به گزارش خبرنگار بُلفَت، یک دور هم جمع شدن به همراه خانواده و نزدیکان به بهانه خوردن نهار سالم و ارگانیک.
کوهستان همیشه محلی برای امرار معاش و زندگی مردمان کُرد بوده است. اکنون هم با ماشینی شدن زندگی بشر و مشغله کار و اداره و غیره این مردمان بهترین فرصت برای دید و بازدید از یکدیگر را فراغتی می دانند که در کوهستان حاصل می شود.
آنها گیاهان کوهی را از بازار تهیه می کنند و یا اینکه شخصا به همراه دوستان و اقوام خود با ماشین های شاشی بلند راهی کوه و مکان های صعب العبور شده و اقدام به جمع کردن می کنند.
یک روز تمام بعد از نماز صبح و یا شده حتی قبل آن هم بار و بندیل خود را می بندند. غذایی که با خود می برند حلوا است. جلو یا پشت خودروی محبوب این منطقه مرزنشین یعنی تویوتا ۳F و یا استیشن سوار می شوند. مسیری چندین ساعتی را پیموده تا به نزدیک محل این نوع گیاهان می رسند.
همیشه یک فرد آشنا به منطقه را هم با خود می برند. بعد از پیاده شدن هم این بار دوباره مسیر چندین ساعتی را پیاده می پیمایند. بیشتر اوقات به مسیرهایی در شهرهای اشنویه و پیرانشهر که کوهستان بیشتری دارد می روند.
کنگر، ریواس، گیلاخه، گندور، پیچوکه، کوراده و غیره از این نوع گیاهان هستند که بدون هیچگونه دخالت دست بشر بزرگ شده اند و خودرو هستند. تمام گیاهان جمع شده خود را درون کوله هایی که بر پشت خود گذاشته اند می گذراند و ساده ترین و پیچیده ترین ابزاری که استفاده می کنند به نام شفره معروف است.
بعد از اتمام کار و خستگی که شاید در طول یکسال آن را تجربه نکرده باشند به داخل شهر باز می گردند.
امروز می خواهند در حومه شهر سردشت و در یکی از باغچه های دوستان کلانه درست کنند.
کلانه جزو پرطرفدارترین غذاهای مردم منطقه است که به ندرت و شاید هم در طول یکسال دو یا سه بار آن را درست کنند و آن هم برای اشخاصی که واقعا دوستشان دارند و از هم نشینی با وی لذت می برند.
کلانه از چند گیاه طبیعی از جمله پیچوکه، پیاز و کوراده درست می شود. زن ها آرد را تبدیل به خمیر می کنند. گیاهان را تکه تکه کرده و آنها را درون تشت هایی قرار می دهند.
وسایلی همچون (پنه و تیروک) برای پهن کردن خمیر کاربرد دارد. داخل خمیر پهن شده را پیاز می گذارند و روی ساج می گذارند.
بعضی ها دوست دارند کلانه را با دوشاب یا شیره انگور (سیب، گلابی، توت)، بدون روغن و با دوغ سردی که تازه توسط همین خانم های خانه دار درست شده میل کنند. من که قشر جوانتر هستم کلانه را که هنوز داغ است از روی ساج پایین آورده روغن می زنم بعد یک لیوان دوغ کنار خودم می گذارم و تکه تکه این نوع نان را درون دوشاب گذاشته و از آن لذت می برم.
در زیر مراحل عملی تهیه کلانه به صورت آشکار آمده است.
انتهای پیام/