به گزارش اروم نیوز و به نقل از آذرپیام ؛
مردم شهرستان سلماس در مبارزات علیه رژیم شاهنشاهی و پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش بسزایی داشته است ، در این مجموعه که دارای نواقص بسیار است ولی گویای نقش بی بدیل مردم این دیار را میرساند.
سند شماره یک:
منبع: امام در آئینه اسناد سیر مبارزات امام خمینی به روایت اسناد شهربانی جلد ۴ صفحه:۱۴۸
تاریخ: ۱۶/۶/۱۳۴۵
شماره: ۵/۵۱۸
از: شهربانی شاهپور*
به: تیمسار ریاست محترم اداره اطلاعات شهربانی کل کشور
درباره: رساله آیتالله خمینی محترما عطف امریه شماره ۶۵۱- ۹- ۳۵۷ – ۴۵/۵/۲۵
بهعرض میرساند؛ برابر گزارش مأمورین مربوطه رساله مندرج فوق در این شهرستان پیدا نشده، در صورت ورود به جمعآوری آن اقدام و نتیجه به استحضار خواهد رسید.
رئیس شهربانی شاهپور سروان سیروس
توضیحات: زمزمه های مبارزه علیه رژیم طاغوتی شاه در سلماس از همان سال ۴۱ آغاز گردیده بود ، بنا به گفته یکی از بزرگان و مبارزان انقلاب اسلامی همواره در جلسه های خصوصی و پوششی پیگیر جریانات امام خمینی بودیم و در این مورد به تبادل بیانیه ها و نوارهای سخنرانی می پرداختیم ولی بدلیل خفگان بسیار شدید همیشه جوانب احتیاط را رعایت می نمودیم.
سند شماره دو:
منبع: انقلاب اسلامى به روایت اسناد ساواک جلد ۳ صفحه:۲۶۰
گزارش ساواک درباره رای کمیسیون امنیت اجتماعی شهر شاهپور دایر برتبعید محمد غفاری
رای کمیسیون امنیت اجتماعی شهر شاهپور – استان آذربایجان غربی دایر بر تبعید اروج محمد غفاری طبق رای مورخ [۳۶/۱۲/۱۸] کمیسیون امنیت اجتاعی شهر شاهپور – استان آذربایجان غربی اروج شهرت محمدغفاری به اتهام عنوان نمودن مطالب خلاق مصالح ملی وتحریکآمیز در محافل و مجالس مذهبی و اخلال درنظم عمومی به سه سال اقامت اجباری در ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان محکومت گردیده است. ارزیابی خبر : خبر صحت دارد. اقدامات انجام شده: مراتب به نخست وزیری اعلام گردیده است. [۱۳۵۶/۱۲/۱۸] توضیحات: حجه الاسلام محمد غفاری امام جماعت مسجد جامع سلماس سالها بود بدلیل اینکه در پایان خطبه هایش برای شاه دعا نمی کند زیر نظر ساواک بود ، وی در اوایل مهرماه سال ۵۶ سخنرانی شدیدی علیه رژیم پهلوی انجام داد و در ادامه آن چندین نفر از جوانان شهر توسط ساواک دستگیر شدند که بعدها با تدبیر حجه الاسلام غفاری زندانیان آزاد شدند ولی ایشان را به ایرانشهر تبعید کردند و این مصادف با تبعید مقام معظم رهبری به ایرانشهر بود.
