از بیرون خانه ای فرسوده به نظر می رسد که بخشی از آن فروریخته، شیشه هایش شکسته و تعدادی صندلی پلاستیکی رنگ و رو رفته نیز در حیاط آن به چشم می خورد.
به سردرب آن نگاه کردم تا شاید تابلویی نشان از هویت ساختمان باشد اما موفق به یافتن آن نیز نشدم، تنها از روی رفت و آمدهای این محوطه تخریبی حضور تعدادی از جوانان در بالکن های، کاربری این ساختمان و استفاده از آن بعنوان خوابگاه دانشجویی هویدا می شد.
به گزارش اروم نیوز؛هرساله خیل کثیری از دانش آموزان وارد دانشگاهها می شوند و بدون اینکه توجهی به امکانات مورد نیاز خود داشته باشند بخت خود را برای قبولی در این مراکز آموزشی آن هم در هر نقطه ای از کشور که باشند، امتحان می کنند.
اما پس از ثبت نام و آغاز زندگی جدید دانشجویی تازه متوجه می شوند چه بلایی برسرشان آمده و با اجاره ای چندین برابر یک منزل مسکونی با امکانات مناسب، جای گرم و در محله ای آرام تنها موفق به دریافت طبقه دوم یکی از تخت های دانشجویی در اتاقی سه در چهار با شیشه ای شکسته و ۶ هم اتاقی دیگر شده اند.
در این خوابگاه ها زندگی ۳۰ نفر در یک طبقه از یکی از خوابگاههای دانشجویی با در اختیار داشتن یک عدد یخچال، یک عدد اجاق گاز ۳ شعله، بدون کابینت و لباسشویی با کف موکتی که در فصل سرد بیشتر سرما را بر جان آدمی می خواباند به جای آنکه مانعی برای انتقال آن باشد، روزهای شیرین علم اندوزی را به آزمونی برای گذران زندگی در سخت ترین شرایط تبدیل می کند.
«امین نوظهوری» از دانشجویان رشته برق قدرت یکی از دانسگاههای غیرانتفاعی در ارومیه با انتقاد از وضعیت اسف بار خوابگاه این دانشگاه گفت: امکانات این خوابگاه در حد مطلوب نیست و دانشجویان با مشکلات متعددی از جمله فضای کوچک اتاقها، محدود بودن تعداد سرویسهای بهداشتی و خراببودن اغلب آنها، نبود یخچال، فرسودهبودن امکانات اتاقها، محدودبودن امکانات آشپزخانه، ویرانی بخش هایی از اتاق های خوابگاه که هرروز بر وسعت آن ها افزوده می شود، مواجه هستند.
وی ادامه داد: جان همه دانشجویانی که در این خوابگاه زندگی می کند در خطر است چراکه هرروز آوار قسمتی آن را بر سر سران این خوابگاه شاهد هستیم و با وجود پیگیری های انجام شده برای سامان بخشی به اوضاع موجود تاکنون اقدامی از سوی مسئولان دانشگاه انجام نشده است.
وی افزود: در طول ۳ ترمی که از خوابگاه استفاده میکنم مشکلات آن نه تنها کمتر بلکه روزبه روز بیشتر میشود.
خوابگاه از سیستم سرمایشی و گرمایشی مناسبی برخوردار نیست بطوریکه در زمستان به دلیل گرم نشدن اتاق با شوفاژ مجبور به استفاده از وسایل گرم کننده برقی هستیم که این نیز مشکلاتی را از قبیل قطعی برق، اتصال، برق گرفتگی ایجاد میکند.
این ساکن خوابگاه یکی از دانشگاههای غیر انتفاعی ارومیه گفت:در فصل گرما هم به دلیل نبودن کولر، دانشجویان مجبورند در فضاهای رو باز بیرون بخوابند.
به گفته این دانشجوی غیر بومی دانشجویان تا حد امکان نسبت به تعمیر شیشه های شکسته خوابگاه، ویرانی های ناشی از چکه سقف و مخروبه بودن ساختمان اقدام کرده اند و این در حالی است که برای هر ترم سکونت در آن نیز مجبور به پرداخت هزینه های بالای ۲۵۰ هزار تومان هستند.
«فرزین یادگارلو» از دیگر خوابگاه نشینان دانشگاه آزاد ارومیه با بیان اینکه امکانات عمومی موجود در خوابگاههای جوابگوی ۴۰۰ دانشجو نیست، اظهار کرد: همواره بیشتر اوقات را باید صرف در صف ایستادن جهت استفاده از امکانات کرد.
