به گزارش اروم نیوز سیب یکی از محصولات اصلی کشاورزی آذربایجان غربی است و این استان در تولید محصول سیب بین سایر استانهای کشور پیشرو است.
با این وجود چند سالی است که نبود خریدار برای سیب تولید شده توسط باغداران آذربایجان غربی به زخمی کهنه تبدیل شده که امسال هم سر باز کرده و ۵۰۰ هزار تن سیب ذخیره شده در سردخانه های استان با وجود تدابیر اتخاذ شده چشم انتظار مشتری است.
علاوه بر نبود مشتری افزایش مدت ذخیره و نگهداری سیب در سردخانه ها نیز اخیراً نگرانی جدیدی برای باغداران آذربایجان غربی به وجود آورده و باغداران نگرانند افزایش دوره نگهداری در سردخانه باعث خراب شدن محصول شود. خراب شدن محصول سیب در سردخانه ها به گفته کارشناسان تحت تاثیر روش داشت و برداشت و غیراستاندارد بودن سردخانه هاست.
آفت روش های نادرست برداشت محصول سیب در آذربایجان غربی
همچنان که به آن اشاره شد آذربایجان غربی علاوه بر اینکه از لحاظ میزان تولید سیب یکی از قطب های مهم کشور به شمار می رود از لحاظ کیفیت نیز سیب آذربایجان غربی به دلیل وضعیت آب و هوایی مطلوب دارای کیفیت به مراتب بهتری از سایر مناطق کشور است.
اما باوجود دارا بودن کیفیت و مهیا بودن شرایط مطلوب برای تولید، ناآشنا بودن باغداران با سبک های درست برداشت و بسته بندی محصول همواره آفت بزرگی برای سیب های تولید شده در آذربایجان غربی است.
نادرست بودن سبک برداشت سیب از همان روزهای آغازین مهرماه که تعداد گسترده ای از کارگران برای برداشت محصول آستین بالا می زنند شروع می شود.
در این مرحله از برداشت باغداران سعی می کنند با به کارگیری روش های متعدد کارگران روزمزد را در جهت کاهش هزینه ها به کار بیشتر تحریک کنند که در نتیجه کارگران نیز با سرعت بخشیدن به کار، کیفیت را لحاظ نکرده و با شیوه های نادرست چیدن سیب آسیب های متعددی را به شاخه درختان و خود محصول وارد می کنند.
روش های نادرست برداشت که گاهاً یک سوم از محصول سیب را از بین برده و به عنوان زیر درختی وارد بازار می کند، آسیب های فراوانی را به این بخش از تولید تحمیل می کند.
سعید جعفر زاده از باغداران اشنویه ای در این رابطه می گوید: کارگران هنگام برداشت علاوه براینکه با چیدن نادرست شاخه درختان را شکسته یا به شکوفه سال آینده آسیب می زنند، بخش زیادی از محصول را در حین جابه جایی خراب کرده و کیفیت آن را به درجه دو یا سه تنزل میدهند.
اسماعیل کریم زاده رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز میزان سیب زیردرختی سال ۹۳ را ۳۵۰ هزار تن برشمرده و می گوید: از میزان تولید ۹۲۰ هزار تن سیب برداشتی در سال ۹۳ بیشتر از ۳۵۰ هزار تن به عنوان سیب زیر درختی و درجه سه روانه بازار می شود.
سیب های ذخیره شده در سردخانه ها رو به خرابی می روند
همچنان که در آغاز به آن اشاره شد بیش از ۵۰۰ هزار تن سیب طی ماههای مهر و آبان در سردخانه های آذربایجان غربی ذخیره شده است.
با این وجود خبرهای رسیده از بازار حاکی است علیرغم گذر حدود ۵ ماه محصول سیب همچنان بدون مشتری بوده و مقدار اندکی از ذخیره موجود در سردخانه ها کاسته شده است.
افزایش طول مدت نگهداری سیب در سردخانه ها جدیداً نگرانی های زیادی را بین کشاورزان ایجاد کرده و پرونده های شکایت از سردخانه ها در حال افزایش است.
پوسیده شدن سیب و پایین آمدن مستمر کیفیت آن یکی از مواردی است که کارشناسان و مهندسین کشاورزی در آذربایجان غربی کیفیت خود محصول و وضعیت غیراستاندارد سردخانه ها را عامل اساسی آن میدانند.
رسول پیمان زاده مهندس کشاورزی و کارشناس دادگستری در پرونده های مربوط به دعاوی بین باغداران و سردخانه ها معتقد است پایین بودن ماندگاری سیب در سردخانه ها به دو دلیل اتفاق می افتد: نخست اینکه محصول باغداران هنگام ورود به سردخانه آسیب دیده و به مرور دچار خرابی می شود یا اینکه باغداران نسبت به انتقال سیب به سردخانه ها دیر عمل می کنند و محصول قبل از رسیدن به سردخانه به دلایل مختلف آسیب دیده است.
پیمان زاده افزود: حتی بعضی از محصولات کشاورزی نیز به دلیل پایین بودن میزان کلسیم و کوددهی در زمان نامناسب ماندگاری کمتری دارند و بعداز گذشت چندماه از برداشت تحت هر شرایطی خراب شده و از بین می روند.
وی در گفتگو با اروم نیوز تصریح کرد: دلیل دیگر آسیب دیدن محصول ، غیراستاندارد بودن سردخانه ها و شرایط نا مطلوب نگهداری محصول است که متاسفانه در آذربایجان غربی هرساله باغداران را با هزینه های زیادی مواجه می کند.
وی اظهار کرد: درکنارساختار غیراستاندارد، سردخانه های آذربایجان غربی معمولاً بیشتر از ظرفیت خود محصول ذخیره می کنند که باعث می شود دمای مورد نیاز برای نگهداری محصول تامین نشده و رطوبت نسبی در سالن ها وجود نداشته باشد.
پیمان زاده عدم نظارت کارشناسان را دلیل وضعیت موجود دانست و گفت: در اغلب سردخانه ها کارشناس کنترل کیفی یا وجود ندارد یا نظارتی بر وضعیت محصولات وارد شده به سردخانه ها و شرایط نگهداری آنها ندارد.
وی با بیان اینکه سردخانه ها در حق صاحبان محصول اجحاف می کنند گفت: به دلیل کمبود سردخانه در استان باغداران ناچارند تمام شرایط و تعهداتی که حتی به ضرر آنهاست بپذیرند لذا همان روز اولی که محصول خود را به سردخانه ها تحویل میدهند با انعقاد قرارداری در قبال هزینه ۲۰۵ تومانی برای هرکیلو متعهد می شوند نسبت به خراب شدن محصول اعتراضی نداشته باشند.
پیام صدیقی پور
انتهای پیام/