سند شماره سه:
منبع: انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک (جلد ۷) صفحه:۷۶
نامه رئیس ساواک آذربایجان درباره سه متهم زندانی
درباره:۱- فتحاله زارعی فرزند یدالله۲- حجتاله رزقخواه ۳- علی برزگری فرزند قربانعلی در تحقیقات معموله اتهام نامبردگان مورد تائید قرار گرفته است. وبرمبنای همین تحقیقات مشخص شد که این اقدام سه نفر موصوف روی تعصبات مذهبی و پیروی از خواستههای روحانیون و به طور کورکورانه صورت گرفته است . ضمنا یادشدگان فاقد سابقه ضد امنیتی در این سازمان میباشند. خواهشمند است سرانجام کار آنان را به این سازمان نیز اعلام نمایند.ص رئیس سازمان اطلاعات وامنیت آذربایجان. صیادیان گیرندگان: مدیریت کل اداره سوم ۳۱۲ و ۳۲۴ جهت آگاهی، ضمنا نامبردگان به وسیله شهربانی شاهپور* دستگیر واتهام ردیف اول که واعظ قریه یالقوز آغاج از توابع شاهپور میباشد توزیع اعلامیه آیات قم در مسجد جامع شاهپور و اتهام ردیف دوم که نجار و کمد ساز میباشد تحریک مردم به بستن مغازهها ونصب یک برگ اعلامیه فوق در مسجد واتهام ردیف سوم که محصل است تحریک مردم به بستن دکاکین میباشد و پرونده آنان از طریق شهربانی به دادسرای شاهپور ارجاع و مرجع مذکور قرار عدم صلاحیت صادر و متهمین به دادسرای دادگاه عادی رضائیه تحویل و از تاریخ ۳۷/۰۳/۳۱ [۱۳۵۷/۰۳/۳۱] با صدورقرار بازداشت گردیدهاند. پاورقی: * پس ازانقلاب اسلامی این شهر به نام بومی و دیرین خود یعنی سلماس خوانده شد. ساواک در بولتن نوبهأی خود که به تاریخ ۵۷/۰۷/۰۸ [۱۳۵۷/۰۷/۰۸] شماره ۷۴۴۴ منتششر کرد در بند ششم از خلاصه گزارشهای خود نوشت که “روز ۵۷/۰۴/۰۸[۱۳۵۷/۰۴/۰۸] متعاقب فوت یکی از قشریون مذهبی در تصادف اتومبیل درجاده دهلران – ایلام، عدهأی از قشریون مذهبی در این شهر به انجام تظاهرات خیابانی و دادن شعار ضد میهنی تعدادی از ساختمانهای دولتی را با سنگ مورد حمله قرار داده و شیشههای آن را شکستهاند.” [۱۳۵۷/۰۴/۰۸]
سند شماره چهار:
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک جلد ۹ صفحه:۸۶
تظاهرات و درگیری در شهر شاهپور
تظاهرات اخلالگرانه در شهر شاهپور – استان آذربایجان غربی ساعت ۲۱۳۰ روز ۳۷/۵/۲۳ [۱۳۵۷/۰۵/۲۳] در مجلسی که با حضور حدود ۳۰۰ نفر در مسجد جامع شهر شاهپور – استان آذربایجان غربی برگزار گردیده واعظی بنام اروجمحمد غفاری به منبر رفته و مطالب تحریکآمیزی ایراد کرده است. پس از خاتمه سخنرانی یاد شده، جمعیت از مسجد خارج و با گفتن “اله – اله” به تظاهرات پرداختهاند، که با دخالت مأمورین انتظامی متفرق لکن حدود ۴۰ نفر از آنها (که اکثرا جوان بودهاند)، به تظاهرات ادامه داده و چند جام از شیشههای یک شعبه بانک ملی ایران و یک شعبه بانک صادرات را شکستهاند. اخلالگران با دخالت مأمورین انتظامی متفرق و ۱۵ نفر از آنان و همچنین اروجمحمد غفاری دستگیر، که برای تحقیقات به سازمان اطلاعات و امنیت محل تحویل شدهاند. ارزیابی خبر: خبر صحت دارد. اقدامات انجام شده: ۱- مراتب به نخستوزیری اعلام گردیده است. ۲- شیخ اروجمحمد غفاری از روحانیون افراطی شهر شاهپور بوده که بعلت فعالیتهای اخلالگرانه به سه سال اقامت اجباری تعبید گردیده بود که بعدا باستدعای آیتاله شریعتمداری مورد عفو واقع و به شاهپور مراجعت نمود. [۱۳۵۷/۰۵/۲۳] توضیحات: حجه الاسلام محمد غفاری در خرداد ماه سال ۵۷ از تبعید بازگشته بود ولی دوباره بدلیل فعالیت های انقلابی اش دوبار یکی به مدت یک ماه و دیگره به مدت ۲۰ روز زندانی گردید.