این دانشجو یادآور شد: برای بیش از صد نفر از دانشجویان، تنها یک حمام و یک واحد سرویس بهداشتی به صورتیکه نسبتاً قابل استفاده باشد، موجود است. این امر موجب شده که دانشجویان برای استفاده از حمام تا ساعت ۳ بامداد بیدار بمانند و جهت استفاده از سرویس بهداشتی قبل از رفتن به دانشگاه از ساعت ۵ صبح جهت ایستادن در صف طولانی مقابل در سرویس بهداشتی، از خواب برخیزند.
وی گفت: وجود ۵ شعله گاز در آشپزخانه برای ۳۵دانشجوی یک طبقه به هیچ وجه جوابگو نیست و بدلیل نبود یخچال در اتاقها و وجود تنها یک یخچال برای این تعداد قادر به نگهداری مواد غذایی نیستم و این امر نیز باعث مسمومیت هایی شدیدی در بین دانشجویان شده است.
این ساکن خوابگاه دانشجویی در ارومیه با انتقاد از افزایش اجارهبهای خوابگاه دانشجویی اظهار کرد: این در حالی است که با افزایش قیمت ها نه تنها هیچ نوع امکانات خدماتی و رفاهی در خوابگاه ایجاد نمی شود بلکه وضعیت موجود نیز مورد بهسازی قرار نمی گیرد.
وی با ابراز ناراحتی از بی توجهی مسئولان دانشگاه به چگونگی وضعیت اسکان دانشجویان غیر بومی گفت: مالکین خوابگاهها برای سود بیشتر تراکم را در اتاقها بیشتر میکنند و این امر باعثشده که در یک اتاق کوچک ۸ دانشجو ساکن باشد که حتی فضایی برای پهن کردن سفره نیز وجود ندارد.
این دانشجو اضافه کرد: سرپرستان خوابگاههای خودگردان با دانشجویان رفتار نامناسبی دارند و دانشجو حق هیچگونه اعتراضی ندارد که با توجه به این وضع ضرورت دارد نظارتی از طرف مسؤولین دانشگاهها بر روی خوابگاهها بویژه خوابگاههای خودگردان وجود داشته باشد تا این ا ماکن قانونمند اداره شوند.
رضا یوسفی از دیگر دانشجویان ساکن در خوابگاه دانشجویی دانشگاه ارومیه در پاسخ به این سوال که آیا قوانینی در مورد نظافت خوابگاه برای دانشجویان وجود دارد؟ افزود: اتاقها را باید خودمان تمیز کنیم اما نه قانونی وجود دارد که بچهها را وادار به رعایت بهداشت کند و نه خدمه برای نظافت خوابگاهها آموزش دیده اند.
یوسفی در مورد وضعیت غذای خوابگاه اینگونه توضیح داد: خوابگاه تعهد غذا ندارد و دانشگاه هم به این نیاز دانشجویان فکری نکرده است از این رو باید یا خودمان غذا درست کنیم و یا شب سر گرسنه بر زمین بگذاریم.
وی با بیان اینکه خوابگاه ها فقط جای خوابیدن است و واژه خوابگاه برازنده آن است، تصریح کرد: فقر امکانات زندگی همان و اتاق های پر ترافیک و مملو از دانشجویان کنسرو شده همان، البته باید شانس بیاوری که حتی در این خوابگاه ها هم بتوانی کنجی برای خودت گیر بیاوری.
این دانشجوی دانشگاه غیر انتفاعی علم و فن ارومیه با اشاره به سختی هایی که دانشجویان برای اسکان در خوابگاهها متحمل می شوند، افزود: کمبود خوابگاه دانشجویان را کلافه کرده و یکی از بزرگترین معضلات دانشجویان است و این اوضاع تنها مخصوص دانشگاههای با سطح معمولی نیست بلکه فرقی نمی کند در کدام دانشگاه معتبر درس بخوانی، هر کجا که باشی کمبود و مشکل خوابگاه باتوست.
این در حالی است که سرانه استاندارد جهانی خوابگاه های دانشجویی برای هر دانشجو ۱۶ مترمربع است که این رقم درکشور ما حدود یک سوم استاندارد جهانی و در استان آذربایجان غربی به کمتر از یک پنجم می رسد.
«رحیم عبدالهی» هم از دانشجویان دانشگاه آزاد گفت: ساختمان بسیاری از خوابگاه های این دانشگاه قدیمی و فرسوده است و شرایط بهداشتی مناسبی ندارند بطوریکه این مشکل صدای همه دانشجویان خوابگاهی را درآورده است.»
وی اذعان داشت: همیشه آشپزخانه و سرویس های بهداشتی خوابگاه ها کثیف و شلوغ است و مسئولان خوابگاه ها هم توجه چندانی به بهداشت و سلامت دانشجویان در خوابگاه ها ندارند، همین عامل موجب شده تا دانشجویان هم توجه چندانی به وضعیت بهداشتی خود نداشته باشند.
