به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز» ترافیک شهری، بهویژه در کلانشهرها، به یکی از چالشهای اساسی تبدیل شده است. این مسئله نه تنها بر کیفیت زندگی شهروندان تأثیر میگذارد، بلکه بر محیط زیست و اقتصاد شهری نیز اثرات منفی دارد و از علل اصلی معضل ترافیک شهری میتوان به افزایش جمعیت اشاره کرد، رشد جمعیتی در کلانشهرها و بهتبع آن افزایش تعداد خودروها از جمله موارد ترافیک شهری است. از موارد دیگر به ضعف زیرساختهای حمل و نقل بایستی اشاره کرد شبکه معابر و حملونقل عمومی که نمیتواند پاسخگوی حجم بالای تردد باشد بیتوجهی به قوانین و مقررات ترافیکی که منجر به تصادفات و اختلال در جریان ترافیک میشود.
شهرستان بوکان، واقع در جنوب استان آذربایجان غربی، با تاریخی غنی و فرهنگی متنوع، همواره مورد توجه بوده است.بوکان با داشتن هوای معتدل در بهار و تابستان و جاذبههای گردشگری متعدد، مقصدی جذاب برای گردشگران است. از جمله این جاذبهها میتوان به مناطق کوهستانی و طبیعت بکر اطراف شهر اشاره کرد که فرصتهایی برای کوهنوردی و لذت بردن از زیباییهای طبیعی فراهم میآورد.
در حالی که شهرستان بوکان با چالشهایی مواجه است، اما همچنان با داشتن پتانسیلهای فراوان در زمینههای اجتماعی، اقتصادی و گردشگری، میتواند آیندهای روشن را برای خود ترسیم کند. امید است که با حل مسائل و مشکلات جاری، شهرستان بوکان به مسیر توسعه و پیشرفت خود ادامه دهد.
ترافیک شهری چالشی جدی در بوکان
در شهرستان بوکان، معضلات ترافیکی به چالشی جدی برای شهروندان تبدیل شده است، برای کاهش بار ترافیکی منطقه امیرآباد و اتصال بهتر آن به هسته مرکزی شهر، ساخت پل جدید امیرآباد بر روی رودخانه سیمینه در دستور کار قرار گرفته است و این پروژه که با همکاری شورا و شهرداری بوکان و با حمایت فرمانداری شهرستان پیگیری میشود، انتظار میرود تا اول تیرماه وارد فاز اجرایی شود.
در مجموع، تلاشهای مستمری برای رفع معضلات ترافیکی در شهرستان بوکان صورت گرفته و امید است که با اجرای طرحهای جدید و همکاری مردم و مسئولین، شاهد بهبود وضعیت ترافیکی در این شهر باشیم.
سالهای متمادی است که معضل ترافیک بوکان بهویژه در حوزه غربی آن که منطقه امیرآباد، ۷۰ روستای بخش گورکایتی و در نهایت مسیر تردد به شهرهای مهاباد و سردشت در آن قرار گرفته را به ی ک چالش اساسی برای مدیریت شهرستان تبدیل کرده است.
عمده دلیل این ترافیک جدای از غیراستاندارد بودن خیابان شمس برهان وجود تنها دودهنه پل بر روی رودخانه سیمینهرود است که تنها راههای ارتباطی هسته مرکزی شهر با منطقه غربی آن با تردد بالای جمعیتی است.
بر اساس شواهد تاریخی همچون عکسهای باقیمانده از دوران قاجار اولین پل بر روی رودخانه سیمینهرود برای برقراری ارتباط هسته مرکزی شهر که در آن زمان یک روستا بیشتر نبوده با منطقه گورکایتی و راه ارتباطی مسیر مهاباد و دهها روستا از جمله حمامیان مرکز حکومت ایلخانی بوده بهصورت چوبی احداث شد که با ورود روسها در دوره جنگ جهانی دوم یک پل فلزی در همان محل ساخته که تا ۱۵ سال گذشته نیز تنها راه عبور و مرور به امیرآباد و بخش غربی شهرستان بوکان بود.