سند شماره پنج:
منبع: انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک جلد ۱۳ صفحه:۴۰۰
گزارشی در خصوص واعظ مسجد جامع شاهپور
گزارش خبر موضوع: میرزا محمد غفاری واعظ مسجد جامع شاهپور مورخه ۵۷/۷/۲۲ که مصادف با میلاد امام هشتم و شهبانوی گرامی ملت ایران بوده است اهالی شهرستان شاهپور با زدن پرچم ایران و شیرینیخورانی تولد دو مقام ملی و مذهبی را جشن گرفته بودند و نامبرده فوق تعدادی از روضهخوانهای شهر را ضمن تحریک مامور نموده که بمغازههای مردم رفته بآنها بگویند چون تولد شهبانو مصادف با تولد امام هشتم میباشد واجب است پرچمها را جمعآوری و از شیرینیخورانی خودداری و جشن میلاد امام هشتم را در مساجد برگزار نمایند. نظریه شنبه: صحت دارد. نظریه ۴/۱۴ هـ: با توجه بسوابق نامبرده و اینکه مشارالیه سعی دارد همیشه برخلاف مصالح مملکتی اقداماتی نماید علیهذا بصحت خبر میتوان اطمینان نمود. قاسم نظریه ۴/۱۴ هـ: نظریه یکشنبه مورد تایید است. نظریه چهارشنبه: نظریه ۴/۱۴ هـ مورد تایید است. نظریه جمعه: نظریه چهارشنبه تایید میشود. – [۱۳۵۷/۰۷/۲۲]
سند شماره شش:
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک جلد ۱۵ صفحه:۱۳۷
[تلفنگرام] ۱- مراکز آموزشی شهرستان خوی و شاهپور روز جاری تعطیل در شهرستان خوی از ساعت ۹۳۰ حدود ۳۰۰ نفر از روحانیون معلمین دانشآموزان [[۱]] در شهرستان شاهپور از ساعت ۱۰ روز جاری حدود ۴۰۰ نفر از دانشآموزان و معلمین بتظاهرات خیابانی مبادرت نمودهاند.[[۲]] ۲- دبیرستانهای شهرستانهای نقده و پیرانشهر و مراکز آموزشی اشنویه روز جاری تعطیل و دانشآموزان اشنویه از صبح روز جاری به تظاهرات خیابانی نموده و شیشههای دبیرستان فردوسی و آموزش و پرورش اشنویه را شکستهاند. این تظاهرات همچنان ادامه دارد.[[۳]] ۳- از صبح روز جاری نمایندگان معلمین مهاباد بمدارس مراجعه و ضمن تماس با دانشآموزان از مسئولین دبستانها و دبیرستانها مراکز آموزشی را بعنوان اعلام همبستگی با فرهنگیان رضائیه تا اطلاع ثانوی تعطیل نمایند ضمنا مراکز آموزشی شهرستان میاندوآب شاهیندژ – تکاب نیمه تعطیل و از صبح روز جاری حدود ۲۰۰ نفر از دانشآموزان دبیرستانهای دخترانه آزرم و نظامالملک میاندوآب در خیابانهای پهلوی آنشهر اجتماع و خواستار آزادی سلطانعلی ورقائی شدهاند.[[۴]] ۴- مراکز آموزشی شهرستان ماکو بجز دو دبیرستان باز و دایر میباشد و در بخش شاهآباد تعطیل و در دشت بجز یک دبیرستان بقیه باز و دایر میباشد و در شهرک [ناخوانا] شهرستان در دشت مدرسه شبانهروزی تعطیل میباشند.