به گزارش اروم نیوز؛ هرچند اجرای طرح هادی روستایی در این مناطق برای تغییر چهره روستاها به محیطی با نشاط و سالم برای زندگی بعنوان یکی از اولویت های دولت، از آن یاد شده است اما در طول ۸ سال گذشته جز ۴۰۰ روستای آذربایجان غربی معادل ۱۹ درصد کل روستاهای در برنامه، در دیگر روستاها اجرای طرح هادی نمود عملی نداشته است.
نماینده مردم ماکو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اجرای طرح هادی می تواند در سامان بخشی به وضعیت زندگی و رفع محرومیت از چهره این مناطق تاثیربسزایی داشته باشد، گفت: اجرا نشدن این طرح باعث عقب ماندگی بسیاری از روستاهای این شهر به لحاظ برخورداری از حداقل امکانات زندگی و داشتن روستایی با چهره مطلوب شده است.
«محمد علیپور رحمتی» با بیان اینکه دولت باید نگاه جدی به برون رفت روستاها از وضعیت کنونی داشتند، اضافه کرد: هم اکنون بسیاری از روستاهای استان با مشکل آب های سطحی، خاکی بودن معابر عمومی، نبود فضای سبز و نبود امکانات بهداشتی روبرو هستند و هیچ اقدام قابل قبولی هم برای رفع این چالش های روستاییان انجام نمی شود.
وی با بیان اینکه احقاق حق مردم روستاهای استان برای داشتن زندگی با شرایط مناسب و قابل قبول منوط به تامین اعتبار شده است، اضافه کرد: بیش از ۴ سال است که پیگیر علت رکود اجرای طرح هادی روستایی هستیم و در تمام این مدت داشتن مشکل اعتباری عامل این نقص عنوان می شود و چه زمان مشکل اعتباری در این خصوص حل خواهد شد سوالی است که باید از مسئولان پرسید؟
فرماندار خوی هم نخستین شرط توسعه یافتگی روستاها را تهیه و اجرای طرح هادی دانست، اظهار کرد: برای تعیین کالبد فیزیکی روستاها و منطبق سازی امکانات این مناطق با نیازها باید اجرای طرح هادی در سریع ترین زمان ممکن در دستور کار مسئولان قرار گیرد و مشکل اعتباری که تنها عامل تعلل در عملیاتی شدن طرح ها است، رفع شود.
«غلامحسین عماری» افزود: از طرفی افزون بر نصفی از ۲۰۰ روستای موجود در خوی برای دریافت امکاناتی همچون گاز و فاضلاب و بهسازی تجهیزات امکانات در دسترس همچون آب در انتظار اجرای طرح هادی هستند که متاسفانه تاکنون نتیجه مورد نظر کسب نشده است.
وی با انتقاد از همکاری نکردن مردم برای اجرای طرح هادی روستایی یادآور شد: تجربه نشان داده است در روستاهایی که مردم همکاری لازم را داشته و با جان و دل برای بهره مندی خود و تمام اهالی روستاها از امکانات و مزایای طرح هادی، همت کرده اند روستاهایشان به بهترین شکل به توسعه رسیده اند که این روحیه مشارکت باید در بین تمام روستانشینان فرهنگ سازی شود.
عماری گفت: توسعه و تغییر فضای روستا برای ارتقای سطح بهداشت، تامین نیازهای فرهنگی و اجتماعی مردم بویژه جوانان، هدفمند کردن ساخت و سازها و تسهیل در امور رفت و آمد مهمترین ضروریات اجرای طرح هادی است که امیدواریم تعلل بیش از این را شاهد نباشیم.
معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی هم با بیان اینکه برای اجرای آن در تمام مناطق روستایی باید یک همت ملی متشکل از مردم و مسئولان باید ایجاد شود، تصریح کرد: در تعدادی از روستاهای این استان طرح هادی روستایی با هدف ساماندهی مناطق روستایی با دقت و نظارت کافی انجام شده و تعدادی از این طرحها نیز تا کنون به مرحله بهره برداری رسیده است اما برای اجرای مطلوب آن در تمام مناطق باید بین مردم و مسئولان مشارکت کافی ایجاد شود.
