به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «ارومنیوز» آذربایجان غربی یکی از استانهای مرزی کشور است که با داشتن مرزهای مشترک با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان، میتواند تأثیر بسزایی در عرصه واردات و صادرات داشته باشد در این میان، مناطق آزاد، گمرکها و بازارچههای مرزی و بهخصوص بازارچه مرزی کیله سردشت، نقش مهمی در این زمینه ایفا میکنند این بازارچه در سال گذشته از نظر وزنی ۵۴ درصد و از لحاظ ارزشی ۱۰۴ درصد رشد داشته است.
بازارچههای مرزی آذربایجان غربی از جمله عوامل مؤثر در توسعه اقتصادی و رفاهی مناطق مرزنشین است و این بازارچهها با کاهش پدیده قاچاق، توسعه صادرات، تثبیت جمعیت بومی و افزایش اشتغال، میتوانند در رشد اقتصادی استان و کشور نقش داشته باشند. همچنین ارتباط اقتصادی میان کشورهای همسایه به توسعه روابط سیاسی و امنیت پایدار منطقه کمک میکند.
بنابراین برای ایجاد امنیت و توسعه پایدار در منطقه، نیاز است نگاه ویژه به بازارچههای مرزی شود باید از ظرفیتهای مرزی استان بهخوبی استفاده شود و زیرساختها باهدف توسعه منطقه آمادهسازی شود برای تأثیرگذاری مثبت بازارچهها در اشتغال و درآمد و اقتصاد باید دولت مشکلات و موانع حملونقل را شناسایی و احصا کند و زیرساختهای مرزی را تقویت کند.
بازارچههای مرزی آذربایجان غربی و وضعیت صادرات در آنها ساری سوی در ماکو، صنم بولاغی در پلدشت، سرو در ارومیه، کیله در سردشت، تمرچین در پیرانشهر، ناویه خان در اشنویه، رازی در خوی و بازارچه بازرگان در ماکو، بازارچههای مهم این استان را در مجاورت مرزهای ترکیه، عراق و
جمهوری آذربایجان تشکیل میدهند و برابر اعلام مسئولان سازمان بازرگانی آذربایجان غربی، از بین بازارچههای مرزی این استان، بازارچه مرزی کیله سردشت بزرگترین بازارچه تجاری استان و کشور در زمان حاضر محسوب میشود.
لزوم توسعه بازارچههای تجارت خرد مرزی در آذربایجان غربی
محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی گفت: رویکرد دولت سیزدهم استفاده از فرصتهای نهفته در مرزها برای توسعه همکاریها و مبادلات مرزی با کشورهای همسایه است.
وی با تأکید بر ارائه خدمات حداکثری به مردم در پایانههای مرزی آذربایجان غربی افزود: با آمادهسازی زیرساختها و رفع بینظمیها در پایانههای مرزی استان، روند تردد مردم از مرزها تسهیل شود.
معتمدیان همچنین با بیان اینکه دستگاههای متولی به وظایف قانونی خود در پایانههای مرزی عمل کنند، خاطرنشان کرد: هرگونه تغییرات در زیرساختهای مرزی جهت رونق مبادلات مرزی، در هماهنگی با طرف مقابل در کشور همسایه انجام شود.
استاندار آذربایجان غربی به فراهمشدن شرایط تجارت منطقهای در مرزهای استان در سایه امنیت پایدار نیز اشاره کرده و افزود: برنامه جدید دولت سیزدهم، توسعه بازارچههای تجارت خرد مرزی برای بهرهمندی مرزنشینان از مزایای این بازارچههای مرزی است.
معتمدیان همچنین با اشاره به طرح راهاندازی سه بازارچه مرزی در آذربایجان غربی، اضافه کرد: با جدیت پیگیر بازگشایی مرزها و ایجاد مبادی مرزی جدید در آذربایجان غربی هستیم و پیشنهاد راهاندازی بازارچههای مرزی کیله شین در اشنویه، قاسم رش در میرآباد و پیراحمدکندی در چالدران تهیه و جهت تصویب تقدیم هیئت دولت میشود.
