمعیت جهان، توسعه علم و فناوری‌های نوین منجر به ایجاد تحول عظیمی در عرضه کشاورزی و ارتقای آن شده که به موازات آن نیز مشکلات جدیدی در عرصه اکوسیستمها از جمله آلودگی آبها، خاک و به هم‌خوردن تعادل بیولوژیک بوجود آمده که مجموعه این عوامل سبب شده تا حفظ محیط زیست و امنیت و بهداشت غذایی به مهمترین چالش‌های بشر در عصر حاصر تبدیل شود.

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=128136

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.