مشکلات معلولان تا جایی که ذهن خطور می کند، هرگز تنها معلولیت آنها نبوده بلکه عدم رعایت حقوق شهروندی، مشکلات معیشتی و … آنها را در بن بست زندگی قرار داده است.
به گزارش اروم نیوز؛ از سوی همگان این جمله تایید شده است که “معلولیت محدودیت نیست”، پس تفاوتی بین معلولان و دیگر اقشار جامعه وجود ندارد از این رو افراد سالم باید برای خدمت مناسب و تصمیم گیری صحیح در راستای حل مشکلات این قشر اقدام کنند که گویا این امر بیشتر به عهده نهادهای متولی است.
از اینها که بگذریم، بد نیست برای یک بار هم که شده از دریچه نگاه معلولان استان به مشکلات آنها نگاهی داشته باشیم یا حتی یک روز را برای انجام کارهایمان از صندلی چرخدار استفاده کنیم تا بفهمیم که این قشر از جامعه با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند.
اماکنی که برای معلولان قابل استفاده نیست
براساس ماده دو قانون جامع حمایت از معلولان، تمام وزاتخانه ها، سازمانها و موسسات وشرکتهای دولتی و نهادهای عمومی وانقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمانها واماکن عمومی ومعابر و وسائل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهرمندی از آنها برای معلولان همچون افراد عادی فراهم شود.
با این حال افراد معلول در شهرستان ارومیه با مشکلات بسیار زیادی از قبیل ایاب و ذهاب و عدم مناسبسازی فضای شهری و برخی محیطهای اداری و به روز نبودن تجهیزات توانبخشی مواجه هستند..
معلولان جسمی، حرکتی، ذهنی، شنوایی و نابینایی استان آذربایجان غربی نیز همچون دیگر معلولان در زمینههای مختلف اجتماعی و اقتصادی در چنبره مشکلات گرفتارند.
بیکاری، تجرد، عدم همدلی اجتماعی، کمبود امکانات توانبخشی و نابسامانی محیطهای شهری برای رفت و آمد از جمله مشکلات این افراد است.
یک نابینای ارومیه ای میگوید: هشت سال است که برای یافتن کار به هر اداره و شرکتی سر میزند ولی تاکنون موفق نشده است.
استاندارد نبودن پلههای برخی اماکن عمومی و پستی و بلندی کف کوچهها و پهنای جویهای آب کنار خیابانها و معابر از دیگر مشکلات نابینایان است
.
یکی دیگر از این نابینایان گفت: وضعیت نامناسب و ناهموار پیادهروها تاکنون چندین بار موجب سقوط و آسیب دیدگی وی شده است.
“زهرا- م” افزود: عدم تناسب پیادهروها و پهن بودن بساط فروشندگان ثابت و دورهگرد در مسیر رفت و آمدها ایجاد مانع میکنند.
یکی از ناشنوایان ارومیه ای نیز گفت: برغم توانایی جسمی و فراگیری حرفههایی همچون خیاطی و فرشبافی کارفرمایان خصوصی و دولتی از بکار گماری آنان امتناع میکنند.
“رضا ز” افزود: مردم تصور مناسبی از اخلال شنوایی آنان نداشته و به اشتباه فکر میکنند وی و دیگر معلولان ناشنوا از انجام هرگونه کار ناتوان هستند
اگر کمی دقت داشته باشیم، در سطح شهر ارومیه و سایر شهرهای استان کاملا نمایان است که برای دسترسی به اماکن تفریحی مثل پارک ها و فضای سبز در سطح شهر مسیری به منظور ورود و خروج و تردد معلولان و ویلچرنشینان طراحی و تعبیه نشده است.
عدم دسترسی به عابربانک ها و پیاده روها
از دیگر مشکلات زیر ساختی برای معلولان استان عدم دسترسی راحت به دستگاه های خودپرداز بانکی است.
این دستگاه ها در بسیاری از خیابان ها و شعب مختلف بر روی سکو قرار دارند و معمولا دارای چندین پله هستند.
