سخاوت خیرخواه در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز»؛ با اشاره به رصد چالشهای تجاری توسط وزارت صمت گفت: تاکنون نزدیک به ۲۵ چالش اصلی در مسیر تجارت خارجی کشور شناسایی شده است.
وی تصریح کرد: از جمله این چالشها میتوان به ضعف جدی در بستهبندی محصولات صادراتی، محدودیتهای ناشی از تعهدات ارزی و مسائل مرتبط با تأمین ارز، تحریمهای بینالمللی، نبود دیپلماسی رسانهای مؤثر برای معرفی محصولات ایرانی، ضعف در دیپلماسی فرهنگی و صدور بخشنامههای خلقالساعه اشاره کرد.
سرپرست ادارهکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی به پنج تغییر عمده در زنجیره ارزش جهانی اشاره کرد و گفت: با وجود تعدد مشکلات پیش روی تجارت، مهمترین مانع پیشرفت تجاری کشور، ضعف جدی در دیپلماسی اقتصادی است.
وی تأکید کرد: ضروری است که دستگاه دیپلماسی کشور بهجای تمرکز صرف بر مسائل سیاسی، نگاه اقتصادی نیز داشته باشد و با حضور فعال تیمهای اقتصادی در مذاکرات بینالمللی، شرایط برای همرسانی و گسترش تجارت فراهم شود. این نگاه، میتواند مسیرهای جدیدی برای نفوذ کالای ایرانی به بازارهای جهانی بگشاید.
سرپرست ادارهکل صمت استان همچنین با اشاره به وضعیت صادرات در آذربایجانغربی گفت: صادرات سالانه استان حدود ۲ میلیارد دلار برآورد میشود که در مقایسه با سهم سالانه کشور که نزدیک به ۵۲ میلیارد دلار است، عددی متوسط به شمار میآید.
خیرخواه تصریح کرد: با این حال، زمانی که این رقم با شاخصهای جهانی و کشورهای توسعهیافته مقایسه میشود، بسیار ناچیز و نگرانکننده است. وی افزود: آذربایجانغربی به عنوان استانی مرزی با دسترسی به بازارهای بینالمللی، ظرفیتهای فراوانی برای رشد صادرات دارد که تاکنون بهدرستی از آنها بهرهبرداری نشده است.
وی در ادامه با اشاره به برنامههای راهبردی استان در حوزه تجارت مرزی اظهار داشت: دبیرخانه ستاد توسعه فرصتهای اقتصادی مرز در ادارهکل صنعت، معدن و تجارت استان و در چارچوب برنامه جامع نهضت توسعه آذربایجانغربی، به زودی ایجاد خواهد شد.
خیرخواه عنوان کرد: هدف از راهاندازی این دبیرخانه، شناسایی ظرفیتهای مغفول در مرزهای استان با کشورهای همسایه و ارائه برنامههای هدفمند برای رفع موانع تجاری و افزایش سهم صادرات استان است. این اقدام گامی مهم در مسیر توسعه پایدار و تقویت جایگاه استان در تجارت منطقهای خواهد بود.
سرپرست ادارهکل صمت آذربایجانغربی همچنین با تبیین روندهای جهانی در تجارت گفت: در سالهای اخیر پنج تحول اساسی در زنجیره ارزش جهانی اتفاق افتاده است. نخست اینکه رشد تجارت جهانی اکنون بیش از دو برابر تولید ناخالص داخلی رشد داشته که نشان میدهد کشورهای دنیا بهجای تمرکز صرف بر تولید، به سمت تقویت تجارت حرکت کردهاند.
وی گفت: دوم، توجه ویژه به تحقیق و توسعه در صنایع مختلف افزایش یافته است. سوم، کشورهای توسعهیافته با افزایش دستمزد نیروی کار در تلاشاند انگیزه کار و بهرهوری را بالا ببرند. چهارم، صادرات خدمات مبتنی بر فناوری رشد چشمگیری داشته و پنجم، سیاستهای اقتصادی کشورها بهطور فزایندهای بر ایجاد ارزش افزوده در حلقههای نهایی زنجیره متمرکز شدهاند.
خیرخواه در ادامه با جمعبندی مطالب ارائه شده گفت: بدون شک، دستیابی به توسعه تجاری پایدار مستلزم توجه جدی به تحقیق و توسعه، فناوریهای نوین، صادرات دانشبنیان و ایجاد زنجیره ارزش مبتنی بر نوآوری است.
وی تأکید کرد: حرکت به سمت صادرات تولیدمحور، احترام به نیروی کار از طریق پرداخت دستمزد منصفانه و ایجاد محیط رقابتی سالم، از جمله عوامل کلیدی در خلق ارزش اقتصادی و تحقق اهداف توسعهای کشور خواهد بود.
انتهای خبر/ م