[[۵]] ۵- مراکز آموزشی و ادارات آموزش و پرورش شهرستان رضائیه در روز جاری تعطیل و آموزگاران و دبیران با تعدادی دیگر و سایر طبقات که به آنان ملحق شدهاند کماکان در تحصن خود باقی ماندهاند قرار است روز جاری زاد استاندار سابق اصفهان به نمایندگی وزارت کشور و سرهنگ شریعتی از شهربانی و آقای امامی به نمایندگی از دادگستری با هواپیمایی اختصاصی جهت رسیدگی به خواستهای فرهنگیان و دانشگاهیان متحصن در دادگستری به رضائیه عزیمت نمایند. ضمنا بنیاحمد نماینده مجلس شورای ملی نیز به همین منظور به رضائیه خواهد آمد. مبینی پاورقی: ۱- روزنامه کیهان نوشت که بیست هزار نفر از اهالی خوی دست به تظاهرات زدند و در حالی که پیشاپیش آنها روحانیان حرکت میکردند راهپیمایی کردند. در پایان عدهای از آموزگاران خوی برای پیوستن به فرهنگیان ارومیه که در دادگستری آن شهر متحصن بودند راهی مراکز استان شدند. (ش ۱۰۶۰۴، ص ۱۷) ۲- درباره تظاهرات شهر سلماس (شاهپور) گزارش تفصیلی دیگری هست که بعد از این سند آن را میخوانید. ۳- درباره تظاهرات پیرانشهر گزارش خبری هم هست که آن را خواهید خواند. ۴- در تکاب هم دانشآموزان دبیرستان سعدی همراه آموزگاران خود دست به راهپیمایی زدند. (پرونده ۲۴۱۸۱۲، ج ۴) ۵- «از ساعت ۱۱۳۰ مورخه ۵۷/۸/۱۳ حدود ۲۰۰ نفر از معلمان دانشآموزان شهرستان ماکو با حمل پلاکاردهایی به این مضامین: آزادی زندانیان سیاسی، لغو حکومت نظامی، مراجعت آیتالله خمینی به کشور به تظاهرات خیابانی مبادرت و پس از یک ساعت بدون هیچگونه برخورد و اتفاقی متفرق شدهاند.» (پرونده ۲۴۱۸۱۲، ج ۴) [۱۳۵۷/۰۸/۱۳] توضیحات:شروع اولین راهپیمایی از جلودبیرستان امیر کبیر بود که بیشتر محوریت این راهپیمایی با دانش آموزان و بعضی از دبیران بود که در ادامه راه تعداد زیادی از مردم نیز به آنها ملحق شدند و دومین راهپیمایی مردم سلماس مربوط به ۵ دی ۵۷ میشود که جلو مسجد جامع شروع شد و در خلال این راهپیمایی ها چند نفر زخمی و دانش آموز محمد پناهی به شهادت رسید و سلماس اولین شهید خود را تقدیم انقلاب کرد .
سند شماره هفت:
منبع: انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک جلد ۱۷ صفحه:۱۳۵
سخنرانی برعلیه حکومت در مسجد جامع شاهپور توسط محمد غفاری
گزارش خبر موضوع: اروج محمدغفاری واعظ* مسجد جامع شاهپور نامبرده در روز ۵۷/۹/۳ ضمن سخنرانی در مسجد جامع شاهپور و سخنرانی بر علیه حکومت و مقامات مملکتی و همچنین انتقادات شدید اقدامات دولت از گذشته تاکنون و اضافه نموده من بشماها قول میدهم که در این مدت کوتاه رژیم واژگون خواهد شد و قدرت قدرت خمینی است هر کس خمینی را دوست دارد صلوات بفرستد. نظریه شنبه – خبر صحت دارد. نظریه یکشنبه – نظریه شنبه احتمالا صحت دارد. نظریه ۴/۱۴ هـ نظریه یکشنبه مورد تائید است. نظریه چهارشنبه. نظریه ۴/۱۴هـ مورد تائید است نظریه جمعه.نظریه چهارشنبه تائید میشود. پاورقی: * حجتالاسلام اروج محمد غفاری از روحانیون مبارز آذربایجان غربی بود که در شهرهای کوچکی چون ماکو و سلماس علیه حکومت پهلوی سخن میراند و بر آگاهی مردم میافزود. وی یک بار اوایل سال ۱۳۵۷به همین دلیل دستگیر شد و اول مرداد ماه آزاد گشت. وی همواره تحت نظر ماموران امنیتی بود. [۱۳۵۷/۰۹/۰۳]
سند شماره هشت:
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک جلد ۱۹ صفحه:۳۲۴
سخنرانی برعلیه حکومت توسط محمد غفاری در روز تاسوعا
گزارش خبر موضوع: میرزامحمد غفاری واعظ مسجد جامع شاهپور نامبرده ضمن سخنرانی در روز تاسوعا در خیابانهای شاهپور برای مستعمین اظهار نموده که ما پیروز خواهیم شد ما این قاتل را از میان خواهیم برداشت و خدا این ظالم را بزودی بخاک بسپارد و مردم هم بتحریک وی میگفتند به همت خمینی شاه را میکشیم شاه ما آمریکائی خودش نوکر کارتر ما شاه را نمیخواهیم که سپس بطرف میدان مجسمه شاهپور براه افتادند.* نظریه شنبه – خبر صحت دارد. نظریه یکشنبه – با توجه به نقشههائی که نامبرده طرح نموده بوده سعی بر این داشته که مردم به پیکره حملهور شند ولی با دخالت مامورین و حفاظت کامل موفق به چنین عملی نشدهاند علیهذا خبر فوق مورد تائید است. قاسم نظریه ۴/۱۴ هـ ـ نظریه یکشنبه مورد تائید است. نظریه چهارشنبه، نظریه ۴/۱۴ هـ مورد تائید است. نظریه جمعه. نظریه چهارشنبه تائید میشود. پاورقی: * راهپیمائی مردم سلماس (شاهپور) پس از گردهمآیی در مسجد جامع و سخنرانی میرزامحمد غفاری صورت گرفت. – [۱۳۵۷/۰۹/۱۹]
سند شماره نه:
منبع :انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک جلد ۱۹ صفحه:۴۷۷
سخنرانی برعلیه حکومت توسط محمد غفاری در روز عاشورا
گزارش خبر موضوع: تظاهرات شاهپور مورخه ۵۷/۹/۲۰ روز ۵۷/۹/۲۰ (روز عاشورا) دستههای عزاداری در خیابانهای شاهپور براه افتاده که این دستهها برهبری میرزا محمد غفاری – میرزا داود محمودزاده – میرزا رضا نوحی سلماسی – میرزا جعفر هاشمی و میرحسن حسینی عربی رهبری میشده است که این دستهها تبدیل به تظاهرات و دادن شعار ضد ملی گردیده و جنبه سیاسی بخود گرفته است وتوسط روحانیون فوقالذکر سخنرانیهای سیاسی بعمل آمد و آنچه از این تظاهرات دیده نمیشد عزاداری بود وسوگواری بوده است.* نظریه شنبه – خبر صحت دارد. نظریه یکشنبه – نظریه شنبه مورد تائید است ضمنا با پیشبینیهای قبلی که میرزا محمد غفاری نموده تصمیم بر این داشتهاند که عزاداری را به تظاهرات سنگین در شهر تبدیل نمایند که تا اندازهای با دخالت مامورین انتظامی موفق به چنین عملی نگردیدهاند علیهذا محرک اصلی در این تظاهرات همانگونه که استحضار دارید اروج محمد غفاری واعظ مشهور میباشد. قاسم نظریه ۴/۱۴ هـ ـ نظریه یکشنبه مورد تائید است. نظریه چهارشنبه: نظریه ۴/۱۴ هـ مورد تائید است. نظریه جمعه: نظریه چهارشنبه تائید میشود. پاورقی: ۱- ساعت ۸/۳۰ بعدازظهر امروز (۵۷/۹/۲۰) نیز در شهر سلماس (شاهپور) تظاهرات دیگری روی میدهد. تظاهرکنندگان در ضمن راهپیمایی خود به مسجد نجفی میرسند و در آنجا نسبت به مواقع بیطرفانه یکی از روحانیان که درحال سخنرانی بود اعتراض میکنند. [۱۳۵۷/۰۹/۲۰]
سند شماره ده :
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک (ج ۲۲) صفحه:۴۳۱
