مختار خانی، در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز»؛ از کشف لاشه یک قلاده خرس قهوهای در ارتفاعات روستای انبی محال ترور ارومیه خبر داد و اظهار کرد: مأموران یگان حفاظت محیط زیست بلافاصله پس از دریافت گزارشهای مردمی مبنی بر مشاهده لاشه این حیوان، به منطقه اعزام شدند.
وی افزود: بررسیهای میدانی اولیه توسط نیروهای محیطبان و کارشناسان آغاز و وضعیت لاشه بهدقت ثبت و مستندسازی شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ارومیه تصریح کرد: همکاری مردم محلی با محیطبانان، در شناسایی و ثبت چنین مواردی، نقش مهمی در پایش مستمر زیستگاهها و مدیریت منابع طبیعی ایفا میکند. افزایش مشارکت جوامع محلی یکی از رویکردهای اصلی حفاظت نوین محیط زیست بهشمار میرود.
وی افرود: براساس بررسیهای اولیه انجامشده، لاشه کشفشده متعلق به یک قلاده خرس نر بالغ بوده که به دلایل نامعلومی تلف شده است که به نظر میرسد لاشه پس از تلف شدن در ارتفاعات، با ذوب شدن برفها و جریان سیلابی آب به نقطهای پایینتر از محل مرگ اولیه منتقل شده باشد.
وی بیان کرد: در فصول گرم سال و پس از ذوب برفهای زمستانی، جابجایی لاشه حیوانات وحشی بهوسیله جریان آب پدیدهای رایج است. این موضوع، فرآیند بررسی صحنه مرگ و تعیین دقیق علت آن را برای کارشناسان دشوارتر میکند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ارومیه با تأکید بر اینکه هیچگونه آثار اصابت گلوله یا جراحت ناشی از شکار غیرمجاز در بدن خرس مشاهده نشد، اظهار داشت: به دلیل گذشت زمان طولانی از مرگ حیوان و فساد طبیعی بافت، نمونههایی از گوشت و مو برای انجام آزمایشهای تخصصی ژنتیکی و سمشناسی به آزمایشگاه مرکزی سازمان حفاظت محیط زیست ارسال شده است.
وی گفت: این نمونهبرداریها به کارشناسان امکان میدهد تا علتهای محتملی مانند بیماریهای ویروسی، مسمومیت با ترکیبات شیمیایی و یا حتی درگیری با دیگر حیوانات را مورد بررسی قرار دهند همچنین نتایج ژنتیکی میتواند اطلاعات ارزشمندی درباره جمعیت خرسهای منطقه ارائه کند.
خانی در ادامه خاطرنشان کرد: بررسیهای دقیق کارشناسی برای مشخصشدن علت دقیق مرگ این گونه ارزشمند حیاتوحش همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به اهمیت حفاظت از جمعیت خرس قهوهای بهعنوان گونهای در معرض تهدید، از مردم خواست در صورت مشاهده موارد مشابه، بلافاصله مراتب را به اداره محیط زیست گزارش دهند.
گفتنی است که؛ خرس قهوهای بهعنوان یکی از پستانداران گوشتخوار شاخص اکوسیستمهای کوهستانی، نقش کلیدی در تنظیم جمعیت گونههای دیگر دارد.
کاهش جمعیت این حیوان در اثر شکار، تغییرات اقلیمی یا تخریب زیستگاه، میتواند آسیب جدی به تعادل بومسازگان وارد کند. بنابراین حفاظت از آن، حفاظت از کل چرخه زیستی منطقه است.
انتهای خبر/ م