شهر چالدران هرساله میلیاردها تومان خسارت ناشی از بارش های سیل آسا را متحمل می شود؛درحالی که از هیچ گونه اقدامی که بتواند جان و مال ساکنان آن را ایمن نگه دارد، خبری نیست.
به گزارش اروم نیوز ؛
بارش برف و باران در کنار تمام احساس های خوبی که برای بسیاری از مردم کشورمان به همراه دارد در نقطه ای از نقشه ایران هر قطره این نعمت الهی به مانند نغمتی برای ساکنان آن به شمار می رود که جانشان را نه بدلیل کاهش دمای ناشی از بارندگی که بدلیل ترس از نتیجه این بارندگی ها به لرزه در می آورد.
شهر چالدران با بیش از ۱۶ هزار نفر و سکونت ۱۱ هزار جمعیت در داخل محدوده شهری و روستاهای اطراف آن همان نقطه ای از نقشه ایران است که هرساله میلیاردها تومان خسارت ناشی از بارش های سیل آسا را متحمل می شود و از هرگونه اقدامی که بتواند جان و مال ساکنان آن را ایمن نگه دارد، خبری نیست.
حجم اقدامات کافی نیست
نماینده مردم ماکو، پلدشت، چالدران و چایپاره در مجلس شورای اسلامی با تایید ناایمن بودن بسیاری از اماکن مسکونی حوزه انتخابیه خود گفت: از نظر مقاوم سازی خانه های مسکونی اقدامات مطلوبی توسط بنیاد مسکن آغاز شده است اما حجم اقدامات و سرعت انجام آن، مقایسه با شدت خسارت ها و مستمر بودن آن ها کافی نیست.
«محمد علیپور رحمتی» با اشاره به کاهگل بودن بخش غالب مساکن روستایی افزود: وضعیت این خانه ها به گونه ای است که نیاز به بهسازی ندارد و باید از نو ساخته شوند و تسهیلات پرداختی جوابگوی هزینه ساخت مجدد آن ها نیست.
وی از در معرض خطر بودن تعداد زیادی از روستاهای چالدران در معرض حوادث غیر مترقبه از جمله سیل و رانش زمین خبر داد و اظهار کرد: یکی از اصلی ترین علت های جاری شدن سالانه سیل در این روستاها از بین رفتن پوشش های گیاهی زمین ها و کوهستان های اطراف بوده و لازمه رفع مشکل اجرای طرح های آبخیزداری و ساخت دیوارهای ساحلی از سوی منابع طبیعی و شرکت آب و فاضلاب است.
بازهم کمبود اعتبار
رحمتی اضافه کرد: کمبود اعتبار مانعی است که در مقابل اجرای این طرح ها وجود دارد و یک مشکل سراسری است.
فرماندار چالدران با بیان اینکه نه تنها روستاهای چالدران بلکه خود این شهرستان نیز در معرض خطر سیل و رانش زمین قرار دارد،گفت: در یک سال گذشته بیش از ۲۱ میلیارد تومان خسارت بر اثر سیل بر این حوزه تحمیل شد که این میزان اندکی کمتر و بیشتر در سال های قبل تر نیز استمرار داشته است.
چالدران روی گسل زلزله
«احمدرضا قلی پور» ادامه داد: هرسال شاهد به راه افتادن سیلاب های بسیار خطرناک در این شهرستان هستیم و از طرفی بدلیل قرار گرفتن چالدران روی گسل تبریز – وان قرار دارد و از آسیب های زلزله شهرستان هریس در سال قبل و زلزله وان در سال ۹۰ بی نصیب نماند درحالیکه با این وجود هنوز در خانه های شهری و روستایی چالدران مقاومت لازم برای ایستادگی در برابر این حوادث غیرمترقبه ایجاد نشده است.
وی اضافه کرد: در سال گذشته ۲۵ هزار راس دام سبک، حدود ۶۰۰ هکتار زمین کشاورزی بر اثر سیل و ۷۰۰ هکتار بر اثر تگرک نابود شدند و صاحبان این احشام و زمین ها جز دریافت مقدار ناچیزی غرامت از سوی بیمه امکان جبران خسارت برایشان فراهم نشد.
قلی پور جاری شدن سیل را مربوط به فصول بارندگی و ناشی از نبود دیوار ساحلی و از بین رفتن مراتع دانست و کفت: رعایت تعادل میان تعداد دام ها و مراتع، ساخت دیوار ساحلی،لایروبی مسیل ها و ایجاد سدهای آبخیزداری موثرترین راه برای جلوگیری بروز سیل ناشی از بارندگی در این شهرستان است که باید هرسال اجرا شود اما کمبود بودجه دست آویزی برای کوتاهی در اینباره شده است.