با افزایش جمعیت شهری بوکان بار ترافیکی این شهر نیز روزبهروز در حال افزایش بود و پل فلزی احداث شده در دوران جنگ جهانی دوم بر روی سیمینهرود دیگر توان کشش بار ترافیکی هسته مرکزی به غرب شهر را نداشت برای همین اولین پل استاندارد در همان محل در سال ۷۹ ساخته شد و پنج سال بعد از دومین پل برای کاهش بار ترافیکی این مسیر با یک کیلومتر فاصله در حدفاصل روستای گردشگری کوسته و امیرآباد رونمایی گردید.
حال بعد از بیست سال و با افزایش سرسامآور جمعیت شهری دو پل احداثی بر روی سیمینهرود هر روزه بهویژه روزهای تعطیل شاهد بار ترافیک شدید و دهشتناکی است که گاهی برای عبور یک خودرو از هسته مرکزی شهر به امیرآباد و یا بلعکس ساعتها زمان لازم میباشد.
بیتردید جدای از بار ترافیکی این منطقه با وجود شرایط موجود در مواقع بحران امدادرسانی به غرب شهرستان عملاً به علت مسیرهای کم دسترسی متوقف و یا بسیار بهکندی صورت خواهد گرفت که همین دو مورد سبب شد در نهایت مدیریت شهرستان احداث و ساخت دودهنه پُل دیگر را بر روی سیمینهرود در ستور کار قرار دهد.
لزوم احداث پُل امیرآباددر شهرستان بوکان
بر اساس برنامهریزی انجامگرفته یکی از پلها برای کاهش بار ترافیکی منطقه گردشگری کوسته و دیگری به همین دلیل در منطقه امیرآباد حدفاصل میدان آزادگان ساخته و احداث خواهند شد که طبق گفته مدیران شهری جانمایی و پیمانکار آنان نیز مراحل قانونی را طی کرده است.
بر همین اساس فرماندار بوکان در گفتگو با خبرنگار ما ضمن تأکید بر مشکلات ترافیکی و رفتوآمد مسیر روستاهای بخش مرکزی از سمت ورودی مهاباد در جهت کاهش بار ترافیکی اظهار کرد: بایستی احداث پُل امیرآباد و سپس بند کوسه در دستور کار شورا و شهرداری قرار گیرد که بر اساس تصمیم شورای تأمین شهرستان و ستاد بحران استان، انتظار میرد تا اول تیرماه، احداث یکی از پلها وارد فاز اجرایی و عملیاتی شود.
صنعتی ابراز امیدواری کرد و گفت: باتوجهبه اینکه مالکین محترم، همکاری شایانی در جهت توافق با شورا و شهرداری دارند، خوشبختانه شروع مطالعات پروژه و ترسیم محدوده احداث پلها انجام شده که با کلنگزنی و عملیات آزادسازی مسیر، تلاش خواهیم نمود که در کارگروه برنامهریزی شهرستان نیز اعتبار قابلتوجهی را برای تکمیل و احداث این دو پُل در نظر بگیریم.
در همین ارتباط هر چند سخنان چند روز قبل فرماندار بوکان در بازدید از محل جانمایی محل تعیین شده برای ساخت پل منطقه گردشگری کوسته سبب واکنش صریح و ناراحتی امامان جماعت و مردم امیرآباد به علت عدم جانمایی پُل این منطقه بر روی سیمینهرود برای کاهش بار ترافیکی این منطقه شد.
پروژه احداث پل امیرآباد وارد فاز اجرایی شده است
مشاور طرح احداث پل امیر آباد نیز در گفتگو با خبرنگار حرفرک، ضمن اشاره به تلاشهای بیوقفه اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار بوکان برای حل معضل ترافیکی شهر از سمت امیرآباد و کوسه، افزود: شروع مطالعات دودهنه پُل از سال گذشته آغاز شده که امسال با اخذ قرارداد با شهرداری و کارشناسی پروژه، وارد فاز اجرائی و عملیاتی خواهیم شد.
مشاور این طرح، با بیان اینکه عملیات احداث پُل امیرآباد با طول تقریبی یکهزار و ۱۵۰ متر، میتواند نقش بسزایی در کاهش بار ترافیکی این مسیر داشته باشد افزود؛ با همکاری مالکین محترم و همّت شورا و شهرداری، آزادسازی معبر، عملیات پایهگذاری بتنی و شمعهای بستر رودخانه جانمایی خواهند شد که ممکن است یک سال به طول بینجامد که برآورد تقریبی ما برای تکمیل این دو پُل ۲۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.
