به گزارش اروم نیوز؛ افزایش جمعیت جهان گسترش محصولات کشاورزی جهت تأمین مواد غذایی را در پی دارد. با گسترش کشاورزی و دستکاری انسان ها در طبیعت توازن محیط زیست از بین رفته است.
با گذشت زمان انسان ها به تدریج دست به ابداع روش هایی در جهت افزایش بازده کمی وکیفی محصولات زدند که در کشاورزی نوین باعث تولید و استفاده از سموم کشاورزی مختلف شد،به طور کلی می توان گفت هدف کشاورزی نوین تحقق توسعه پایدار است. در راستای اجرای این تحول باید به حفظ جمعیت موجودات مفید نیز توجه کرد، در غیر این صورت عوامل کنترل کننده طبیعی از بین می روند و در این شرایط طغیان آفات روی می دهد.
با توجه به موارد گفته شده می توان گفت نیاز به استفاده از این مواد اجتناب ناپذیر است. ولی کاربرد صحیح و دقیق این مواد باعث می شود تا حداقل اثرات سوء به محیط زیست وارد شود.
با در نظر گرفتن آسیب رسانی حداقل به محیط زیست و عوارض استفاده از سموم کشاورزی نظام مبارزه تلفیقی با آفات این هدف را دنبال می کند و به این هدف نزدیک شده است. هر کدام از سموم تولید شده دارای اثرات بیولوژیک خاص هستند که ممکن است روی آفات، بیماری ها و علف های هرز مؤثر باشند.
استفاده ازعلم بیوتکنولوژی در مقاومسازی گیاهان
در این میان اثرات سوء استفاده از آفات بر سایر موجودات و مسمومیت های ناشی از کاربرد سموم و هزینه های گزاف تولید این نوع از محصولات و عوارض استفاده بی رویه ازآنها باعث شده است تا نیاز به استفاده اصولی از این مواد بسیار با اهمیت وجدی مورد برسی قرار گیرد.
با استفاده ازعلم بیوتکنولوژی در مقاومسازی گیاهان و کاهش مصرف سم می توان در ژنتیک گیاه ژنی را منتقل کرد که به طور ذاتی گیاه را در مقابله با قارچ و باکتریهای موجود در طبیعت مقاوم میکند.
استفاده بیش از اندازه از سموم و کودهای شیمیایی در مزارع و باغ های کشوربه منظور تولید محصول بیشتر باعث بروز بیماری های خطرناک و شیوع سرطان های مختلف می شود.به اعتقاد کارشناسان کشاورزی بر نحوه میزان استفاده از این سموم در مزارع کشاورزی نظارتی صورت نمیگیرد.
تحقیقات محققان علوم پزشکی گویای این مطلب است، استفاده بیش از حد آفت کشها و سموم کشاورزی علاوه بر اینکه میکروارگانیسمهای خاک را از بین میبرد، تاثیرات جزئی ومنفی در خود گیاه برجای میگذارد که باعث کاهش عملکرد و کندی رشد محصولات میشود، که از طریق بافت چربی در تغذیه حیوان وارد زنجیره غذایی انسان میشود، بنابراین استفاده از کودهای با کیفیت و سموم کشاورزی در کاهش اثرات مخرب ضرورت دارد.
پیش از سه دهه گذشته کشاورزان برای افزایش تولید محصولات کشاورزی خود از کودهای طبیعی استفاده میکردند، ولی از سه دهه گذشته تاکنون استفاده از کودهای شیمیایی و آفت کش ها به صورت قابل توجهی افزایش یافته است ، نکته قابل توجه اینکه کودهای شیمیایی بیش از کودهای غیرشیمیایی سبب افزایش چند برابری تولید محصولات کشاورزی میشود و یارانههای خوبی نیز به این سموم تعلق مییافت کشاورزان در سالهای اخیر به خرید این سموم غافل از عواقب آن رغبت خوبی نشان دادند.
میوه و سبزیجات با طعم سرطان
طبق مطالعاتی که کارشناسان کشاورزی در مورد استفاده از انواع سموم کشاورزی انجام دادند معتقدند سموم استفاده شده در اراضی بعد از مدتی تبدیل به نوعی دیگر از سم می شود که در بافت های گیاهی خود را ظاهرمی کند و سبب به خطر افتادن زندگی انسانها می شود.
بهعنوان مثال کود اوره که به علت ارزان بودن به مقدار زیادی مصرف میشود، بعد از استفاده در محصولاتی مانند پیاز و سیبزمینی به نیترات تبدیل شده و در آن تجمع مییابد.
نیترات یک ماده سرطانزاست و باعث سرطان دستگاه گوارش، ناهنجاریهای عصبی و اختلال در سیستم غدد درونریز و سیستم ایمنی بدن میشود. کودهای فسفاته نیز پس از مصرف در گیاهانی مانند سیبزمینی سم کادمیوم تولید میکنند که کادمیوم نیز علاوه بر خاصیت سرطانزایی، باعث کوتاهی قد در کودکان و اختلال در کارکرد کلیهها میشود.
