• امروز : یکشنبه - ۵ مرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : 2 - صفر - 1447
  • برابر با : Sunday - 27 July - 2025

حجاب و پوشش در اسلام

  • کد خبر : 259645
  • ۲۱ تیر ۱۳۹۵ - ۰:۰۰

لزوم پوشیدگی زن و مرد بیگانه در برابر همدیگر یکی از مسایل مهم اسلامی است که در قرآن کریم بدان تاکید و تصریح شده است. به گزارش اروم نیوز به نقل از زرین خبر، حجت الاسلام غلامرضا کبیری از اساتید حوزه و دانشگاه در یادداشتی به بررسی مقوله حجاب و پوشش از دید اسلام پرداخته است […]

لزوم پوشیدگی زن و مرد بیگانه در برابر همدیگر یکی از مسایل مهم اسلامی است که در قرآن کریم بدان تاکید و تصریح شده است.

به گزارش اروم نیوز به نقل از زرین خبر، حجت الاسلام غلامرضا کبیری از اساتید حوزه و دانشگاه در یادداشتی به بررسی مقوله حجاب و پوشش از دید اسلام پرداخته است که در ادامه می خوانید.

زن جلوه ای از جمال ، عشق و ربوبیت الهی و عنصر اصلی در عرصه تعلیم و تربیت است که اگر به این جایگاه خویش واقف باشد خود و خانواده را تعالی بخشیده و موجب رشد مادی و معنوی جامعه خواهد شد . ولی اگر از مسولیت خطیر الهی شانه خالی نماید ضررهای جبران ناپذیری در چرخه تربیت خویشتن و انسان های وارسته ایجاد می کند و موجب سقوط جامعه به ورطه هولناک پستی می شود به همین خاطر حجاب و پوشش زن در اسلام از اهمیت و سفارش فراوانی برخوردار گشته است زیرا کمک میکند تا زن به وظیفه دینی خویش عمل نماید .

مفهوم حجاب

در مورد حجاب لغت شناسان معتبر گفته اند : ” السّتر و کلّ ما احتجب به ” یعنی پوشش و هر آنچه که با آن پوشانده شود.۱ و استعمال حجاب به معنای پوشش لازم برای زن اصطلاحی است که در گویش و قلم های دانشمندان معاصر بدان پرداخته است .

پوشیدگی برای همه مسلمان ها لازم است ، اگر چه شیوه و مقدار پوشش آقایان با خانم ها متفاوت است.

حجاب از نظر شرع مقدس اسلام به معنای پوشیدن تمامی اعضای بدن زن به غیر از صورت و دست ها تا مچ است چنانکه درحدیثی از نبی مکرم اسلام وارد شده است :

اسماء دختر ابوبکر – که خواهر عایشه بود –  و به خانه پیغمبر اکرم آمد در حالی که جامه های مناسب نپوشیده بود . رسول اکرم روی خویش را از او برگرداند و فرمود :

  یا أَسماءُ إِنَّ المَرأًهَ إِذا بَلَغَت المحیضَ لَم تَصلُح أَن یُری مِنها إِلّا هذا و هذا .( وَ أَشارَ إلی کَفِّهِ وَ  وَجهِهِ .)

ای اسماء ! همین که زن به حد بلوغ رسید سزاوار نیست چیزی از بدن او دیده شود مگر این و این . (اشاره فرمود به چهره و قسمت مچ به پایین دست خودش) ۱

اهمیت و فلسفه حجاب

  لزوم پوشیدگی زن و مرد بیگانه در برابر همدیگر یکی از مسایل مهم اسلامی است که در قرآن کریم بدان تاکید و تصریح شده است :

قُل لِّلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَیَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِکَ أَزْکَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا یَصْنَعُونَ ﴿۳۰﴾ وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَیَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُیُوبِهِنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِی إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِی أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِینَ غَیْرِ أُوْلِی الْإِرْبَهِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ مَا یُخْفِینَ مِن زِینَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ ﴿۳۱﴾۲

