علی علیزاده دارابی _ بانک مرکزی اخیراً بخشنامهای ابلاغ کرد که اخذ سپرده ریالی برای دریافت حواله ارزی تا اطلاع ثانویه لغو شده است. این تصمیم به تاجران اجازه میدهد که بدون سپردهگذاری پنج درصد از ارزش حواله، امور مربوط به حوالههای ارزی خود را انجام دهند. با این حال، همچنان یک بند سپردهگذاری ۳۵ درصدی به صورت موقت برقرار است که با درخواست تاجر و تخصیص ارز توسط بانک مرکزی اعمال میشود.
این تغییرات به طور مستقیم بر روند جابجایی ارز و تأمین نیازهای ارزی بازار تأثیر میگذارد و نگرانیهایی را در خصوص بحران ارزی در آینده ایجاد کرده است. یکی از پیامدهای محتمل این تصمیم، افزایش نوسانات نرخ ارز و کاهش اعتماد سرمایهگذاران داخلی به بازار داخلی است.
تا قبل از این بخشنامه، هر بازرگانی که برای دریافت حواله ارزی اقدام میکرد باید ۵ درصد ارزش آن را نزد بانک سپردهگذاری مینمود. که با ابلاغ این بخشنامه از این به بعد بدون سپردهگذاری ۵ درصد هم میتوانند امورات مربوط به حواله ارزی را انجام دهند.
البته بعد درخواست تاجر و تخصیص ارز توسط بانک مرکزی یک بند سپردهگذاری ۳۵ درصدی هم سپرده میشود که این موضوع فعلا برقرار است.
نکته مهمی که باید توجه کرد این است با صدور این بخشنامه با توجه به شرایط فعلی بازار کشورمان، در صورت عدم ایجاد شدن جذابیت خاصی برای سرمایهگذاران، به احتمال زیاد در آینده نه چندان دور، دچار بحران ارزی خواهیم شد.
چرا که عمدتا تولیدکنندگان و سرمایهگذاران بارها بیش از قیمت خود نرخ ارز، از نوسانات ارز بسیار گلایه دارند. با وجود این تفاسیر و عدم برنامهریزی لازم در زمینه ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاران، ارز های موجود بیشتر از داخل به سوی بازار های دیگر کشورهای جذاب در این زمینه نشت پیدا خواهد کرد.
از دیگر دلایل این موضوع میتوان اشاره به اثرگذاری نه چندان قدرتمند بانک مرکزی بر نوسانات قیمت ارز در کشور دانست. از طرفی نیز قسمت اعظمی از ارز مورد استفاده در اختیار تاجران و برخی افراد فعال در این زمینه است.
در شرایط کنونی و نظر به شرایط کشور، بهترین راهکار برای این موضوع، اعطای معافیتهای مالیاتی و تخصیص ارز تضمینی توسط بانک مرکزی برای مدت مشخص برای فعالان و تاجران است.
همچنین میتوان با تسهیل روند بوروکراسی اداری نیز عامل بسیار مهمی برای رونق هر چه بیشتر فعالیت های اقتصادی باشد.
با در نظر گرفتن مطالب فوق، در صورت شنیدن مصاحبههایی از سوی مسئولین مبنی بر نبود ارز کافی نباید تعجب کرد. چرا که امروز یک قدم در همان راستا برداشته شده است.