• امروز : دوشنبه - ۱ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : 23 - شوال - 1446
  • برابر با : Monday - 21 April - 2025

نادان ترین مردم از دیدگاه مولای متقیان علی علیه السلام

  • کد خبر : 129352
  • ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۰:۰۰

در بین احکام و دستورات دین مبین اسلام،امر به معروف و نهی از منکر یکی از بزرگ ترین و با اهمیت ترین فرائض است که در قرآن کریم و احادیث ائمه اطهار(ع) به طور مکرر مورد تاکید قرار گرفته است.این واجب الهی آثار و برکات بسیار زیادی برای جامعه مسلمین دارد و به عنوان عاملی […]


در بین احکام و دستورات دین مبین اسلام،امر به معروف و نهی از منکر یکی از بزرگ ترین و با اهمیت ترین فرائض است که در قرآن کریم و احادیث ائمه اطهار(ع) به طور مکرر مورد تاکید قرار گرفته است.این واجب الهی آثار و برکات بسیار زیادی برای جامعه مسلمین دارد و به عنوان عاملی جهت پاسداشت و ترویج احکام اسلامی و ارزش های دینی به شمار می آید.
از مهم ترین تهدیدهایی که در عصر کنونی مسلمانان و جامعه اسلامی را تهدید می کند،مهجور ماندن امر به معروف و نهی از منکر و بی تفاوتی نسبت به این مسئله است که در واقع به معنای بی توجهی به وضعیت و سرنوشت جامعه و آسیب پذیر ساختن آن در برابر هرگونه خطر و تهدید می باشد.امربه معروف و نهی از منکر بر همه اقشار و عموم مردم واجب است،اما انجام این عمل آداب و شرایطی دارد که اگر رعایت نشود،حتی می تواند به بدبینی و لجاجت و گاهی نزاع و درگیری و ناملایمات دیگر منجر شود.اگر از خود برتربینی و معصوم نمایی،تحمیل عقاید،عدم آگاهی از راه ها و سلسله مراتب امربه معروف و نهی از منکر توهین و تحقیر،خشونت و بی رافتی،عدم شناخت طرف مقابل و نهی از منکر بدون توجه به امربه معروف از عواملی است که اگر در هنگام امربه معروف و نهی از منکر از آنها پرهیز نکنیم،قطعاً به نتیجه ای نخواهیم رسید.
از اصلی ترین ویژگی هایی که عامر به معروف و ناهی از منکر باید داشته باشد،پایبندی به اصول و عمل به دستورات الهی است.یعنی شرط اصلی این است که اگر کسی را به انجام عمل نیکویی دعوت و یا از کردار ناپسندی باز می دارد،باید خود ابتدا به حرف هایش عمل کند تا سخنانش مقبول واقع شود.
خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است:
« یا ایُّها الَّذینَ امَنُوا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفْعَلُونَ کَبُرَ مَقْتاً عِنْدَاللَّهِ انْ تَقُولُوا ما لا تَفْعَلُون»
اى کسانى که ایمان آورده‏اید، چرا سخنى مى‏گویید که [به آن] عمل نمى‏کنید!؟ نزد خدا بسیار خشم ‏آور است که سخنى بگویید و بدان عمل نکنید.
مولای متقیان حضرت علی(ع) کسانی که دیگران را از کارهای زشت باز می دارند ولی خود آن را  مرتکب می شوند، احمق ترین مردم می خواند و این چنین می فرماید:
« اَحْمَقُ النَّاسِ مَنْ اَنْکَرَ عَلَی غَیْرِ هِرَذائِلَهُ وَهُوَ مُقِیمٌ عَلَیْها»
نادان ترین مردم و بی خردترین مردم کسی است که دیگران را از کار و خصلت بدی بازدارد،در حالی که خود آن را مرتکب گردد.
امام علی(ع) این کار را شدیدترین نفاق مى‏ داند که انسان مردم را امر به طاعت کند اما خود اهل آن نباشد و آنها را نهى از معصیت نماید و خود آنرا ترک نکند.
برهمین اساس از دیدگاه ائمه اطهار(ع)نیزعالِم واقعى آن کس است که علمش همراه با عمل باشد.از همین رو امام صادق(ع) فرموده اند: «العالم من صدّق فعله قوله و من لم یصدّق فعله قوله فلیس بعالم»
عالم کسى است که رفتار او گفتارش را تصدیق کند و هر کس که کردار او سخن وى را تصدیق نکند و عمل او بر خلاف گفته‏اش باشد عالم نخواهد بود.
علت اینکه در بعضی موارد امربه معروف و نهی از منکر تاثیرلازم را نمی گذارد و مفید واقع نمی شود،همین عالم بی عمل بودن است.
امام صادق علیه‌السلام در این باره فرموده اند:«ان العالم اذا لم‌یعمل بعلمه زلّت موعظته عن القلوب، کمایزلّ المطر عن الصفا»
همانا وقتى که عالم به علمش عمل نکند، (باید بداند که) موعظه‌اش در دل‌هاى (شنوندگان) بلغزد و (اثر نکند) همان‌گونه که باران بر سنگ صاف مى‌لغزد (و نفوذ نمى‌کند).
البته  از این سخنان نباید به عنوان بهانه ای برای ترک امربه معروف و نهی ازمنکر استناد کرد بلکه شایسته است تا مومنان هم در اصلاح رفتارهای خود اقدام نموده و هم دیگران را امربه معروف و نهی از منکر کنند.
شهید بهشتی نیز در این باره فرموده اند:«یکی از آفت های حیات اجتماعی ما رواج دعوت زبانی و قلمی و کساد دعوت عملی است.»
باید توجه هم داشت که امر به معروف و نهی از منکر مراتب و روش های مختلفی دارد و محدود به موارد خاصی مانند حجاب نیست و تمام دستورات دینی را شامل می شود.در عصر حاضر که دشمنان مسلمین با ترفندهای گوناگون و ابزارهای مختلف در صدد ترویج بی بندوباری و انحرافات دینی هستند، مسلمانان باید با اهتمام و توجه به امربه معروف و نهی ازمنکر و یادگیری اصول و روش های آن،این فریضه را احیاء نمایند و در تبلیغ موازین دینی و اخلاقی و کاستن از ناهنجاری ها ومعاصی کوشا باشند.

به قلم :  رضا اصغری آذر

لینک کوتاه : https://oroumnews.ir/?p=129352

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.