به مومنان بگو چشم های خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرند و دامان خود را (از بی عفتی) حفظ کنند ، این برای آنان پاکیزه تر است ؛ خداوند به آنچه انجام می دهند آگاه است ، و به زنان با ایمان بگو چشم های خود را از (نگاه هوس آلود) فرو گیرند و دامان خویش را (از بی عفتی) حفظ کنند و زینت خود را جز آن مقدار که نمایان است آشکار ننمایند و(اطراف) روسری های خود را به سینه افکنند (تا گردن و سینه با آن پوشانده شود) و زینت خود را آشکار نسازند مگر برای شوهرانشان ، یا پدرانشان ، یا پدران شوهرانشان ، یا پسران همسرانشان ، یا برادرانشان ، یا پسران برادرانشان ، یا پسران خواهرانشان ، یا زنان هم کیششان ، یا بردگانشان (کنیزانشان) ، یا مردان سفیه وابسته (به آنها) که تمایلی به ازدواج ندارند ، یا کودکانی که از امور جنسی مربوط به زنان آگاه نیستند .

  بنابراین بایستی بین محرم و نامحرم در پوشش حریم نگه داشته شود ، چنانکه در بین محارم هم بین شوهر و غیر شوهر احکام پوشش فرق دارد .

  خداوند متعال در سوره دیگر با بیانی روشن تر علت پوشش را در امان ماندن از آزار و اذیت بیان می دارند :

  یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ قُل لِّأَزْوَاجِکَ وَبَنَاتِکَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیْهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَلِکَ أَدْنَى أَن یُعْرَفْنَ فَلَا یُؤْذَیْنَ وَ کَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِیمًا ﴿۵۹﴾۱

ای پیامبر به همسران و دخترانت و زنان مومنان بگو جلباب ها (روسری های بلند) خود را بر خویش فرو افکنند این کار برای اینکه شناخته شوند و مورد آزار اذیت قرار نگیرند بهتر است ؛ (و اگر تا کنون خطا و کوتاهی از آنها سر زده توبه کنند) خداوند همواره آمرزنده و مهربان است .

  پوشش ها باید سالم و بدور از محرکات جنسی باشد و هر گونه برهنگی بی عفتی در اسلام منع شده است ، علت تاکید فراوان به خاطر این است که حجاب برای جلب احترام دیگران است و بی حجابی جلب شهوت دیگران به خود است .

  پوشش به خاطر حفظ از آلودگی های جنسی است و در مواردی که موجب فساد نشود الزامی برای پوشش کامل نیست ،در این مورد قرآن کریم زن های کهنسالی که بی حجابی آنها موجب تحریک نیست را لازم نمی داند :

وَالْقَوَاعِدُ مِنَ النِّسَاء اللَّاتِی لَا یَرْجُونَ نِکَاحًا فَلَیْسَ عَلَیْهِنَّ جُنَاحٌ أَن یَضَعْنَ ثِیَابَهُنَّ غَیْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزِینَهٍ وَأَن یَسْتَعْفِفْنَ خَیْرٌ لَّهُنَّ وَاللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ . ۱

و زنان از کار افتاده ای که امید به ازدواج ندارند ، گناهی بر آنان نیست که لباس های (رویین) را بر زمین بگذارند ، در حالی که خود را به زیوری نیارسته اند (و قصد خود نمایی ندارند) و اگر خود را بپوشانند برای آنان بهتر است و خداوند شنوا و داناست .

 

۱٫ اقرب الموارد ، لفظ حجاب

۱٫ مرتضی مطهری ، مجموعه آثار ، ج۱۹ ، مساله حجاب ، ص۴۸۳

۲٫ سوره نور،آیه ۳۰و۳۱

۱٫ سوره احزاب،آیه۵۹

۱٫ نور ، ۶۰

 
انتهای پیام/
لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=259645

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.