به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز عربی، در آغاز این کنفرانس که دومین کنفرانس کشورهای اهداکننده به سوریه است، شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت با بیان اینکه مردم سوریه با “فاجعه انسانی واقعی” روبرو هستند، تاکید کرد: تعداد قربانیان درگیریهای سوریه در سال گذشته میلادی افزایش یافته است و این مسئولیت بر عهده ما است که از مردم سوریه حمایت کنیم.
وی شورای امنیت را به پایان اختلافات درباره سوریه فرا خوانده و اعلام کرد که کشورش مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار برای کمک به مردم سوریه اختصاص داده است.
امیر کویت خاطرنشان کرد: من دوست دارم که از مهمانان گرانقدر که در دومین نشست اهدا کنندگان برای کمک رسانی به مردم سوریه حاضر شدهاند، قدردانی کنم. من از بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل و تلاشهایش برای برگزاری این نشست قدردانی میکنم. دبیرکل سازمان ملل با ما جهت پایان دادن به درگیریها در سوریه و حل و فصل مشکلات سوریها و آوارگان دارای احساس مشترکی است.
وی افزود: کویت درخواست بان کی مون برای میزبانی نشست اهداکنندگان را پذیرفت. یک سال پیش نیز اولین نشست اهدا کنندگان در کویت برگزار شد که اهداف خود را محقق ساخت و توانست بخشهایی از رنجهای مردم سوریه را بکاهد.
این مقام کویتی تصریح کرد: بحران انسانی در سوریه ادامه دارد. مردم دراین کشور کشته میشوند. از تمام سلاحهایی که در عرصه بینالملل ممنوع است، استفاده میشود. تعداد بیشماری از مردم در این درگیریها کشته شدهاند و میلیونها تن دیگر آواره شدهاند و در شرایط معیشتی سخت و دشواری زندگی میکنند. فصل سرما اوضاع را دشوارتر کرده است. مساله آموزش برای آینده نسلهای مردم سوریه بسیار مهم است و این امر برنامههای جهانی با همکاری نهادها را میطلبد.
امیر کویت با بیان اینکه تعداد کشته شدگان در حال حاضر نسبت به سال گذشته دو برابر شده است، گفت: بیماری فلج اطفال در سوریه شایع شده است. مسئولیت انسانی ما ایجاب میکند تا در مقابل فاجعه انسانی عمل کنیم و تمام تلاش خود را برای کاهش آثار و پیامدهای آن به کار بندیم.
صباح احمد جابر الصباح اظهار کرد: من از کشورهای دیگری که در این نشست مشارکت نکردند میخواهم تا هرچه سریعتر به برادران سوری خود کمک کنند چرا که مسئولیتهای انسانی برعهده ما قرار گرفته است. سوریها با بحران انسانی واقعی رو به رو هستند که باید با آن مقابله شود. بحران سوریه باید از طریق راهکار سیاسی حل و فصل شود و باید به مردم این کشور که چه در اردوگاهها در خارج از کشور و یا آنها که آواره شدهاند، کمک کرد.
امیر کویت همچنین با بیان اینکه این کشور ۵۰۰ میلیون دلار آمریکایی برای کمک به مردم سوریه اهدا میکند، تصریح کرد: ما خواهان راهحلی هستیم که به این فاجعه پایان دهد. ما در آستانه ژنو۲ هستیم. من از شورای امنیت و کشورهای عضو در آن میخواهم تا اختلافات خود را کنار بگذارند و برای حل و فصل این بحران وارد عمل شوند.
وی در پایان سخنانش از تلاشهای بان کی مون قدردانی کرد.
در همین راستا بان کی مون در سخنان خود در دومین نشست اهدا کنندگان برای کمک به مردم سوریه گفت: برای من مایه افتخار است که ریاست این نشست را برعهده داشته باشم. من از امیر کویت قدردانی میکنم که برای دومین بار با برگزاری این نشست در کویت موافقت کرد.
دبیرکل سازمان ملل خاطرنشان کرد: میلیونها سوری نیازمند کمک هستند. ما در حال حاضر با بحران انسانی و منطقهای در مصر، لبنان و اردن مواجه هستیم. نیمی از ساکنان سوریه نیازمند کمکهای انسانی هستند. آوارگان فلسطینی در سوریه نیز نیاز به کمک دارند. اخباری مبنی بر کشته شدن آنها از سر گرسنگی منتشر شده است.