وی در ادامه با اعلام اینکه مرزها محل عبور بوده و توقف در پایانههای مرزی بیمعنی است، افزود: با اقداماتی چون تعامل بیشتر دستگاههای متولی، محوطهسازی و تسهیل روند تردد، میتوان شاهد کاهش توقف کامیون و مسافرین در مرزهای استان بود.
استاندار آذربایجان غربی به تلاش دولت سیزدهم جهت توسعه فعالیتهای تجاری با ترکیه تا ۳۰ میلیارد دلار نیز اشاره کرده و یادآور شد: آذربایجان غربی تنها استان هم مرز با ترکیه بوده و با اقداماتی چون ایجاد منطقه آزاد تجاری مشترک، میتوان استان را از مزیتهای تجارت با این کشور بهرهمند ساخت.
معتمدیان با تأکید بر دفاع از منافع آذربایجان غربی در تجارت بینالملل منطقه، اظهار داشت: بخشی از درآمدهای حاصل از مبادلات و ترانزیت کالا از مرزهای استان میتواند برای توسعه زیرساختهای مرزی آذربایجان غربی مورداستفاده قرار گیرد.
تقویت بازارچههای مرزی
وی با اشاره به توسعه همکاری با کشور ترکیه و با اعلام اینکه تمام جادههای منتهی به مرزهای به کشور چهاربانده میشود، اظهار کرد: به دستور وزیر کشور، بازارچههای مرزی سلماس و چالدران در حال تکمیلشدن است و به دنبال بازگشایی بازارچه جدیدی هستیم.
معتمدیان همچنین خوی را بهعنوان منطقه آزاد تجاری مشترک پیشنهاد داد و گفت: از طریق خطآهن میتوانیم از طریق ترکیه، تجارت با اروپا را پیگیری کنیم.
وی با اشاره به پتانسیلها و ظرفیتهای استان آذربایجان غربی اظهار داشت: این استان به لحاظ جغرافیایی و هممرز بودن با استانهای ترکیه میتواند نقش مؤثر در رسیدن به اهداف اقتصادی دو کشور داشته باشد .
استاندار آذربایجان غربی در خصوص زیرساختهای توسعه استان ادامه داد: بیش از ۲۵ درصد از پایانههای مرزی کشور در این استان وجود دارد.
معتمدیان با اشاره به اینکه امروز نیازمند روحیه جهادی و اقتصادی برای کار در همه بخشها هستیم ادامه داد: سه عامل اصلی و فرعی در بهبود فضای کسبوکار در استان مؤثرند و ثبات سرمایهگذاری یکی از بحثهای مهم است.
استاندار آذربایجان غربی با مقایسه وضعیت فعلی استان با زمان انقلاب اضافه کرد: امروز این منطقه در مقایسه با چندین دهه قبل از ضریب امنیت بالایی برخوردار است که حاصل اقتدار نیروهای نظامی و امنیتی استان بوده است.
وی با اشاره به اینکه سیاستهای کلان کشور همه مشخص است و نتایج آن را در انتخابات میتوان مشاهده کرد گفت: چهار مؤلفه در انتخابات تعریف شده بود که بر اساس سیاستهای کلان انتخاباتی ارائه شده است و بعد از آسیبشناسیهای بسیاری ارائه شدند.
معتمدیان با بیان اینکه امروز ریلگذاری خوبی را در کشور شاهدیم افزود: مولفههای سلامت، رقابت، امنیت و مشارکت در انتخابات مباحث مهمی است که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید داشتند و خروجی در استان، آن ۱۲ نفر است که از تمامی گروهها و سلایق، گرایشها و قومیتها هستند.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه این استان دارای زیرساختهای بسیاری است ادامه داد: در بحث تجارت مرزی این استان دارای ظرفیتهای بسیار و لازم است به ظرفیتهای این بخش برای بهبود معیشت مرزنشینان و ایجاد بسترهای لازم توجه بیشتری شود تا مسیرهای غیرقانونی به روی مردم باز نشود.
