سجاد معینفر در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز» ضمن تسلیت ایام محرم، اظهار کرد: قیام امام حسین (ع)، منبعی ماندگار برای آموزش اخلاق و هویتسازی دینی در جامعه است.
وی ادامه داد: در طول تاریخ، همواره جوامعی که دچار بحرانهای فرهنگی و اجتماعی شدهاند، نیازمند هدایت پیامبران و مصلحان الهی برای بازگشت به مسیر عدالت و اخلاق بودهاند.
این جامعهشناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی ادامه داد: یکی از برجستهترین نمونههای این هدایت، قیام حضرت امام حسین(ع) است که در برابر انحرافات گسترده پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) شکل گرفت.
وی گفت: امام حسین (ع) در زمانی به امامت رسید که بسیاری از ارزشهای اصیل اسلامی تحتالشعاع تعصبات قومی و منافع شخصی قرار گرفته بود و معیارهای شایستهسالاری نادیده گرفته میشد و روحیه دنیاطلبی و میل به ثروتاندوزی جایگزین اخلاق و معنویت شده بود.
معینفر عنوان کرد: امام حسین (ع) در آستانه قیام عاشورا، ماهیت جامعه آن روز را اینگونه توصیف کردند که مردم بندگان دنیا هستند و دین را تا جایی میخواهند که زندگی دنیاییشان را سامان دهد، اما در زمان آزمایش، دینداران واقعی بسیار اندک هستند.
وی تصریح کرد: فرهنگ عاشورا و گفتمان کربلا یکی از ارکان اصلی فرهنگ دینی و اجتماعی ایران بوده و این گفتمان نه تنها کانون دینداری عمومی محسوب میشود، بلکه مهمترین بستر جامعهپذیری دینی نسلهای جدید نیز به شمار میرود.
این پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: آئینهای گوناگون عزاداری مانند دستههای سینهزنی و زنجیرزنی، سفرههای نذری، تعزیه و مراسم زیارت عاشورا، فضایی گسترده و منسجم از مناسک مذهبی را در زندگی روزمره مردم شکل دادهاند.
وی عنوان کرد: این گفتمان، با ایجاد شبکهای از تعاملات فرهنگی و معنوی، بستری برای تقویت هویت دینی، اخلاق اجتماعی و احساس تعلق جمعی فراهم کرده است.
معینفر عنوان کرد: حرکت امام حسین (ع) نه تنها یک قیام سیاسی، بلکه جریانی اصلاحی، انسانی و اخلاقی برای آزادی انسانها بوده و این قیام، پیامآور آگاهی، عدالتخواهی و مخالفت با ظلم و فساد است و در همین راستا، امام خمینی (ره) نیز انقلاب اسلامی ایران را پرتوی از قیام عاشورا دانستهاند.
وی عنوان کرد: امام حسین (ع) انگیزه اصلی قیام خود را دعوت به امر به معروف و نهی از منکر اعلام کردند؛ اصلی که جامعه را از سکون و انفعال خارج میسازد و موجب پویایی، مسئولیتپذیری و رشد آن میشود و این آموزه دینی، فرد را به کنشگری فعال و واکنش در برابر نابسامانیهای اجتماعی و سیاسی فرا میخواند.
این پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: قیام عاشورا الگویی زنده برای خودسازی، تربیت دینی، سلوک اجتماعی و گسترش کرامت انسانی است و از برجستهترین ارزشهای این قیام میتوان به آزادگی، اخلاق متعالی، روحیه مقاومت در برابر ظلم و نفی اخلاق تسلیمپذیری اشاره کرد.
معینفر خاطرنشان کرد: امروزه نیز مناسک عزاداری عاشورا، تجلیگاه باشکوهی از همبستگی انسانی و دینی هستند که فراتر از مرزهای مذهبی و قومی، بستری برای تعامل عاشقانه و خالصانه میان انسانها فراهم میکنند.
وی یادآور شد: این مناسبات، تصویری ملموس از جامعهای آرمانی مبتنی بر فضیلتهایی چون ایثار، صبر، نوعدوستی و محبت را به نمایش میگذارند؛ جامعهای که میتوان آن را نمونهای کوچک از آرمانشهر اخلاقی بشری”گ دانست.
انتهای خبر/ و