وی اظهار کرد: درحالی از کمبود بودجه سخن گفته می شود که خسارت های ناشی از حوادث غیرمترقبه هزینه های حتی بیشتر از ۱۰ برابر نیاز اعتباری شهرستان در هرسال به اجرای طرح های پیشگیرانه بر دولت تحمیل می کند.
این مقام مسئول اظهار کرد: علت اصلی از بین رفتن پوشش گیاهی کوهستانی های چالدران کوچ عشایر پلدشت و ماکو به این شهرستان است که باید برای ایجاد تعادل بین دام و مراتع نسبت به ساخت مراتعی در شهرستان های برای عشایر بومی همان مناطق اقدام شود.
ضرورت جابجایی ۴۰ روستا
فرماندار با تاکید بر لزوم جابجایی بیش از ۴۰ روستا از ۱۸۰ روستای شهرستان چالدران گفت: با این وجود بدلیل اینکه جابجایی براساس تقسیمات کشوری مشکلاتی از نظر زمان بر بودن دارد می توان با فراهم کردن امکان تسطیح زمین و کوه های اطراف روستاها از شدت خسارات رانش کاست.
وی با انتقاد از کمبود میزان تسهیلات پرداختی برای مقاوم سازی مسکن روستایی اظهار کرد: بدلیل کوهستانی بودن منطقه و قرار گرفتن بسیاری از روستاها در کوه ها و صعب العبور بودن آن ها میزان تسهیلات پرداختی برای خرید مصالح، حمل و نقل آن و ساخت و ساز خانه ها کافی نیست و امیدواریم در کنار این تسهیلات بانکی اعتباری هم از سوی مدیریت بحرلن برای مقاوم سازی خانه ها روستایی چالدران در سریع ترین زمان ممکن اختصاص یابد.
قلی پور با اظهار نگرانی از در معرض خطر و ریزش بودن بیش از ۸۰ درصد از خانه های شهری چالدران اضافه کرد: هم اکنون بجز ۹۷۰ واحد مسکن مهری که به صورت انفرادی در این شهرستان ساخته شده است مابقی خانه ها استحکام و مقاومت لازم را در برابر حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله ندارند و بدلیل محروم بودن شهر و اینکه شغل مردم آن چوپانی و کشاورزی است توان مالی لازم برای استفاده از تسهیلات گران قیمت و تامین بخشی از هزینه های مقاوم سازی از طریق آورده شخصی را ندارند و باید از سوی دولت مورد حمایت قرار گیرند.
وی با بیان اینکه برای ایمن سازی شهر در برابر سیل تنها ۳ میلیارد تومان اعتبار کافی است، گفت: با این میزان بودجه می توان اقدام به ساخت دیوار ساحلی، کانال شهری و لایروبی مسیر عبوری سیلاب کرد و از خسارات میلیاردی و از بین رفتن جان هموطنانمان که سال گذشته ۶ نفر طعمه همین سیل ها شدند، جلوگیری کرد.
مدیرعامل ستاد مدیریت بحران آذربایجان غربی گفت: این شهرستان بی شک یکی از مهمترین مراکز وقوع بحران ناشی از حوادث غیرمترقبه در استان بوده بطوریکه حتی در فصل گرما هم وقوع سیل در این شهرستان امری بدیهی است این شرایط بحرانی شهرستان چالدران به یک دغدغه جدی برای مدیریت بحران شهرستان چالدران تبدیل شده است بطوریکه وقوع سیل در این شهرستان یک حادثه غیرقابل پیش بینی نیست و مردم همواره در انتظار آن هستند.
«محبوب زارع» نبود امکان پیش بینی میزان بارندگی، از بین رفتن پوشش گیاهی، توسعه شهری و روستایی بدون توجه به پهنه های سیل از موانع اصلی مقابله با سیلاب ها را منشا اصلی بروز این سوانح دانست و اظهار کرد: در کنار این موارد تدوین نشدن نظام نامه سیل و تصرف به حریم رودخانه ها و بسترها و نبود آموزش کاربردی و آسیب شناسی در مورد سیلابها از دیگر موانع در اینباره است که باید هر دستگاه به فراخور وظایف ذاتی خود برای رفع هرکدام از ان ها آقدام کند.
وی افزود: منابع طبیعی این شهرستان در وضعیت بسیار حادی قرار دارند، هرچند در شهرستان چالدران باید یک عزم عمومی برای داشتن آمادگی در مقابل وقوع سیلاب های احتمالی داشته باشیم اما نباید از یاد برد که مهم تر از داشتن آمادگی اقدامی پیشگیرانه در اینباره است که نقش منابع طبیعی و جهاد کشاورزی در این بین از اهمیت بیشتری برخوردار است.