صفحه کلید این دستگاه نیز به گونه ای طراحی شده که حتی معلولان نابینا نیز قادر به استفاده از این امکانات نیستند.
مشکلات معابر و عابربانکها و پیاده روها البته تنها مشکل معلولان نیست بلکه حتی سالمندان و زنان باردار نیز گاه برای استفاده از خودپردازها و بالا رفتن از پله، عبور از کانال های کوچک و بزرگ تعبیه شده در کنار پیاده روها مشکل دارند.
مشکلات معلولان آذربایجان غربی تنها به این چند مورد ختم نمی شوند. معلولان حتی از فیض زیارت در زیارتگاه های استان نیز بی بهره اند زیرا برای ورود معلولان به این اماکن نیز سطح شیب داری وجود ندارند و اغلب دارای ارتفاع چند پله ای هستند.
در زمینه حمل و نقل عمومی و سرویس ایاب و ذهاب معلولان نیز تاکنون طرحی قابل اجرا ارائه نشده و هر دستگاه متولی توپ را به زمین دیگری انداخته است.
این قشر از جامعه حتی توان استفاده از خطوط اتوبوسرانی را ندارند و باید همیشه دست به دامان دیگران یا خودروی شخصی داشته باشند.
زمانی که صحبت از مسافرت می شود، معمولا اقشار مختلف با بررسی وضعیت مالی اقدام به تصمیم گیری می کنند اما یک معلول باید از منابع مختلف اطلاعات جمع آوری کند که در طول مسیر آیا برای استفاده از سرویس های بهداشتی با مشکل روبرو می شود یا نه و یا حتی محل استراحت در بین راه و در مقصد چگونه است و بالطبع با توجه به اینکه بسیاری از این اماکن مناسب سازی نشده اند، قدرت انتخاب معلول کاهش یافته و محدود می شود.
ضعف در اجرای یک مصوبه مهم
مشکل اغلب معلولان بیکاری و مشکلات مالی و اقتصادی که به دلیل اجرا نشدن قانون استخدام ٣ درصدی معلولان در شرکت ها و نهادهای دولتی و غیردولتی است.
ضعف اجرایی این قانون باعث شده از سال ٨٣ که قانون حمایت از معلولان در مجلس تصویب شد تاکنون، شاهد اجرا نشدن آن باشیم و دستگاه های اداری نیز هر یک بنا به بهانه ای از استخدام معلولان سرباز می زنند. موضوعی که بنا به گفته خدادوست مدیر کل بهزیستی استان فقط ادارات کل امور مالیاتی، تامین اجتماعی و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان در این خصوص با بهزیستی همکاری می کنند.
با تمام این تفاصیل، از درآمد معلولان مالیات هم کسر می شود و این در حالی است که دولت حداقل می تواند ۵٠ درصد معافیت مالیاتی برای درآمد اندک معلولان قائل شود تا مشکلات آن ها کاهش یابد. تجربه نشان داده است که معلولان جسمی و حرکتی به دلیل پشتکار و قدرتی که در بخش های دیگر از خود نشان می دهند، حتی بیش از افراد سالم کار می کنند اما با همه این حرف ها باز هم معلولان در یافتن کار با بی مهری مواجه می شوند.
با اضافه شدن بار خدمات رسانی بهزیستی به گروه های مختلف از معتادان گرفته تا بی سرپرستان و بدسرپرستان و کودکان خیابانی و… بهزیستی دیگر از خدمات رسانی به یکی از گروه های اصلی مددجو که همان معلولان هستند، عاجز شده است و در واقع فرزندان متعدد بهزیستی به قدری زیاد هستند که دیگر نمی توان انتظار خدمات رسانی بهتر را از آن داشت و شعار امروز مسئولان برای افزودن بارهای اضافی بر دوش فرزندان، حکایت«فرزند بیشتر،زندگی بدتر» را تداعی کرده است. باز اگر اعتبارات این سازمان با افزایش وظایفش چند برابر می شد، جای گله نبود اما متأسفانه اعتبارات هم ثابت مانده تا خدمات رسانی این سازمان با اختلال جدی ارائه خدمات به زیرمجموعه هایش مواجه شود.