وی عنوان داشت: من خواهان پایان اهانتها و نقضهای صورت گرفته علیه مردم هستم. این اقدامات دستاوردهای توسعه در منطقه را از بین میبرد. سازمان ملل تاکید میکند که دیگر از سلاحهای شیمیایی در سوریه استفاده نخواهد شد. در گذشته سوریه زیرساخت محکمی داشت. در برخی از مناطق پزشکان مجبور به فرار شدهاند. میلیونها کودک خارج از مدرسه هستند.
بان کی مون گفت: من از طرح یونیسف و دیگر سازمانها برای کمک به سوریها قدردانی میکنم. خانوادهها از فصل زمستان بسیار رنج میبرند. من با آوارگان سوری در اردن و ترکیه و روز گذشته با آنها در عراق دیدار کردم و نمایندگانی هم به لبنان اعزام کردم. در کردستان عراق با خانوادههای سوری دیدار کردم. رنجهای آنها بسیار دردآور بود.
وی در ادامه گفت: فعالیت ۴۰ درصد از بیمارستانها در سوریه متوقف شده است. ما تمام تلاش خود را میکنیم تا به حل و فصل سیاسی برای این بحران دست پیدا کنیم. کمکهای انسانی میتواند جان مردم را نجات دهد اما نمیتواند بحران این کشور را حل و فصل کند.
دبیرکل سازمان ملل عنوان داشت: من امیدوار هستم که نشست ژنو۲ آغاز راهکار سیاسی باشد که به خشونتها در سوریه پایان دهد. درگیریها سوریه را به چند سال عقب برگرداند. بحران بهداشت عمومی و فلج اطفال در سوریه وجود دارد. من مفتخر هستم که سازمانهای غیر دولتی در سوریه به کمک رسانی مشغول هستند. کارمندان سازمانهای کمک رسانی در فضای بسیار خطرناکی به سوریها کمک میکنند و ما باید از آنها حمایت کنیم. من جانبازیهای کارمندان سازمان ملل را میستایم.
وی تصریح کرد: من از تلاشهای امیر کویت قدردانی میکنم. کمکهای ارائه شده در نشست نخست اهداکنندگان به فراهم کردن آب آشامیدنی و تهیه غذا کمک کرد. بحران آوارگان تنشها را درمنطقه بیشتر کرده است. خشونتهای طائفهای در لبنان و عراق بیشتر شده است.
بان کی مون همچنین اظهار کرد: ۴۳ کشور ۳ / ۱ میلیارد دلار به سوریه کمک ارائه کردهاند و ترکیه و عراق نیز هزینههای بسیاری را بر دوش کشیدهاند. لبنان، اردن، ترکیه، عراق و مصر میزبان بیش از سه هزار میلیون آواره سوری هستند.
وی با بیان اینکه باید مسئولیتها تقسیم شود، افزود: من خواهان حمایت بینالمللی گسترده از سوریها و همچنین کشورهای میزبان آوارگان هستم. من از شما میخواهم تا به مردم سوریه ثابت کنید که تمام جهان در کنار آنها ایستادهاند. به دلیل درگیریها در سوریه تولید داخلی در لبنان کاهش یافته است. ما برای کمک به سوریها به ۵ / ۶ میلیارد دلار نیاز داریم. آژانسهای بینالمللی درخواستهای بیسابقهای را مطرح میکنند و من خواهان حمایت از آنها هستم.
دبیرکل سازمان ملل همچنین از دولت و مخالفان سوری خواست تا گذرگاههای امن را برای ارسال کمکها ایجاد کنند.
در ادامه والری آموس، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه در سخنرانی خود در نشست اهدا کنندگان اظهار کرد: برای ما دشوار است که به بیش از ۵ / ۲ میلیون نفر کمک رسانی کنیم. تعداد موانع نظامی افزایش یافته است و مناطق نظامی تغییر کرده است که این مساله انجام اقدامات بشردوستانه را دشوار میکند.
وی تصریح کرد: ما به ۵ / ۶ میلیارد دلار ظرف ماههای آتی نیاز داریم. ما به ۲۵ میلیون دلار نیاز داریم تا کالاهای مورد نیاز آوارگان را در پنج استان فراهم کنیم. ما همچنین به ۱۰۰ میلیون دلار در زمینه برنامههای غذایی در یک ماه نیاز داریم.
والری آموس تاکید کرد: با تشدید درگیریها در سوریه بسیاری از آوارگان دیگر نمیتوانند در اردن و لبنان و دیگر کشورها زندگی کنند و شرایط برای زندگی آنها دشوار است.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه خاطرنشان کرد: ما از جامعه بین الملل میخواهیم که به حمایتهای خود ادامه دهد، من امیدوار هستم که این مذاکرات سیاسی که هفته آتی آغاز میشود نتایج مثبتی به بار آورد.