لزوم تسهیل در روند صادرت از گمرکات کشور
فرزاد پیلتن مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت باتوجهبه اینکه کشور ترکیه یکی از مقاصد مهم صادرات و مبدأ کالاهای وارداتی است؛ ازاینرو توسعه تجاری با این کشور برای ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی افزود: برای تسهیل و تصریح در روند صادرات و واردات از گمرکات کشور بخصوص مرز بازرگان که تنها مرز خاکی کشور با کشورهای اروپایی هست دستگاهها و نهادهای نظارتی مستقر در گمرکات هماهنگی بیشتر باهم داشته باشند تا تایم ترخیص و خروج کالا به حداقل برسد.
مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری میز کشوری ترکیه در آذربایجان غربی توسعه مبادلات تجاری با کشور ترکیه و دستیابی به بازار کشورهای اروپایی است.
وی تصریح کرد: هدفگذاری این سازمان برای مبادلات تجاری با کشور ترکیه ۷۵ میلیارد دلار هست که هم اکنون حدود ۵۰ میلیارد دلار هست که برای رسیدن به این مهم باید تمام مشکلات موجود در پایانهها و گمرکات مرتفع شود.
آمادگی منطقه آزاد ماکو برای بازگشایی بازارچه مرزی
حسین گروسی مدیرعامل منطقه آزاد تجاری ماکو عنوان کرد: منطقه آزاد آمادگی کامل را برای ایجاد زیر ساختهای لازم جهت بازگشایی بازارچه مرزی ساری سو را دارد.
وی افزود: افزایش تعامل و مبادلات تجاری با همسایگان بخصوص کشور ترکیه و فعالسازی بازارچههای مرزی و دیگر مراکز خرید در مناطق آزاد تجاری بخصوص ماکو میتواند نقش بسزایی در جذب سرمایهگذار و توریست را ایفاء کنند.
گروسی خاطرنشان کرد: منطقه آزاد تجاری ماکو با قرارگرفتن در نقطه اتصال ایران و ترکیه و کشورهای اروپایی و داشتن ظرفیتهای مهم صنعتی، معدنی و تجاری نقش مهمی در توسعه تجاری و اقتصادی منطقه و کشور دارد.
احیاء بازارچههای مرزی در جهت توسعه مبادلات مرزی
محمدرضا خدرلو رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی گفت: هدف بازگشایی و احیاء بازارچههای مرزی باید در جهت توسعه مبادلات مرزی باشد و رفاه و تأمین معیشت مردم نیز باید در این موضوع مدنظر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: برای توسعه فعالیتهای تجاری باید زیر ساختهای لازم و بروز در پایانهها و بازارچههای مرزی ایجاد شود. امکانات رفاهی و فنی برای مسافرین و رانندگان یکی از ملزومات پایانهها و گمرکات است.
خدرلو اضافه کرد: برای فعالسازی بازارچههای مرزی کالاهای مبادلاتی باید مشخص شود و تعاملات و هماهنگیهای لازم با طرف ترکیهای انجام شود و فعالسازی بازارچه از سوی دو کشور بهصورت همزمان انجام شود.
بازارچههای مرزی موجب توسعه مناطق مرزی میشود
مهدی مظلومی یکی از مرزنشینان آذربایجان غربی گفت: عدم وجود فرصتهای شغلی و اقتصادی و نبود مراکز تجاری پیشرفته باعث میشود که برخی از مرزنشینان به قاچاق کالا رویآورند.
وی ادامه داد: بازارچههای مرزی میتوانند نقش مهمی در حل این مشکل داشته باشند و مسئولان با سرمایهگذاری و حمایت از صادرکنندگان در این بازارچهها، مرزنشینان را به فعالیتهای قانونی و سودآور راهنمایی کنند.
مظلومی ادامه داد: از فواید بازارچههای مرزی برای افزایش درآمد، کاهش فقر و بیکاری، تثبیت جمعیت و امنیت مرزها اشاره کرد با بهبود زیرساختهای این بازارچهها، موجب رشد و توسعه مناطق مرزی شوند.
انتهای خبر/