به گزارش اروم نیوز؛ آش دوغ یکی از غذاهای مشهور منطقهٔ آذربایجان است.
این غذا را با استفاده از ماست یا دوغ تازه، سبزی آش یا سبزی محلی و یا کوهی ( مانند یلمیک، قازایاغی، دوه دابانی، جعفری کوهی، اسفناج وحشی،موسیر،پونه و . . . ) برنج،نخود، تخم مرغ، فلفل و نمک میپزند.معمولاً این غذا دارای طعمی ترشمزهاست.برخی هنوز در مراسمهای عروسی این غذا را در کنار کباب و خوراک مرغ سرو میکنند.
دستور پختهای متفاوتی از این آش در کتب مختلف وجود دارد که در آن از بلغور، آرد ، کلم برگ پخته و بعضی مواد دیگر استفاده میشود. ولی طریقه اصلی و سنتی پخت این غذا همین دستورالعمل است.
مواد لازم
نخود: یک پیمانه
جعفری خرد شده: ۲ پیمانه
گشنیز: یک پیمانه
برگ چغندر یا اسفناج: یک و نیم پیمانه
برنج: یک پیمانه
دوغ تازه ترش: ۲ لیتر، یا ماست ترش نیم کیلو
تخم مرغ: یک عدد
آرد: یک قاشق غذاخوری
فلفل تند تازه: یک تا دو عدد
نمک: به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا پس از آماده سازی سبزی و خرد کردن و شستن سبزی ( سبزی را درشت خرد کنید) در قابلمه ای مناسب برای مدت کوتاهی بخار پز می کنیم.
تهیه دوغ : ماست را با همزن دستی یا برقی خوب هم می زنید تا یکنواخت شود. تخم مرغ هم زده شده را به ماست اضافه می کنیم، سپس آب را کم کم اضافه می کنیم تا دوغ نه رقیق و نه غلیظی به دست آوریم. یک قاشق آرد را در آب سرد حل می کنیم و به دوغ اضافه می کنیم و دوغ را با همزن کاملا هم می زنیم و همگن می کنیم ، تخم مرغ باعث چسبندگی مواد دوغ شده و از بریدن احتمالی دوغ جلوگیری می کند.
نکته مهم : در این مرحله به هیچ عنوان نمک به دوغ اضافه نکنید زیرا نمک با عث بریدن دوغ می شود . اگر تمایل داشتید نمک به آش اضافه کنید آنرا در آخرین مرحله یعنی پس از ریختن سبزیها و پس از جوشیدن دوغ به آش اضافه کنید.
فلفل ها را بشویید و سر آنها را بریده و داخل دوغ بیاندازید . برنج را هم که از قبل در آب خیسانده اید ( بدون نمک) آب را خالی کرده و برنج را به دوغ اضافه کنید . تمامی این مراحل باید در قابلمه ای مناسب باشد. قابلمه را روی شعله زیاد بگذرید و شروع به هم زدن کنید . این مرحله از مراحل خسته کننده و داغ آشپزی است. زیرا دوغ را تا مرحله جوشیدن باید هم بزنید . این همزدن عامل دیگری در نبریدن دوغ و همگن کردن مواد دوغ و آش است. لازم نیست تند و سریع هم بزنید بلکه آرام و با حوصله تا دوغ زود تر به جوش آید. پس از به جوش آمدن دوغ ( در این مرحله برنج داخل دوغ تقریبا نیم پز یا پخته شده است) نخود پخته را به آش اضافه کرده سپس سبزی را اضافه می کنیم . شعله گاز را کم می کنیم و اجازه می دهیم آش برای مدت ۵ الی ده دقیقه بپزد. حالا می توانید نمک را اضافه کنید.
توجه داشته باشید که ما ست ترشیده نباشد مزه ترش با ماست ترشیده زمین تا آسمان فرق دارد.این آش بیشتر در آذربایجان غربی پخته میشود و جزو غذاهای اصیل و محلی این منطقه میباشد.
در سرعین و چندین شهرستان اطراف اردبیل، مقدار برنج را کمتر میریزند تا آش کاملا رقیق باشد. ولی در اردبیل و بخشهای دیگری از این استان، مقدار برنج به همین اندازه است.
این آش به دلیل داشتن مقدار زیادی دوغ باعث افت شدید فشار خون میشود. بنابراین در خوردن آن زیادهروی نکنید.
اگر گذرتان به گردنه حیران افتاد، خوردن آش دوغهای گردنه را فراموش نکنید.
لیلا شعاری
انتهای پیام/