از دیگر مضرات نیترات از بین رفتن خواص آنتیاکسیدان و ضد سرطانی میوه و سبزی است. هر یک کیلوگرم میوه تازه باید ۵۰ میلیگرم نیترات داشته باشد. درواقع درشتی میوهها به دلیل نیترات بالای آنهاست، بنابراین توصیه میشود در انتخاب میوهها دقت شود و میوههای درشت را انتخاب نکنیم. میوههای متوسط یا کوچک با رنگ روشن مناسبترین هستند، زیرا تیره بودن میوه نیز نشاندهنده نیترات بالای آن است.
توجه به کشاورزی ارگانیک برای تولید محصول سالم و عاری از باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی، یکی از ضرورتهای صنعت کشاورزی است که موجب تعادل اکولوژیکی و تقویت فرآیندهای بیولوژیکی میشود، اما متاسفانه در سالهای اخیر به این مهم توجه چندانی نشده است و فقط به میزان تولید اهمیت داده میشد و سلامت محصولات در رده آخر قرار داشت.
آذربایجان غربی بعنوان یکی از قطبهای اصلی کشاورزی کشور با اجرای طرحهای الگوی کشت، پرداخت تسهیلات به کشاورزان تولید کننده محصولات ارگانیک، مبارزه بیولوژیکی با آفات و فرهنگ سازی تولید و عرضه محصولات سالم و ارگانیک در جهت کشاورزی ارگانیک حرکت می کند.
استفاده منطقی و کارشناسی از سموم کشاورزی ضروری است و صرفا نباید برای زیبا تر شدن محصول به سمت مصرف سم و هورمون رفت چرا که در دراز مدت موجب از دست رفتن بازار داخلی و خارجی می شود.
استفاده بی رویه از سموم کشاورزی سبب کاهش صادرات میوه کشور
به اعتقاد عابد فتاحی نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی استفاده بی رویه از آفت کش ها و سموم کشاورزی و به تبع آن تولید میوه های غیر استاندارد سبب افزایش بیماری های قلبی، عروقی و شیوع سرطان در کشور شده است.
وی در ادامه افزود: استفاده از میوه های آلوده به سموم کشاورزی و مواد غذایی آلوده سبب افزایش بیماری های گوارشی، قلبی، سرطان ها و بخصوص ابتلا به دیابت شده و همین امر باعث به صدا درآمدن زنگ خطر برای سلامتی مردم می باشد.
فتاحی با اشاره به عدم آگاهی برخی از کشاورزان درباره آفات و سموم مربوط به آن و توجه نکردن به استاندارد بودن آن ها اظهار کرد: بسیاری از این کشاورزان بدون کسب آگاهی به مکان های عرضه سموم مراجعه و برای آفت مورد نظر خود، بدون توجه به استاندارد های موجود، سم تهیه کرده و به مکررات از این سموم استفاده می کنند، همین موضوع نیز باعث کاهش کیفیت میوه مورد نظر شده و خطرات زیادی را برای سلامت افراد جامعه به دنبال خواهد داشت.
فتاحی آموزش به کشاورزان را از جمله مهم ترین عوامل در راستای کاهش استفاده از سموم کشاورزی دانست و بیان کرد: بسیاری از کشاورزان اطلاعات لازم را در جهت استفاده درست و به موقع از این سموم را ندارند و باید طی برنامه ریزی های بلند مدت برای آموزش آن ها اقدامات لازم انجام شود.
وی اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و سازمان استاندارد ملی از جمله ارگان های درگیر در رابطه با بررسی و پیگیری در زمینه استفاده نادرست و غیر صحیح از سموم کشاورزی غیر استاندارد هستند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: کشورهای وارد کننده میوه از ایران باید بر طبق استاندارهای جهانی اقدام به خرید این محصولات کنند، در نتیجه عدم توجه مسئولین مربوط به این موضوع و استفاده بی رویه از سموم کشاورزی به دفعات زیاد سبب کاهش صادرات میوه کشور شده و مطمئنا آسیب های اقتصادی فراوانی را به دنبال خواهد داشت.
فتاحی ادامه داد: کشاورزان باید سموم خود را با آگاهی از استاندارد بودن آن ها خریداری کرده و نحوه سم پاشی صحیح را آموزش ببینند تا بتوان از مشکلات احتمالی بروز چنین مشکلاتی در کشور جلوگیری کرد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: در مجلس طرحی در حال بررسی است که مواد غذایی فقط از طریق فروشگاه های زنجیره ای معتبر به فروش رسیده و خرده فروشی متوقف گردد ولی متاسفانه عملی کردن این تصمیم به بازه زمانی ۱۰ تا ۱۲ ساله نیاز دارد.
لیلا شعاری
انتهای پیام/