گزارش از درگیری اهالی شهرستان شاهپور
[تلفنگرام] ساعت ۱۱/۳۰ روز جاری عدهای از اهالی شهرستان شاهپور در معیت دو نفر از روحانیون افراطی این شهرستان به اسامی شیخ رضا نوحی سلماسی و شیخ داور محمودزاده به منزل محمد پناهی که مورخ ۵۷/۱۰/۵ بعلت اصابت گلوله فوت نموده به محله اهرنجان شاهپور برای ابراز تسلیت به خانواده وی رفته و در نتیجه بین آنان و عدهای از اهالی اهرنجان که معتقد به رژیم شاهنشاهی و قانون اساسی میباشند برخورد نتیجتاً ۵ نفر زخمی که ۲ نفر از آنان به خوی اعزام شدند ضمناً منزل علی بهنیا وکیل مجلس به آتش کشیدهاند که آخرین وضعیت متعاقباً اعلام خواهد شد. امضاء مبینی گوینده علویان گیرنده ناظمی ساعت ۱۹/۲۰ * امروز (۵۷/۱۰/۸) در مهاباد تجمع و تظاهراتی رخ داد. بعد از سخنرانی افرادی چون شیخ عزالدین حسینی، غنی بلوریان و یک بانو، و خواستار شدن اتحاد و همبستگی، تظاهرات پایان یافت. (پرونده ۱۰۶۹۷۰، ج ۷)
سند شماره یازده:
منبع : روزنامه اطلاعات ۲۴ دی ۵۷
پاسدارى از شهر سلماس
تاریخ خبر:۱۳۵۷/۱۰/۰۵
سلماس (شاهپور آذربایجان – پاسبان قاسم مسعودى که در جریان تظاهرات روز ۵ دى [۱۳۵۷/۱۰/۰۵] مجروح شده و در تبریز بسترى بود درگذشت . در تظاهرات آن روز محمد پناهى هنرآموز هنرستان صنعتى سلماس به ضرب گلوله ماموران کشته شد و ۸ نفر دیگر نیز مجروح گردیدند. جوانان شهرستان شاهپور (سلماس ) که از ۱۵ روز پیش حفاظت شهر را بر عهده دارند در مقابل درخواست فرماندار و رئیس شهربانى حاضر شدند انتظامات را مجددا به ماموران واگذار کنند و در این جلسه اهالى اعلام کردند که نام شاهپور آذربایجان به سلماس تغییر یافتهاست.
سند شماره دوازده:
منبع: روزنامه کیهان تاریخ انتشار:۱۳۵۷/۱۱/ ۱
تظاهرات ،برخورد راهپیمائى در شهرها
تاریخ خبر:۱۳۵۷/۱۰/۲۸
نام شاهپور به سلماس تغییر یافت شاهپور – مردم شاهپور ضمن راهپیمائى بزرگى که در روز اربعین حسینى داشتند نام این شهر را به ” سلماس ” تغییر دادند. همچنین در شب اربعین [۱۳۵۷/۱۰/۲۸] مجسمه شاه بوسیله مامورین انتظامى از میدان شهر پائین کشیده شد.
سند شماره سیزده :
منبع: روزنامه اطلاعات تاریخ انتشار:۱۳۵۷/۱۰/۳۰
اعضاى دادگاه اسلامى در سلماس
تاریخ خبر:۱۳۵۷/۱۰/۲۹
سلماس (شاهپور)- هیات امناى مسجد جامع شهرستان سلماس در جلسه دیشب [۱۳۵۷/۱۰/۲۹] خود ۲۰ نفر از معتمدین شهر را به عنوان اعضاى دادگاه اسلامى انتخاب کرد. این گروه امور مربوط به دعاوى شکایات و رسیدگى به نظم شهر را به عهده گرفتند. قضات این گروه از دادگاه در وهله اول مى کوشند منازعین را با هم آشتى دهند و در غیر این صورت مطابق با احکام شرعى با متخلفین رفتار خواهند کرد. قاسم عاقلى خبرنگار اطلاعات در سلماس نیز که یکى از اعضاى دادگاه اسلامى است در گزارش خود مى افزاید: پى آمد این تصمیم “گروه مبارزه با احتکار و گرانفروشى ” نیز تشکیل شد و نظارت خود را بر اجناس و ارزاق عمومى آغاز کرد.