؛یکی دیگر از معلولان که درد و رنج معلولیت را با جسم و روح خود لمس کرده است در پاسخ به سوالات اروم نیوز می گوید: شاید بهتر باشد به جای مطالبات کلی معلولان و وعده های غیرعملی برخی مسئولان؛ این مطالبات به شکل جزئی تر مطرح شود تا از شعارزدگی جلوگیری شود.
این معلول در پاسخ سوال دیگری درخصوص مشکلات معلولان شهرستانی، مشکلات آنان را حادتر از ارومیه ای ها می داند و می گوید: دسترسی نداشتن به امکانات و فقر مالی، دو عامل مهم برای دامن زدن به مشکلات معلولان شهرستانی است.وی می گوید: بخش مهمی از مشکلات درمانی معلولان را بیمه آن ها تشکیل می دهد که یک سال است با مشکل مواجه هستند.وی توان تأمین لوازم توانبخشی جانبی برای معلولان را بسیار پایین می داند و می گوید: بسیاری از معلولان حتی توان تهیه یک دستگاه ویلچر را هم ندارند و معلوم نیست که اعتبارات استانی ویژه معلولان کی به دست آن ها می رسد؟
وی درخصوص وام اشتغال هم می گوید: متأسفانه وعده های زیادی داده شده اما هر کسی که برای دریافت وام اشتغال معلولان اقدام کرده با چنان مشکلاتی مواجه شده که عطای کار را به لقایش بخشیده است. اختصاص ندادن سهمیه سوخت ویژه به معلولان برای مصرف خودروهایشان که ٣ برابر مصرف خودروی یک فرد عادی بنزین مصرف می کند، اختصاص ندادن سهام عدالت به همه معلولان و درنظر نگرفتن سهمیه لازم برای قطار را، از دیگر مشکلات معلولان ذکر می کند.
؛این معلول ارومیه ای می گوید: متأسفانه هر سال در آستانه ١٣ آذر، برخی مسئولان با دادن وعده های غیرعملی، معلولان را دچار توهمات جدی می کنند! وی می گوید: اخیرا اعلام شد که به معلولان خودرو واگذار می شود اما بعد از مدتی همه چیز فراموش شد. وی می گوید: اگر یکصدم مشکلات موجود هم حل شود، راضی هستیم اما برخی مسئولان هر سال وعده های جدید می دهند و باید گفت که یا وعده ندهید یا اگر وعده می دهید به وعده تان پایبند باشید.
وی درخصوص مشکل اشتغال معلولان هم می گوید: اگر برای گرفتن وام اشتغال به سازمان های مربوط مراجعه کنید دادن وام را مشروط به اخذ پروانه و خرید یا اجاره محل می کنند و تازه بعد از این همه مصیبت هم، در نهایت معلوم نیست وامی به معلولان داده شود.
این معلول، مناسب سازی معابر شهری را برای معلولان، وظیفه دستگاه های مسئول می داند و می گوید: محل دستگاه های خودپردازی که در شهر وجود دارند، مثال خوبی برای درنظر گرفتن نیاز معلولان است و معلوم نیست چرا در موقع نصب آن ها فکری برای معلولان نشده است.
وی در پایان از رسانه ها نیز گلایه می کند و می گوید: متأسفانه برخی رسانه ها تنها در روز معلولان به یاد آن ها می افتند در حالی که یک روز یا هفته برای توجه به نیازهای متعدد این قشر توانمند بسیار اندک است و آن ها می توانند با بیان مطالبات معلولان در حل مشکلات آن ها توسط مسئولان بکوشند.
و همه این مشکلات در حالیست که ؛
طبق قانون، بهزیستی مسوول رسیدگی و پیگیری رفع مشکلات جامعه معلولان است؟!
توضیح:
درتهیه این گزارش از برخی مطالب منابع خبری محلی و خبرگزاریها بهره برداری شد.