این دانشجو با طرح موضوع همزیستی مسالمت آمیز دانشجویان با حشرات عنوان کرد: بحث همزیستی با حشراتی مانند سوسک و موش و رتیل همهساله دامنگیر دانشجویان است و این موجودات جزو نفرات ثابت اتاقها هستند و چون حق آب و گل دارند، برخورد جدی با آنها صورت نمیگیرد.
مدیر امور دانشجویی دانشگاه ارومیه هم از بی توجهی و عدم همکاری بانکها و حتی مسئولین سازمانهای شهری انتقاد کرد و گفت: با وجود مصوبات دولت مبنی بر ایجاد تسهیلات خرید، تکمیل و احداث خوابگاههای دانشجویی متاسفانه نه سازمان مسکن و شهرسازی و نه بانکهای عامل در این خصوص همکاریهای لازم را به عمل نمیآورند.
«رسول اکبری» با انتقاد از نحوه همکاری مسئولین گفت: وضعیت خوابگاهها، مسئول و دانشجو یک زنجیره انکارناپذیر است و این مشکلات هرگز حل نخواهد شد مگر با همکاری تمامی ارگانهای مرتبط.
این مقام مسئول همچنین با بیان اینکه بیشترین مشکلات دانشجویان مربوط به خوابگاههای خودگردان است، اضافه کرد: مسئولیت مدیریت این خوابگاهها بر عهده دانشجویان و مالکان آن است و دانشگاه تنها وظیفه نظارتی را بر عهده دارد و نمی تواند برای افزایش امکانات اقدامی انجام دهد.
اکبری تنها راهکار حل مشکلات دانشجویان غیر بومی را ساخت خوابگاههای جدید عنوان کرد و اذعان داشت: برای تحقق این امر دانشگاه اعتبار کافی در دست ندارد و نیازمند دریافت کمک های دولتی از مسئولان استانی و ملی است.
وی با بیان اینکه دانشگاه ارومیه در مقایسه با سایر دانشگاههای کشور در زمینه ارائه خوابگاه به دانشجویان غیر بومی از وضعیت مناسبت تری برخوردار است، اضافه کرد: طبق مصوبه وزارت علوم، دانشگاه ارومیه باید به ۶۰ درصد دانشجویان جدیدالورود خوابگاه بدهد که این درصد معادل ۲۳۰۰ دانشجو است، در حالی که دانشگاه ارومیه در حال حاضر به ۸۰۰۰ نفر اسکان خوابگاهی داده است هرچند کافی نیست.
مدیر امور دانشجویی دانشگاه ارومیه در خصوص افزیش بی رویه شهریه های خوابگاههای خودگردان اظهار کرد: به علت نداشتن تعرفه آموزشی و نبود بخشنامه ای که وضعیت تعرفه ها را مشخص کند، دانشجویان مجبورند اجاره بهای دو تا سه برابری برای خوابگاههای خودگردان پرداخت کنند و کاری از دست دانشگاه بر نمی آید.
وی عدم صدور یک بخشنامه ثابت کشوری به منظور تعیین تکلیف وضعیت خوابگاههای خودگردان در کشور اشاره کرد و گفت: چرا یک بخشنامه ثابت کشوری وجود ندارد تا اعلام کند وقتی خوابگاهی به مدت یکسال به اجاره دانشگاه در می آید، ملک یکساله آن دانشگاه محسوب می شود؟
اکبری در خصوص وضعیت بهداشتی خوابگاهها نیز یادآور شد: در بسیاری موارد دانشجویان مقصران اصلی در وضعیت موجود هستند چراکه با بی توجهی به نظافت محیطی که برای چندین سال در آن زندگی می کنند مشکلات بهداشتی بسیاری را بوجود می آورند و از طرفی انتظار رفع آن را از سوی مسئولان دارند.
پای درد دل هر دانشجوی خوابگاهی بنشینی، از وضعیت نامناسب و نبود امکانات گفتنیها دارد چراکه با مشکلات متعددی از جمله فضای کوچک اتاقها، محدودبودن تعداد سرویسهای بهداشتی و خراب بودن اغلب آنها، نبود یخچال، فرسوده بودن امکانات اتاقها، محدود بودن امکانات آشپزخانه، نبود آب سردکن، نبود سالن مطالعه و شلوغی بیش از حد روبرو هستند.
عدم دسترسی به اینترنت، محدودبودن خطوط تلفن و خرابی تلفنهای کارتی، امکانات محدود ورزشی، بالابودن نرخ اجاره، شلوغی بیش از حد از مشکلات دیگر خوابگاههای دانشجویی است، در حالیکه هر سال هم بر ظرفیت دانشگاهها افزوده میشود و با ادامه این روند دامنه مشکلات بویژه برای دانشجویان غیر بومی هم بیشتر.