سجاد محبی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «اروم نیوز»؛ با تأکید بر اهمیت رعایت نکات ایمنی هنگام سمپاشی مزارع و باغات اظهار کرد: انتخاب دقیق نوع سم و آفتکش، باید بر اساس توصیههای کلینیکهای گیاهپزشکی و کارشناسان فنی صورت گیرد استفاده از سموم نامناسب یا غیراستاندارد میتواند آسیب جدی به محصولات کشاورزی، حشرات مفید و حتی سلامت مصرفکنندگان وارد کند.
وی افزود: مصرف سموم باید کاملاً بر اساس دوز توصیهشده در دستورالعمل فنی صورت گیرد مصرف بیش از حد نهتنها اثربخشی را افزایش نمیدهد، بلکه باعث آلودگی محیط زیست، نابودی گونههای مفید و افزایش مقاومت آفات به سموم خواهد شد.
یکی از کارشناسان جهاد کشاورزی با اشاره به نحوه نگهداری سموم، تصریح کرد: سموم باید در مکانهایی مطمئن، دور از نور خورشید، بخاری و منابع حرارتی و در قفسههای قفلدار نگهداری شوند. همچنین لازم است این مواد از دسترس کودکان و افراد ناآگاه دور باشند تا خطرات احتمالی کاهش یابد.
وی با اشاره به ضرورت کالیبراسیون دقیق دستگاههای سمپاش، تأکید کرد: پیش از هر نوبت سمپاشی، نازلها، مخزن و شلنگها باید تمیز و کالیبره شوند تا میزان دقیق پاشش و یکنواختی سم بر سطح گیاهان تضمین شود چراکه این اقدام به افزایش اثربخشی عملیات و کاهش مصرف سم کمک میکند.
محبی بهترین زمان برای انجام سمپاشی را ساعات اولیه صبح یا پس از غروب آفتاب عنوان کرد و گفت: در این زمانها، فعالیت زنبورها و سایر حشرات مفید کمتر است و احتمال آسیب به این گونهها کاهش مییابد و همچنین دمای پایینتر هوا در این زمانها، باعث تثبیت بهتر سم بر روی گیاهان میشود.
کارشناس جهاد کشاورزی ادامه داد: رعایت دوره «کارنس» یا فاصله زمانی میان آخرین سمپاشی تا برداشت محصول بسیار ضروری است. مصرف زودهنگام محصولات سمپاشیشده، میتواند منجر به باقیماندن سموم در میوه و سبزیجات شده و سلامت مصرفکنندگان را تهدید کند.
وی در ادامه توصیه کرد: در روزهایی که باد شدید میوزد یا بارندگی در پیش است، باید از سمپاشی خودداری شود در صورت ضرورت، عملیات سمپاشی باید خلاف جهت وزش باد انجام شود تا از پخش ناخواسته سموم در فضا و آسیب به مزارع مجاور جلوگیری شود.
محبی تصریح کرد: خرید سموم تنها باید از فروشگاههای مجاز و دارای مجوز رسمی صورت گیرد استفاده از سموم قاچاق یا تقلبی نهتنها اثربخشی لازم را ندارد، بلکه ممکن است خطرات جدی زیستمحیطی و اقتصادی ایجاد کند.
وی همچنین بر ضرورت استفاده از تجهیزات ایمنی هنگام سمپاشی تأکید کرد و گفت: استفاده از دستکش، ماسک، عینک، لباس محافظ و کلاه ایمنی برای تمام بهرهبرداران و کارگران الزامی است. این تجهیزات از بروز بیماریهای پوستی و تنفسی جلوگیری میکنند.
محبی عنوان کرد: کشاورزان از بهکارگیری سموم شیمیایی تاریخ گذشته جداً خودداری کرده و در تمام مراحل با کارشناسان حفظ نباتات، کلینیکهای گیاهپزشکی و فروشگاههای مجاز در ارتباط باشند. آگاهی و همکاری مداوم کشاورزان با نهادهای تخصصی، تضمینکننده سلامت جامعه و پایداری تولید کشاورزی خواهد بود.
انتهای خبر/ م