• امروز : دوشنبه - ۱ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : 23 - شوال - 1446
  • برابر با : Monday - 21 April - 2025

بودجه ای به نام شهرستان خوی و به کام اهداف دیگر

  • کد خبر : 129255
  • ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۰:۰۰

خوی با بیش از ۲۰۱ هزار نفر جمعیت سال هاست اصلی ترین نیاز خود برای ادامه حیات یعنی آب را از طریق چاه های زیرزمینی تامین می کند. به گزارش خبرنگار اروم نیوز؛ شهرستان خوی بعد از ارومیه بزرگ ترین و پرجمعیت ترین آذربایجان غربی محسوب می شود که افزون بر ۲۰۱ هزار نفر جمعیت […]

خوی با بیش از ۲۰۱ هزار نفر جمعیت سال هاست اصلی ترین نیاز خود برای ادامه حیات یعنی آب را از طریق چاه های زیرزمینی تامین می کند.


به گزارش خبرنگار اروم نیوز؛ شهرستان خوی بعد از ارومیه بزرگ ترین و پرجمعیت ترین آذربایجان غربی محسوب می شود که افزون بر ۲۰۱ هزار نفر جمعیت آن سال هاست اصلی ترین نیاز خود برای ادامه حیات یعنی آب را از طریق چاه های زیرزمینی تامین می کنند اما در چند سال گذشته با افزایش جمعیت و از طرفی استمرار استفاده از این چاه ها بعنوان تنها منبع تامین ‌آب شرب مردم خوی، عمق آن ها روز به روز در حال کاهش بوده و این موضوع نگرانی بسیاری را برای مسئولان و مردم این شهر بدلیل بوجود و در حقیقت آن ها را با ترس از بین رفتن حیات در این شهر روبرو آورده است.

فرماندار خوی در اینباره با بیان اینکه بی توجهی به ایجاد بسترهای تامین آب بجز چاه ها این شهر را در آینده نزدیک با بحران کم آبی درگیر خواهد کرد، گفت: کمبود مخازن تامین آب شرب خوی، کاهش حجم آب چاه‌های خوی و رسوب‌گذاری چاه‌ها، ضرورت حفر چاه‌های جدید و خطر خالی شدن سفره‌های آب‌های زیرزمینی از معضلاتی است که نمی‌ توان به راحتی از کنار آن‌ها گذشت و باید هرچه سریع تر راهکارهای جلوگیری از بحران آینده همچون ساخت سدها عملیاتی شود.

«غلامحسین عماری» ادامه داد: در سال های گذشته برای حل این مشکل، طرح آبرسانی از سد آغ چای از طریق اعتبارات ملی در دستور کار قرار گرفت که بدلیل تامین نشدن بودجه مورد نظر تاکنون به مرحله بهره برداری نرسیده است اما امیدواریم با تامین آن در سال آینده اندکی از نگرانی مردم در اینباره رفع شود.

سد آغ چای، برنامه ای کوتاه مدت

وی با بیان اینکه سد آغ چای یک برنامه کوتاه مدت برای رفع مشکل بحران آب خوی است، عنوان کرد: اصلی ترین راهبرد ساخت سد انحرافی غازان از سد بویلاپوش است که دو هدف عمده را دنبال می کند.

فرماندار خوی یادآور شد: با ساخت این سد انحرافی در وهله اول آبیاری ۷۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی اطراف خوی انجام خواهد شد و از طرفی مازاد آب به سد غازان برای ذخیره سازی آب مورد نیاز خوی انتقال داده خواهد شد.

عماری با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۲۷ درصدی سدبویلاپوش عنوان کرد: تاکنون امکان آغاز عملیات ساخت سد غازان بدلیل مشکلات اعتباری فراهم نشده است اما در صورت تامین بودجه مورد نیاز امکان اجرای همزمان دو سدبویلاپوش و غازان بود و از این طریق کوتاه ترین زمان اطمینان خاطر در بین مردم ایجاد می شد.

اما نماینده مردم خوی در مجلس شورای اسلامی با انتقاد شدید از بی توجهی مسئولان به تامین مشکل اب مردم این شهر اظهار کرد: در حال حاضر این شهرستان با ۳ مشکل اساسی در زمینه آب روبرو است.

کاهش سطح چاه ها

«موید صدرحسینی» عنوان کرد: سطح آب چاه های این شهر که آب مصرفی مردم از آن تامین می شود، بدلیل برداشت مستمر بسیار پایین رفته و از عمق ۲۰ متری به عمق افزون بر ۲۰۰ متری تنزل یافته است و این موضوع کیفیت آب و تامین نیاز روزانه مردم را با مشکل مواجه کرده است.

وی با اشاره به سفر هیئت دولت نهم در ۶ سال قبل به این شهر یادآور شد: در آن سفر طرح انتقال آب از سد آغ چای تصویب شد که تاکنون هیچ گونه عملیاتی در این زمینه انجام نشده است درحالیکه با وضعیت بحرانی و نیاز به آب در داخل شهر کمی آن طرف تر تمامی آب های مازاد این سد به هدر می رود.

این نماینده مجلس با بیان اینکه سد آغ چای در فاصله ای کوتاه از خوی و شهرستان چایپاره قرار دارد، عنوان کرد: طرح پایاب این سد اجرل نشده است و تمامی ذخیره سازی ها اتلاف شده به سمت سد ارس و دریاهای آزاد جاری می شود بطوریکه حتی خود روستاهایی که پایین دست این سد هستند امکان استفاده و بهره برداری از آن را ندارند.

حسینی با اشاره به مشکل دوم شهرستان خوی در زمینه آب عنوان کرد: این مشکل بدلیل غفلت مسئولان از ساخت سد غازان که هم می تواند استفاده کشاورزی و هم استفاده شربی داشته باشد، ایجاد شده است.