سایر اسناد:
وقایع شهر رضائیه
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک (ج ۲۳) صفحه:۹۲
[گزارش] ۱- روز جاری ادارات دولتی رضائیه بصورت نیمهتعطیل و بانکها تعطیل میباشد. ۲- ادارات دولتی سردشت بجز فرمانداری و مخابرات تعطیل میباشد. ۳- ادارات پست خوی- شاهپور– نقده- اشنویه- پیرانشهر در روز جاری به اعتصاب خود ادامه دادهاند. ۴- کلیه ادارات دولتی و بانکهای مهاباد- میاندوآب- بوکان باز و مشغول کار میباشند. ۵- بانکهای صادرات- ایرانشهر- بازرگانی نقده بعلت شکستن شیشههای بانکهای مذکور در روز گذشته روز جاری بصورت تعطیل درآمده است. مبینی
وقایع شهر رضائیه
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک (ج ۲۳) صفحه:۲۱۷
[تلفنگرام] ۱- در روز جاری کارکنان سازمان تعاون روستائی رضائیه از مراجعه به محل کار خودداری نموده و کارکنان اداره راه و ترابری آذربایجان غربی (رضائیه) قبل از خاتمه وقت اداری حدود ساعت ۰۰11 محل کار خود را ترک نمودهاند. ۲- بانکهای رضائیه، خوی و شاهپور تعطیل میباشد. ۳- کارمندان اداره پست نقده. پیرانشهر. اشنویه. خوی و شاهپور کماکان در روز جاری به اعتصاب خود ادامه دادهاند. ضمناً دادگستری نقده که توسط تظاهرکنندگان به آتش کشیده شده روز جاری بصورت تعطیل درآمده است. ۴- ادارات دولتی ماکو تعطیل و در اعتصابند و کارکنان گمرک مرز بازرگان همچنان به اعتصاب خود ادامه دادهاند فقط کارکنان قسمت ارزیابی مسافرین و کامیونهای مواد غذائی فاسدشدنی بکار مشغولند. مبینی ساعت ۳۵14 *- ساعت ۱/۳۰ بعدازظهر امروز (۱۳۵۷/۱۰/۱۴) در پی تظاهراتی که در تبریز روی داد تعدادی بانک و تعدادی کیوسک تلفن به آتش کشیده شد. و نیز «استواریکم (مشخصات معلوم) جمعی پادگان عجبشیر توسط افراد ناشناسی به ضرب گلوله مجروح و در بیمارستان بستری گردید.» (گزارش نوبهای اطلاعاتی شماره ۳۵ اداره سوم بزرگ ارتشتاران) در شهر مراغه هم تظاهراتی شکل گرفت که سینما آسیا و مهتاب، اداره منابع طبیعی و جنگلبانی، چند شعبه بانک و خانه زن آتش گرفت. در مقابله مأموران یک زن و جوانی به نام رضا شکاری دانشجوی دانشگاه تهران شهید شدند و چهار تن مجروح شدند. «تظاهرکنندگان که علیه دکتر حبیب دادفر نماینده مراغه در مجلس شورای ملی شعار میدادند به سوی گورستان گلشن زهرا به راه افتادند و با کندن گور پدر دکتر حبیب دادفر که چند سال پیش فوت شده بود اسکلت او از گور بیرون کشیدند و در گوشهای از گورستان به آتش کشیدند. (اطلاعات، ش ۱۵۷۵۴، ص ۴)
گزارش از اوضاع شهر رضائیه
منبع:انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک (ج ۲۳) صفحه:۳۴۲
[گزارش] ۱- در روز جاری اکثر ادارات دولتی رضائیه باز و مشغول بکار میباشند ضمناً بطوری که عنوان گردیده اکثر کارکنان ادارات مزبور طی نامههائی که در فواصل مختلف به مسجد اعظم رضائیه محل اجتماع مخالفین ارسال نمودهاند همبستگی خود را با آنان اعلام کردهاند. ضمناً بین کارکنان شایع گردیده که مسئولین امر به منظور جلوگیری از آتشسوزی توسط مخالفین در ادارات دولتی از کارکنان خواستهاند که همبستگی خود را با آنان اعلام دارند. ۲- روز جاری بانکهای رضائیه بصورت تعطیل آمده است. ۳- کارکنان اداره پست پیرانشهر، نقده، اشنویه، خوی و شاهپور کماکان در روز جاری به اعتصاب خود ادامه دادهاند. ۴- بدنبال تظاهراتی که روز جاری در مهاباد برپا گردیده تظاهرکنندگان اقدام به تعطیل نمودن ادارات دولتی مهاباد نمودهاند.