«سید جواد محمودی» اظهار کرد: هرچند برای اجرای این طرح در تمام مناطق روستایی بین مسئولان هماهنگی لازم ایجاد شده است ولی تنها با حمایت همه جانبه مسئولان نظام می توان تدابیر اندیشیده شده برای بازسازی مناطق روستایی را عملی کرد تا رضایت عمومی در این ارتباط بین ساکنان تمام مناطق روستایی ایجاد شود.
وی با بیان اینکه مشکل اعتباری باعث نصف و نیمه ماندن اجرای طرح هادی در برخی روستاهای استان شده است، گفت: با وجو اجرای این طرح در نزدیک به ۵۰۰ روستا اما تعدادی از این مناطق هم تنها در ورودی هایشان و معابر اصلی از مزایای طرح برخوردار شده اند و کمبود اعتبار مانع از نفوذ طرح در لایه های مختلف عمران روستایی شده است.
معاون عمرانی استاندار بر ایجاد بسترهای لازم برای توزیع عادلانه اعتبارات از روستاها تا شهرها و امکان استفاده همه مردم از امکانات در مناطق کم جمعیت و توسعه نیافته تاکید کرد و افزود: برای این منظور باید تمام مسئولان را به تلاش برای توزیع عادلانه امکانات موظف کرد.
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان هم در خصوص علت روند کند اجرای طرح هادی روستایی اظهار کرد: مسولان این نهاد هم از وضعیت موجود ناراضی هستند، از ۲۲۰۰ روستای بالای ۲۰ خنوار استان برای بیش از ۱۳۰۰ روستا طرح هادی تهیه شده است در حالیکه به لحاظ نیروی انسانی و توان علمی، اجرای این طرح در تعداد وسیعی از روستاهای استان امکانپذیر است اما کمبود اعتبار مانع از اجرای این طرح و نقشه های مربوط به آن شده است، به همین دلیل تنها موفق به اجرای طرح هادی فقط در ۴۰۰ روستای استان شدیم.
ایوب عزیزی ادامه داد: دفع آب های سطحی، باعث شده است تا بسیاری از روستاهای استان با مشکلات بهداشتی در این زمینه روبرو شوند، از طرفی با توجه به اینکه روز به روز روستاها به صورت بی رویه در حال توسعه هستند می توان با اجرای طرح هادی مانع از این موضوع شد چراکه در آینده تبعات منفی را برای بافت روستاها و ساکنان آن خواهد داشت.
وی اضافه کرد:براساس برآوردهای انجام شده سالانه حداقل به رقمی بیش از ۲۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم اما حتی نصف این رقم هم محقق نمی شود.:
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که چرا برخی از مردم از چگونگی اجرای این طرح ناراضی هستند، تصریح کرد:اگر طرح هادی روستایی بدون مشورت با روستاییان تصویب و اجرا شود صد در صد مورد رضایت مردم روستاها نخواهد بود اما برای جلوگیری از این امر تلاش شده است تا با مشورت با مردم هر روستا برای اجرای طرح هادی روستایی موجب اجرای این طرح بر اساس نیازها و رفتار و آداب رسوم آن ها را فراهم کرده و رضایت مندی آن ها تامین کنیم.
به گفته عزیزی هرچند اساس طرح اجرای آن به صورت یکسان در کل روستاهای کشور است اما در عمل قابل اجرا شدن نیست چراکه نمی توان برنامه یکسانی را برای طرح بازسازی و هادی روستایی در کل کشور تصویب و اجرایی نمود زیرا آداب و رسوم هر منطقه و مقتضیات آن ها متفاوت است.
وی با ابراز نگرانی از افزایش مهاجرت روستاییان بدلیل اجرا نشدن طرح هادی در روستاها یادآور شد: تمام نگرانی ما از همین ناحیه است، گسترش روحیه شهر نشینی در روستاها و تمایل روستانشینان برای مهاجرت به شهرها یکی از تهدیداتی است که با آن مواجه هستیم و باید برای آن چاره اندیشی کرد و در این راستا اجرای طرح های هادی روستایی می تواند گامی موثر در این زمینه باشد تا شاهد توسعه و عمران روستاها و کاهش روند مهاجرتها به شهرها باشیم که در این ارتباط باید نسبت به تخصیص اعتبارات کافی و البته در سریع ترین زمان ممکن از طرف دولت اقدام شود.