درجا زدن در نقطه آغاز

به گفته نماینده مردم خوی ساخت سد غازان از سال ۸۸ تصویب و ردیف بودجه ای به میزان ۴ میلیارد تومان به تصویب رسید اما از آن پس بدلیل کارشکنی های آشکار برخی مسئولان این سد هم در گام اول درجا می زند.

وی با اظهار تاسف از رکود سد الند در منطقه فیرورق خوی بعنوان یکی از زیباترین مناطق آذربایجان غربی گفت: این منطقه و بیش از ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آن بدلیل اجرا نشدن سند الند،‌بتنی نکردن انهار و رودها و استفاده بیش از اندازه از چاه ها و کاهش سطح آب این چاه ها در حال نابودی است.

وی با گلایه مندی از مهار نشدن آب های سطحی شهرستان خوی توسط امور آب این شهر و در نتیجه شدت یافت بحران کم آبی در خوی اضافه کرد: هرساله شاهد بارندگی های قابل توجهی در خوی هستیم اما تعبیه نشدن کانال هایی برای جمع آوری این آب ها نعمتی که را مردم در بازه زمانی کنونی به شدت به آن نیاز داشته و ترس از نداشتن آن دارند برایشان به یک آسیب جدی تبدیل می شود و در اثر همین بی توجهی هرسال افزون بر ۱۰ فقره سیل خانه و کاشانه ساکنان خوی و روستاهای آن را از بین می برد و به سمت رودخانه ارس جاری می شود.

صدر حسینی اذعان داشت: اگرچه دریاچه ارومیه یکی از مهمترین مسائل کنونی استان و کشور است اما اهمیت حل مشکل آب شرب مردم خوی هم کمتر از ان نیست.

وی با بیان اینکه در ساخت سد غازان بعنوان اصلی ترین راهبرد حل مشکل مردم خوی کارشکنی های بسیاری انجام شده است، عنوان کرد: ۵ سال متوالی برای ساخت این سد جذب اعتبار انجام شده است اما مسئولان مربوطه به جای هزینه کرد واقعی آن، اعتبارات تخصیصی را درمحل های دیگر صرف کرده اند که پرونده آن ها به دیوان عالی محاسبات ارجاع داده شده است.

نماینده مردم خوی جمع اعتبار تخصیصی و هزینه نشده برای ساخت غازان را ۲۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزون: از مسئولان دولت وقت جز وعده های ظاهری نتیجه ای دیگری نگرفتیم و همین کارشکنی ها نابودی زندگی مردم یک شهر و رساندن دریاچه ارومیه به مرز نابودی را موجب شده است.

وی یادآور شد: هرچند پیگیر اعتبارات به هدر رفته هستیم اما قول مساعد وزیر برای آغاز عملیات اجرایی سدغازان از سال اینده از محل اوراق مشارکت را گرفتیم.

اما معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با رد هزینه کرد اعتبارات جذب شده برای سد غازان در محل دیگر گفت: این موضوع نه تنها صحیح نیست بلکه به هیچ وجه امکان هزینه کرد اعتبارات یک طرح آن هم از نوع ملی برای طرح های دیگر وجود ندارد، شاید در تخصیص اعتبارات وعده هایی از سوی مسئولان عنوان شود اما در پرداخت ها کمتر از ده درصد تخصیص ها محقق می شود و این موضوع یکی از بزرگ ترین مشکلات در اجرای طرح های عمرانی است بطوریکه تمام برنامه ریزی ها را بهم می زند و حتی درباره سد غازان ما را بدهکار پیمانکاران کرده است.

«سجاد برشنده» علت رکود این سد را کمبود اعتبار عنوان کرد و گفت: مناقصات اجرایی این سد اجرا و پیمانکار مربوطه هم انتخاب و آغاز به کار کرده و  تنها مشکل آن کمبود اعتبار است، از جمله در سال جاری که براساس برنامه بلند باید ۵ میلیارد تومان برای اجرای آن اختصاص می یافت ۹۳۰ میلیون تومان تخصیص یافته و از میزان هم تنها ۳۰ درصد پرداخت شده است و ردیف دوم اعتباری طرح در سال ۹۲ که به میزان ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بود مربوط به فروش اوراق مشارکت می شد که تاکنون هیچ برگ مشارکتی مربوط به این طرح فروخته نشده است.

وی با بیان اینکه طرح ساخت سد غازان یک سد انحرافی است که در قالب سد بویلاپوش در حال ساخت به مرحله اجرا در خواهد آمد، یادآور شد: طرح ساخت سد انحرافی غازان در سال ۸۸ کلنگ زنی شد و میزان اعتباری که برای ساخت آن در نظر گرفته شده رقمی بالغ بر ۱۵۰ میلیارد ریال است اما تاکنون حتی نصف این مبلغ هم تخصیص نیافته است بطوریکه جمع اعتبار هزینه شده به ۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان می رسد.

هم اکنون مجموع طرح ساخت سدغازان و بویلاپوش تنها دارای ۵/۵ درصد پیشرفت فیزیکی و سد غازان به تنهایی دارای ۲۶ درصد پیشرفت اجرایی است.

این مقام مسئول در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا با وجود اهمیت سد غازان تلاشی برای جذب اعتبارات بیشتر نمی شود؟ عنوان کرد: تلاش ها انجام می شود اما مسئله این است که دولت بدلیل مشکلات اقتصادی سعی در تخصیص اعتبارات برای طرح های مهم دارای پیشرفت های فیزیکی بالای ۷۰ درصد دارد اما سد غازان از طرح های جدید و با پیشرفت اجرایی کم است که در اولویت تخصیص های دولت قرار نمی گیرد.

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=129255

برچسب ها

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.