• امروز : شنبه - ۱۱ مرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : 8 - صفر - 1447
  • برابر با : Saturday - 2 August - 2025

پخت نان تنوری سنتی فراموش شده در روستاهای خوی

  • کد خبر : 160792
  • ۱۴ تیر ۱۳۹۳ - ۰:۰۰

متأسفانه با ورود فرهنگ شهرنشینی در روستاها خیلی از مراسم و آداب از یاد و خاطره ها فراموش شده اند از آن جمله آنها میتوان به مراسم پخت نان اشاره نمود . به گزارش اروم نیوز به نقل از آذرنــگاه ، از سنت‏های قدیمی و رایج در پیشواز ماه مبارک رمضان ، تدارک دیدن و […]

متأسفانه با ورود فرهنگ شهرنشینی در روستاها خیلی از مراسم و آداب از یاد و خاطره ها فراموش شده اند از آن جمله آنها میتوان به مراسم پخت نان اشاره نمود .

به گزارش اروم نیوز به نقل از آذرنــگاه ،

از سنت‏های قدیمی و رایج در پیشواز ماه مبارک رمضان ، تدارک دیدن و آمادگی‏‎های خانواده ها برای این ماه مبارک بوده است.

بسیاری از خانواده‏ ها ، قبل از ماه رمضان و در روزه‏ های آخر شعبان ، « نان رمضان » را می‏‎پختند و وسایل و تدارکات لازم را تهیه می‏‎دیدند.

البته نان ماه مبارک رمضان نیز با نان سایر ایام سال تفاوت داشت و پرمایه‏ تر بود.

ولی متأسفانه دیگر در روستاها و شهرهای کوچک خبری از تنورهایی که با ملاتی از گل ساخته می‎شد نیست .

دیگر از بوی دود تنور که هنگام صبح قبل از طلوع آفتاب به مشام میخورد و انسان را از خواب بیدار می کرد ، خبری نیست .

دیگر از بوی نان تازه که صبحگاهان مشام را نوازش می کرد و از بوی نان سوخته ، خبری نیست .

دیگر از نان های اول تنوری ، خبری نیست .

هم اکنون در روستاها و شهرها نیز تهیه نان بصورت ماشینی شده و دیگر نمی توان سراغی از تنورهای گلی گرفت .

دیگر خبری از نان های بسیار خوشمزه ای که از آرد گندم های با کیفیتی که خود روستاییان می کاشتند ،خبری نیست.

بگذارید کمی به سال هایی دور برگردیم و نحوه پخت نان در ۲۰ سال قبل در روستاهای خوی را مرور کنیم:

قصه از کاشت گندم آغاز می شود.در زمانهایی که تراکتور در روستاها وجود نداشت ، زمین ها را با گاومیش و وسایل دیگر شخم می زدند و با دست دانه های گندم را بر زمین ها می‎پاشیدند و با دست نیز  این گندم ها را درو می کردند.

روستائیان خوشه های گندم درو شده  را به نزدیکی روستا می بردند و تعدادی گاو را به هم می بستند و از روی گندم ها رد میکردند که به آن خرمن یا ورزن میگفتند و با انجام این کار ، کاه گندم از دانه های آن جدا می شد و بعد منتظر باد می ماندند وقتی باد شروع به وزیدن می کرد با چنگال شنه آن را به هوا پرتاب می کردند و با این کار ، کاه که سبک تر بود از گندم جدا میشد.

تا اینجا ، مراحل کار توسط مردان روستایی انجام می‎شد.

از این به بعد کار زنان روستائی شروع می شد تا گندم ها را توسط آسیاب ها به آرد تبدیل و نان تهیه کنند.

زنان روستا از شب قبل ، آرد را خمیر می کردند و مایه خمیر را که از پخت قبلی مانده بود به آن می زدند و روی آن را با چند پتو می پوشاندند تا جای آن گرم شود و به اصطلاح ور بیاید و از روز قبل تنور را تمیز و هیزم های آن را آماده می کرد.لذا از سحرگاه ، در داخل تنور آتش روشن می کردند و هیزم ها معمولا چوب وگون و چالی بود تا برای صبح آماده پخت شود.

حدود ساعت ۵ صبح کار پخت نان شروع می شد و معمولا این کار ۲ یا ۳ نفری صورت می گرفت و وسایل مورد نیاز عبارت بودند از: سفره آرد ، تخته خانه ، تیر خمیر پهن کنی ( وردنه ) ، ناون کوچک و بزرگ (جهت زدن نان به تنور) ، سیخ ” آتش کش ”  و کولبه (سوراخی جهت ورود هوا به تنور و خارج شدن دود از آن و اینکه زغالهای تنور دیرتر به خاکستر تبدیل شوند)

دختران در کنار مادر خانه مشغول پخت نان بودن و چانه می انداختند و مادر خانه نیز سر تنور می نشست  و چانه ها را روی ناون پهن و بر دیواره تنور می زد و بعد از پخت نیز آن را خارج می ساخت.

ما تقریبا جزو آخرین نسل هایی بودیم که مزه این نان خوشمزه را چشیدیم و الان هنوز مزه آن نان های تنوری زیر زبان باقی مانده است.

 

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=160792

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.