اهتمام جدی شورا و شهرداری بوکان برای خروج از بنبست ترافیکی
یادآور میشود شهرداری بهعنوان مهمترین ارگان خدماترسان شهری که مجری کاهش بار ترافیکی در سطح شهر است از تعیین پیمانکار و آغاز احداث دودهنه پُل جدید بر روی سیمینهرود طی یک سال آینده خبر داد.
سرپرست شهرداری بوکان نیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «حرفرک» ضمن اشاره به اهتمام جدی شورا و شهرداری بوکان برای خروج از بنبست ترافیکی و مطالبات چندین ساله همشهریان ارجمند، عنوان کرد: بهزودی عملیات اجرایی یک دهنه پُل بر روی سیمینهرود را آغاز کرده و انتظار داریم در کمتر از یک سال شاهد بهرهبرداری از آن نیز باشیم.
امیراحمدی همچنین افزود: با تصویب شورای محترم اسلامی شهر، همه برنامهریزیهای لازم صورتگرفته و ضمن کارشناسیهای دقیق و همهجانبه، با حمایت و تدبیر فرماندار و همکاری مالکین محترم در مسیرهای فوق کلنگزنی و اجرای پروژه مذکور را آغاز خواهیم نمود.
اهالی و ساکنین امیرآباد و روستاهای مسیر مهاباد و سردشت بر این عقیده هستند که دسترسی آنها به دو شهر ذکر شده بسیار آسانتر از مرکز بوکان میباشد و همین مهم در نهایت سبب گلایه و اعتراض مردم به مسئولان مربوطه شده است.
احداث پلهای جدید بر روی سیمینهرود ضروری است
در همین خصوص امامجمعه منطقه امیرآباد در گفتگو با خبرنگار ما احداث و ساخت پلهای جدید بر روی سیمینهرود حدفاصل امیرآباد و مرکز شهر را از واجبات حوزه مدیریت در این شهرستان دانست.
ماموستا کریمی افزود: در صورت حوادث خاص همچون تصادفات، وجود مریض بدحال و بحرانهای مختلف دسترسی مردم و نیروهای امدادی به شرق شهر بسیار سخت و یا غیرممکن است که این مهم میتواند جان انسانها را با مخاطره روبهرو کند.
وی ادامه داد: بر اساس نظریه کارشناسان یکی جز مهمترین عوامل توسعه راههای دسترسی هستند که متأسفانه منطقه امیرآباد و روستاهای بخش شرقی بوکان از این مهم بیبهره هستند و علت اصلی آن عدم دسترسی آسان مناطق مرکزی شهر به شرق شهرستان میباشد.
بیتردید توجه به عمران شهری در راستای کاهش معضلاتی همچون ترافیک و جدای از آن دسترسی آسان به غرب شهرستان در شرایط بحران احداث چند دهنه پُل را بر روی سیمینهرود به یکی از واجبترین برنامههای شهری تبدیل کرده که امید است مسئولان شهرستانی با درنظرگرفتن منابع مالی آن و بدون وقفه ساخت آنان را آغاز و برای اولینبار شاهد بهرهبرداری و افتتاح آنان در زمان موردنظر باشیم
اکنون بسیاری از مردم و حتی مسافرین عبوری از بوکان به سمت مهاباد و سردشت مجبور هستند برای فرار از ترافیک ایجاد شده بر روی دودهنه پل ایجاد شده بر روی سیمینهرود به سمت امیرآباد از مسیر جایگزین یعنی میاندوآب استفاده کنند.
مدیریت شهری در بوکان باید با برنامهریزی و استفاده از نظر و ایده کارشناسان حوزه ترافیک برای چندین دهه آینده معضل ترافیک محل اتصال امیرآباد به مرکز شهر را برطرف کند؛ زیرا بر اساس دادهها و به علت تبدیلشدن بخش کوسه به منطقه گردشگری بیتردید در آینده نزدیک شاهد افزایش چند ده برابری بار ترافیکی پلهای احداث شده بر روی سیمینهرود خواهیم بود.
در نهایت باید امیدوار بود که طی سال جاری کار احداث حداقل یک دهنه پل جدید بر بستر رودخانه سیمینهرود آغاز شود تا مردم منطقه جدیت مسئولان خود را در حل مشکلات منطقه به عینه مشاهده کنند.