رئیس نظام صنفی کشاورزی سردشت در گفت و گو با خبرنگار بلفت به شیوه های جلوگیری از سرمازدگی درختان میوه پرداخت و اظهار کرد: ایجاد دود برای کاهش تشعشع، استفاده از ترکیبات شیمیایی، موقعیت و محل باغ، تدابیر زراعی، پاشیدن آب بر روی درختان، گرم کردن باغ توسط بخاری های باغی از جمله روش های پیشگیری از سرمازدگی درختان به شمار می آیند.
رئوف شریفی در تشریح شیوه ها گفت: پاشیدن آب بر روی شاخه های درختان میوه در دمای صفر درجه سانتیگراد موجب تشکیل یخ می شود.
وی افزود: به ازای هر لیتر آب که یخ می شود ۸۰ کیلو کالری گرما آزاد می شود گرمای آزاد شده موجب گرم شدن اجسامی که در تماس با آب هستند می گردد در ضمن تشکیل یک لایه نسبتا عایق یخ در اطراف جوانه موجب می شود تا دمای جوانه از صفر درجه سانتیگراد پایین نیاید برای این منظور می توان از سیستم آبیاری بارانی استفاده کرد و یا توسط محلول پاش ها روی درختان میوه آب پاشید. پاشیدن آب باید در دمای صفر درجه سانتی گراد انجام گیرد.
شریفی شیوه دیگر پیشگیری از سرمازدگی را گرم کردن باغ توسط بخاری های باغی عنوان کرد و گفت: کار گذاشتن بخاری یا پلارهای باغی در قسمت های مختلف باغ و سوزاندن موادی همچون چوب نفت یا گازوییل موجب گرم شدن باغ می گردد. این روش در مناطق سردسیری ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشد اما در مناطق نیمه گرمسیری مثلا در باغات مرکبات، انار، انجیر زیتون و غیره می تواند موثر واقع شود.
وی ایجاد دود برای کاهش تشعشع را روشی دیگر دانست و افزود: در شب هایی که احتمال بروز سرما می باشد با سوزاندن کاه وکلش و مواد دیگر موجب ایجاد دود در هوای باز گردد ذرات معلق در هوا هر چقدر بیشتر باشد انعکاس حرارت به سقف آسمان تقلیل می یابد زیرا تشعشع حرارت که با طول موج های بلند به طرف آسمان منعکس می شود توسط ذرات هوا جذب شده و دمای باغ را حفظ می کنند.
رئوف شریفی تدابیر زراعی را روش مفیدی در اینگونه مسائل مناسب خواند و اظهار کرد: نوع سطح خاک در محافظت دمای هوا تاثیر دارد و اختلاف دمای حدود ۱/۷ درجه سانتی گراد ایجاد میکند.
وی افزود: برای محافظت در برابر سرما و یخبندان های ناشی از تشعشع، خاک باید مرطوب و عاری از علف های هرز و شخم نخورده باشد. زیرا زمین شخم خورده دارای هوای بیشتر بوده و گرمای ویژه کمتری دارد از این رو خاک شخم خورده سریع تر سرد می شود اما خاک های مرطوب دیرگرم شده و دیر تر دمای خود را از دست میدهند علفهای سطح خاک نیز نوعی هدایت کننده گرما ارخاک به هوا می باشند تدابیر زارعی ذکر شده یخ زده گی را در لایه ۱۵سانتی متر سطح خاک به تاخیر می اندازد و بویژه برای جلو گیری از سرما زدگی گیاهانی همچون توت فرنگی و انگور موثر واقع می گردد.
به گفته رئیس نظام صنفی کشاورزی سردشت استفاده از ترکیبات شیمیایی، موقعیت و محل باغ نیز بی تاثیر در جلوگیری از سرمازدگی باغات نیستند.
وی خاطر نشان کرد: استفاده از اتفن درختان میوه هسته دار در پاییز موجب دیر باز شدن جوانه ها به مدت ۱۲-۴ .روز در بهار می شود. استفاده از هورمون نفتالین استیک اسید در بهار موجب تا خیر ۲-۱ هفته در زمان گلدهی درختان می گردد
شریفی تصریح کرد: در مناطق شیب دار و کنار تپه های ماهور در صورت احتمال وجود سرما های دیر رس بهاره محل باغ را در شیب های شمالی انتخاب می کنند تا در اوایل بهار دیر تر گر م شده و موجب تاخیر در بیدار شدن جوانه ها گردد. ایجاد باغ میوه در کنار جنگل ها، رود خانه ها، برکه ها و کنار سواحل که دارای هوای مرطوب و نقطه شبنم بالا هستند آسیب های سرمای بهاره را کاهش می دهد.
تصاویر زیر بارش چند لحظه پیش برف در شهر سردشت را نشان می دهد.
انتهای پیام/