در ادامه نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان خاطرنشان کرد: ما به کمکهایی برای حمایت از اقتصاد لبنان نیاز داریم. کمکهایی باید برای ایجاد فرصتهای شغلی ارائه شود. بحران سوریه و لبنان نتایج منفی بر جای گذاشته است.
وی تصریح کرد: بحران سوریه بحران جهانی بوده و است اما بر لبنان تاثیر ویژهای گذاشته است، من از جامعه بینالملل میخواهم تا اردوگاههایی را در داخل خود سوریه ایجاد کند تا سوریها در کشور خود بمانند. من میخواهم که کمکها به صورت عملی ارائه شود و تنها در مرحله شعار باقی نماند.
در همین حال، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در سخنرانی خود در نشست اهداکنندگان عنوان داشت: من از امیر کویت قدردانی میکنم که توجه جهانیان را به مشکلات و بحران هولناک در سوریه جلب کرد. این بحران تاثیری عمیق بر منطقه گذاشته است.
وی خاطرنشان کرد: من به صورت جدی تلاش میکنم تا طرفهای درگیر در سوریه به پای میز مذاکره بنشینند. رنجهای مردم سوریه فعالیتهای دسته جمعی را میطلبد. من رنجهای مردم را در اردوگاه الزعتری با چشم خودم دیدم. بحران سوریه ممکن است به فروپاشی تمام منطقه بیانجامد. آمریکا جزو پیشگامان در ارائه کمکها به سوریها بود و کل کمکهای آمریکا در این زمینه به ۱٫۷ میلیارد دلار میرسد. هیچ کس به افزایش تعداد آوارگان سوری راضی نمیشود.
جان کری اعلام کرد: نظام سوریه باید به سیاست گرسنه نگه داشتن غیرنظامیان پایان دهد و حملات خود را متوقف سازد. جامعه بینالملل باید توجه جهانیان را به این بحران که نه تنها با وجدان انسانی مقایرت داشته بلکه با قوانین بینالمللی نیز همخوانی ندارد، جلب کند. نظام سوریه باید به مسئولیتهای بینالمللی خود عمل کند.
وزیر امور خارجه آمریکا عنوان داشت: ۱۶۰ تن در غوطه شرقی سوریه محاصره شدهاند. در اردوگاه یرموک نیز مردم از گرسنگی میمیرند. نظام باید به حملات خود پایان دهد و اجازه عبور کاروانها جهت کمکرسانی را بدهد.
کری تصریح کرد: آمریکا متعهد است که ۳۸۰ میلیون دلار دیگر به عنوان کمکهای انسانی به مردم سوریه ارائه دهد. ما باید مطمئن شویم که نظام سوریه به مسئولیتهای بینالمللی خود عمل میکند.
وی در ادامه گفت: جنگ داخلی در سوریه بر کشورهای همسایه آن همچون اردن و لبنان تاثیر میگذارد و بر آنها اعمال فشار میکند و این مساله برای همه ما مهم است. باید راهحل سیاسیای برای بحران سوریه ایجاد شود که به رنجهای مردم این کشور پایان دهد.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین اظهار کرد: ما مذاکرات درخصوص تبادل اسیران و همچنین برقراری آتشبس در برخی مناطق داشتیم. جهان نمیتواند یک نسل کامل از مردم سوریه را از دست بدهد. همگان باید تمام تلاش خود را برای کمک به غیرنظامیان بیگناه انجام دهند.
در همین راستا، آنتونیو گوتیرس، کمیسیونر عالی سازمان ملل در امور آوارگان خاطرنشان کرد: نام بیش از دو میلیون آواره سوری توسط دولتهای میزبان این آوارگان ثبت شده است. اما بیش از شش میلیون تن دیگر هستند که از کشورشان گریختهاند.
وی در سخنرانی خود در افتتاحیه دومین نشست اهداکنندگان عنوان داشت: این مساله نشاندهنده کرم و بخشش کشورهای میزبان آوارگان است که به پیامدهای منفی این اقدام خود توجهی نداشتند و میزبانی از آوارگان را پذیرفتند.
گوتیرس تصریح کرد: ۶۸ هزار آواره سوری در لبنان ثبت شده است. اما از نظر من تعداد آنها بیشتر است.
وی با پیشبینی این مساله که میزان بیکاری و فقر در لبنان افزایش مییابد، تاکید کرد: ما نیازمند حمایت مالی برای کمکرسانی به آوارگان هستیم و من از همه کشورها میخواهم تا مرزهای خود را برای میزبانی از آوارگان باز کنند.