به گزارش اروم نیوز به نقل از آذرنــگاه ،
ﺑﺎزار یا بازارچه زغال فروشان ﺑﻪ ﻣﻨﺰﻟﻪ ﻣﺮﻛﺰ ﻣﻬﻢ اﻗﺘﺼﺎدی در هسته مرکزی شهر دارالمؤمنین خوی در ﻛﻨﺎر عناصر دیگری چون مساجد مطلب خان ، سیدالشهداء ، شیخ ، ملااحمد ، ملاحسن و دروازه قدیمی شهر ، کاروانسراهای خان و … از اﻋﺘﺒـﺎر ﺧﺎﺻﻲ ﺑﺮﺧﻮردار است ، از این رو ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ از اولویتهای ﻣﻬﻢ اﺣﻴﺎء و زﻧﺪه ﺳﺎزی ﺑﺎﻓﺖ ﺗﺎرﻳﺨﻲ این ﺷﻬﺮ کهن ﺑﺎﺷﺪ.
از وﻳﮋﮔﻴﻬﺎی مهم بازارچه ها و ﺑﺎزارﻫﺎی اﻳﺮان ﺳﺒک ﻣﻌﻤﺎری و ﻧﻮع ﺳﺎﺧﺖ آنها بوده ﻛﻪ از ﻧﻈﺮ ﭼﺸﻢ اﻧـﺪاز جغرافیایی نیز قابل توجه می باشند بطوریکه ﺑـﺎزار را میتوان ﺑﻌﻨـﻮان ﻣﺤـﻮر اﺻﻠﻲ و ﺳﺘﻮن فقرات شهر ﻧﺎم ﺑﺮد ﻛﻪ در ﭘﻴﻮﺳﺘﮕﻲ ﺑﺎﻓﺖ و وحدت سیمای شهر نقش ویژه اﻳﻔﺎ ﻣﻲ کند.
با این حال به نظر می رسد هر روز که می گذرد بافت تاریخی بازارچه سنتی زغال فروشان در هسته مرکزی شهر که یکی از بافتهای با ارزش شهر خوی است ، بیشتر در معرض تخریب قرار می گیرد.
بازسازی و نوسازی بافت سنتی بازارچه ها ، علاوه بر احیای ساختار سنتی شهر ، جاذبه های توریستی را افزایش خواهد داد ولی متأسفانه چندین سال است که این بازارچه مورد بی مهری و بی توجهی مسئولین امر قرار گرفته بطوریکه برخی از مسئولین امر اذعان می دارند که بازارچه زغال فروشان داخل حریم بازار قدیمی شهر نمی باشد و بعلت واقع شدن در حریم مسجد مطلب خان در زمان اجرای طرح جامع ساماندهی مسجد مطلب خان ، مورد مرمت و بازسازی قرار خواهد گرفت.
آنچه که در این بین از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است لزوم توجه به میراث فرهنگی بازار قدیمی زغال فروشان است ، بازاری که از دیرباز محل داد و ستد تجار بوده است ، بی تردید نقش بازار در رونق گردشگران بسیار پراهمیت است و نمی توان به سادگی از آن گذشت.
گفتنی است آنچه که در این میان ذهن نگارنده و مغازه داران این بازار را به خود مشغول کرده ، این است که اگر خدای ناکرده یکی از آجرهای سقف این بازار که در حال فروریختن میباشد ، بر سر یک شهروند اصابت کند چه کسی مسئولیت این امر را بر عهده خواهد گرفت ، چراکه برخی از قسمتهای سقف این بازارچه هر آن در معرض ریزش بوده و حادثه ای ناگوار در کمین شهروندان خویی و رهگذران این بازارچه میباشد.
متأسفانه احیای بافت این بازارچه سنتی که از دغدغه های مهم مردم و مسئولین امر در سالهای اخیر است بدلایل نامعلومی بدست فراموشی سپرده شده و زمان وقوع یک حادثه ناگوار است که تازه به یادشان خواهد افتاد ، که آنموقع بسیار دیر خواهد بود.
مغازه داران این بازارچه در گفت و گو با آذرنگاه اظهار داشتند که قضیه ریزش سقف و ستون این بازارچه و تهدید خطر جانی رهگذران و مغازه داران طی مکاتبات متعددی به شورای شهر ، میراث فرهنگی و فرمانداری منعکس گردیده ولی تاکنون جواب قابل قبولی دریافت نکرده اند و این نامه نگاری نتیجه ای در بر نداشته است و با مرور زمان و گستردگی تخریب سقف بازارچه بر اثر بارش و نفوذ آب به دیوراه ها و عدم مرمت آن ، هر لحظه احتمال ریزش کامل قسمتهایی از سقف این بازارچه میرود و خطرجانی رهگذران و مغازه داران را تهدید میکند.
گفتنی است این بافتهای قدیمی ، ضمن آنکه جزئی از میراث فرهنگی است و آثار و بقایا و سنن و آداب و رسوم دوران قدیم را تداعی می کند ، می تواند از معضلات قابل توجه در بافت شهری نیز محسوب شود و در این میان توجه به بازارهای قدیمی نیز به عنوان ویترین صنایع شهری در هسته مرکزی شهر دارالمؤمنین بسیار مهم است.