• امروز : دوشنبه - ۱۲ خرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : 6 - ذو الحجة - 1446
  • برابر با : Monday - 2 June - 2025
یک کارشناس تغذیه:

نمک دریا دشمن خاموش غده تیروئید است

  • کد خبر : 284760
  • ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۸:۱۲
نمک دریا دشمن خاموش غده تیروئید است
یک کارشناس تغذیه گفت: نمک دریا به‌دلیل نداشتن ید کافی و وجود فلزات سنگین، می‌تواند تهدیدی جدی برای عملکرد غده تیروئید باشد.

زهرا رضایی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز»؛ در خصوص مضرات نمک دریا اظهار کرد: یکی از بحران‌های سلامت عمومی در دهه‌های ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ در ایران، کمبود ید در رژیم غذایی مردم بود که به‌عنوان یک معضل اپیدمیولوژیک شناخته می‌شد.

وی تصریح کرد: در آن سال‌ها بخش قابل‌توجهی از جمعیت کشور به‌ویژه در مناطق کوهستانی و دور از دریا، دچار کمبود ید بودند که این کمبود، علاوه بر بروز عارضه شایع گواتر، منجر به کاهش بهره هوشی کودکان، اختلال در قدرت یادگیری، کندی رشد و حتی افزایش نرخ سقط جنین و مرده‌زایی در مادران باردار می‌شد.

این کارشناس تغذیه در ادامه بیان کرد: آثار این کمبود به‌ویژه در نسل‌های بعدی نیز نمود پیدا کرد و لازم بود با راهکارهای مؤثر، جلوی تداوم آن گرفته شود.

وی عنوان کرد. در سال‌های اخیر، برخی فروشندگان نمک دریا با استناد به منشأ طبیعی آن، این نوع نمک را به‌عنوان گزینه‌ای سالم‌تر یا حتی غنی از ید معرفی می‌کنند. اما این ادعاها از نظر علمی هیچ‌گونه پشتوانه‌ای ندارند و در برخی موارد می‌توانند سلامت عمومی را تهدید کنند.

رضایی تصریح کرد: وجود ید در آب دریا به این معنا نیست که نمک حاصل از تبخیر آن نیز حاوی ید کافی و قابل جذب برای بدن باشد و ید ترکیبی فرّار است و به‌راحتی در فرآیند استخراج و نگهداری از بین می‌رود.

این کارشناس تغذیه بیان کرد: یکی از اصلی‌ترین مشکلات نمک دریا، تصفیه‌نشده‌بودن آن است که بسیاری از نمونه‌های نمک دریا و سنگ‌نمک که به‌صورت فله‌ای یا بسته‌بندی غیرمجاز در بازار عرضه می‌شوند، حاوی ناخالصی‌ها و حتی فلزات سنگین هستند.

رضایی خاطرنشان کرد: فلزاتی مانند سرب، آرسنیک، کادمیوم و جیوه که ممکن است به دلیل آلودگی آب یا خاک وارد نمک شوند، در صورت مصرف مداوم، می‌توانند اثرات تجمعی در بدن داشته باشند و باعث بروز بیماری‌های مزمن مانند اختلالات عصبی، مشکلات کلیوی و حتی سرطان شوند.

وی اظهار کرد: فرآیند تصفیه نمک در کارخانه‌های مجاز به گونه‌ای طراحی شده که ضمن حذف ناخالصی‌ها، ترکیبات سمی و فلزات سنگین نیز جدا می‌شوند که این فرآیند نه‌تنها نمک را بهداشتی می‌کند، بلکه زمینه یددارسازی کنترل‌شده آن را نیز فراهم می‌سازد.

این کارشناس تغذیه تصریح کرد: در حقیقت، بدون طی این مراحل، نه می‌توان از ایمنی نمک اطمینان داشت و نه از میزان دقیق ید موجود در آن بنابراین مردم باید فقط از نمک‌های یددار صنعتی با مجوز سازمان غذا و دارو استفاده کنند.

میزان ید در نمک دریا؛ غیرقابل پیش‌بینی و ناکافی

وی گفت: بر خلاف نمک یددار صنعتی که به‌صورت دقیق یدافزایی می‌شود، نمک‌های دریایی به‌هیچ‌وجه ید کافی و قابل کنترل ندارند.

رضایی افزود: برخی افراد تصور می‌کنند چون نمک دریا از طبیعت استخراج می‌شود، پس غنی‌تر از نمک تصفیه‌شده است؛ در حالی‌که آزمایش‌های مکرر نشان داده که مقدار ید در این نوع نمک، متغیر و معمولاً بسیار پایین است.

این کارشناس تغذیه بیان کرد:  این میزان پایین نه‌تنها نیاز روزانه بدن را تأمین نمی‌کند، بلکه در صورت مصرف بلندمدت، می‌تواند باعث بروز علائم کم‌کاری تیروئید به‌ویژه در زنان باردار و کودکان شود.

رضایی با بیان اینکه یکی از باورهای غلط رایج در جامعه، مصرف بیش‌ازحد نمک است افزود: بدن یک فرد سالم در شبانه‌روز تنها به حدود ۵ گرم نمک نیاز دارد؛ معادل کمتر از یک قاشق مرباخوری. نکته مهم اینجاست که این مقدار، شامل نمک موجود در نان، پنیر، مواد غذایی بسته‌بندی‌شده و غذاهای آماده نیز می‌شود.

وی در پایان توصیه کرد: خانواده‌ها به جای افزودن نمک اضافه هنگام طبخ یا صرف غذا، میزان نمک مصرفی را مدیریت کرده و از نمک‌های یددار تصفیه‌شده و دارای نشان استاندارد استفاده کنند.

انتهای خبر/ م

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=284760

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.